FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-02

Látványos fázisához érkezett a gödöllői uszoda építése

A kör alakú szerkezet teljesen egyedülálló, emellett Magyarország három legnagyobb rétegelt ragasztott fatartós kupolája közé sorolható. A 24 méter belmagasságú kupolaszerkezet 42 db 22-30 méter hosszú, 140 cm magas rétegelt ragasztott fatartó bordából készült.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Jaf Holz Ungarn Kft.

A 30 ezer lakosú Gödöllőn 2012 körül fogalmazódott meg az igény egy korszerű és megfelelő befogadóképességű uszoda iránt, mely igényt a Szent István Egyetem bővülése és a kötelező úszásoktatás bevezetése egyaránt erősített. Az új létesítmény a városban és környékén lakók igényét éppúgy kiszolgálja majd, mint az élsport elvárásait, nemzetközi szintű vizes sportesemények rendezésére is alkalmas lesz.

 

A 2018-ban indult kivitelezés első szakaszában 600 fős lelátó, 50 méteres versenymedence, 6×10 méteres tanmedence, öltözők és kiszolgáló egységek épültek meg. Ezen túl egy, a teljes környéket kiszolgáló családbarát wellness-központot is kialakítanak a létesítményben. A második ütemben pedig a 20 méteres bemelegítő-medence kivitelezése történhet meg.


Fotó: Jaf Holz

A helyszín adottságai és az építészeti elgondolások a kivitelezőktől különleges műszaki megoldásokat követeltek. Építészeti szempontból a csupa ív és hajlat főépület, valamint fa tetőszerkezetének az építése jelentette a legnagyobb kihívást. A létesítmény leglátványosabb része, az épület központi eleme, az íves ragasztott fatartókból kialakított tetőszerkezet.

 

A versenymedence és az azt két oldalról ölelő 600 fős lelátó feletti nagykupola építésével most látványos szakaszához érkezett a kivitelezés. A kör alakú szerkezet teljesen egyedülálló, emellett Magyarország három legnagyobb rétegelt ragasztott fatartós kupolája közé sorolható. A 24 méter belmagasságú kupolaszerkezet 42 db 22-30 méter hosszú, 140 cm magas rétegelt ragasztott fatartó bordából készült, amelyek boltozatosan illeszkednek a kupola csúcsában lévő körgyűrűhöz.


Fotó: Grabarics Kft.

A nyolc fő borda, amelyek egyenként 30 méteresek, egy szintén ragasztott fatartóból kialakított gyűrűbe (opeion) csatlakoznak. Ezt a gyűrűt egy speciális állványzatra kellett elhelyezni, ami már a versenymedence fenéklemezén támaszkodott. A kivitelezők egy 10×10 méter alapterületű, közel 23 méter magas és 25 tonna önsúlyú PERI UP Flex teherhordó állványszerkezetet alkalmaztak az uszoda kupolájának ideiglenes megtámasztásához és összeszereléséhez.

 

Az állvány a tetőszerkezet építésének menetéből adódóan egyszerre két funkciót is betöltött. Elsődleges szerepében teherhordó állvány, amíg az Opeiont és a 8 db főtartót - melyek a medence 4 sarkán álló vasbeton "tornyokhoz", azaz a lépcsőházakhoz kapcsolódnak - összeszerelik. Miután a 8 főtartót és az Opeiont összeszerelték, a tetőszerkezet önhordóvá válik, tehermentesítik az állványt, mely ezután már munkaszintként funkcionál a további szereléshez.


Fotó: Jaf Holz

A több mint 60 méteres fesztáv komoly keresztmetszeteket igényelt. A 140 cm magas és 18 cm széles fő tartók egyfelől a konstrukció stabilitását garantálják, másfelől az ilyen szerkezetek esetében fontos szempontnak az úgynevezett átégési biztonságnak is eleget tesznek. Ezek a tartók 60 perc átégési biztonságot garantálnak, ennyi ideig marad statikai szempontból biztonságos a szerkezet tűz esetén. Emellett színtelen égéskésleltető felületkezelést kapott az összes beltéri fa elem.

 

Generálkivitelező: Grabarics Építőipari Kft.

Tetőszerkezet kivitelező: Techno Qualitas Kft.

Acélszerkezet-gyártás: Weinberg 93 Kft.

Rétegelt, ragasztott fatartók gyártása: JAF Holz Ungarn Kft.

Forrás: Magyar Építéstechnika

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.