FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-09

A törvényhozók csak megállapodtak a KAP 2 éves átmeneti időszakában

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az alábbiak alapos leírás a döntéshozatalról, de ebből az erdőgazdálkodásra vonatkozó semmilyen konkrétumot nem lehet kiolvasni. Persze az agrár-világ más szektorait sem említik meg. Ebből a folyamat, az időmenet a lényeg. Biztosan lesznek majd hozzáértők, akik az egyes szektorokat, így az erdőgazdálkodást a két átmeneti évben (2021-2022.) érintő ügyeket is bemutatják majd. (MM)

 


 

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

Ahogy arról az EURACTIV.com tudósít, a Tanács és a Parlament tárgyalói "informálisan egyetértésre jutottak" abban, hogy kétéves átmeneti időszak lesz, amelyben a KAP jelenlegi szabályait kell alkalmazni a következő uniós mezőgazdasági támogatási program megkezdése előtt.

 

A képen a Tanács és a Parlament tárgyalói láthatók azután, hogy 2020. június 30-án "informálisan egyetértésre jutottak" a KAP átmeneti szabályairól. Fotó: EP Multimedia Centre

 

Annak ellenére, hogy ideiglenes, az elért kompromisszum az átmeneti KAP-rendelkezés minden lényeges aspektusát magában foglalja, és csak az EU következő, hosszú távú költségvetésével kapcsolatos kérdések maradtak nyitva.

A társjogalkotók ellenálltak az Európai Bizottság nyomásának, amely egyéves átmenetet követelt a jelenlegi és a következő KAP-program közötti szakadék áthidalására.

Az EURACTIV.com megírta, hogy a jogalkotókra nehezedő nyomást a Bizottság Költségvetési Főigazgatósága (DG BUDG) okozta, amely szerint a kétéves átmeneti KAP-elve nem felel meg a "Next Generation EU" követelményeinek, vagyis annak, hogy a Bizottság 750 milliárd eurós, a koronavírus világjárvány gazdasági visszaesésére reagáló Helyreállítási Alapot hozott létre.

Az átmeneti jogszabályok biztosítják a közvetlen kifizetések folytatását, valamint új projektek finanszírozását a vidékfejlesztési programban, még akkor is, ha a KAP reformjáról szóló megállapodás elakadt.

A 2020 utáni KAP hatálybalépését azonban 2023-ra tolják.

"A jelenlegi szabályok további két évvel történő meghosszabbítása nagyon is szükséges kiszámíthatóságot és bizonyosságot nyújt minden európai mezőgazdasági termelő számára a COVID-19 válság idején" - mondta Marija Vučković horvát mezőgazdasági miniszter.

 

Az Európai Parlament.

 

A KAP átmeneti szabályairól szóló megállapodás megkötése a horvát elnökség egyik legfontosabb prioritása volt, és - bennfentesek szerint - figyelemre méltó eredményt jelent, tekintettel azokra a rendkívüli körülményekre, amelyek között az elmúlt hat hónapban dolgoztak.

A téma parlamenti előadója, a finn liberális Elsi Katainen elmondta, hogy a kompromisszum eredményeként a gazdálkodók bizalommal tervezhetik meg jövőjüket a következő két évre.

"Ez további eszközöket nyújt az EU tagállamainak, hogy segítsék gazdáikat a COVID-19 válság következményeinek kezelésében" - tette hozzá.

A német kereszténydemokrata Norbert Lins, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának (AGRI) elnöke szerint fontos lépés volt a megállapodás megkötése még a horvát elnökség vége előtt.

"De ennek a megállapodásnak a véglegesítéséhez és a 2022 utáni KAP-reformmal kapcsolatos munkánk felgyorsításához, megállapodásra van szükségünk az EU jövőbeli hosszú távú költségvetéséről" - tette hozzá, felhívva a tagállamokat, hogy megvalósítható álláspontot alakítsanak ki közösség pénzügyi kereteinek tekintetében."

Márciusban az Európai Számvevőszék (ECA) figyelmeztetett a hosszú átmeneti időszak kockázatára, mivel ez késleltetheti a Bizottság arra irányuló törekvését, hogy a mezőgazdasági ágazat környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbbá váljon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu az euractiv.com nyomán

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.