FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-15

Trianoni emlékerdő avatás Tapolcán

Két újabb facsemete ültetésével avatták fel azt a Trianoni emlékerdőt, amelyet a várost Sümeggel összekötő út mentén, az Uzsai Erdészeti Igazgatóság működési területén, a korábbi Feszenkó parkerdőben létesített a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Nemzetközi Vadászati Világkiállítás 2021. alkalmából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Szalay László és Kovács Zoltán faültetéssel koronázta meg az emlékerdő avatási ünnepségét / Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Kovács Zoltán, a 2021. évi Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a világkiállítás tiszteletére az erdőgazdaságokban telepített egy-egy hektáros erdőkkel nemcsak az 1971-es vadászati világkiállításnak állítanak emléket, hanem példát adnak az utódoknak.

 

- Magyarország kormányának programja keretében több mint 550 hektár új erdő telepítése kezdődött meg az elmúlt évben, ezzel helyrehozhatjuk a kárt, amit száz éve Trianon az erdészeti és vadgazdálkodás kapcsán is okozott. Az erdők telepítése, gondozása garanciát ad arra, hogy a vadgazdálkodásban is világszínvonalú legyen a munka - mondta a kormánybiztos. Hozzátette, hogy a világkiállítás nemcsak a magyar erdő- és vadgazdálkodás hagyományait, hanem az ember és a vadászat természethez való mai viszonyát is bemutatja.

Horváth Ernő, a Veszprém Megyei Közgyűlés tagja tolmácsolta a közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre jókívánságait és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő üdvözletét. - A hetvenes években ebben a parkerdőben komoly közösségi élet volt, május 1-jén, a bányásznapokon sokan ünnepeltek. Aztán eltűnt a Feszenkó-emlékmű, kiapadt a Viszló patak vize, és a park is elvesztette jelentőségét. Nagy öröm most, hogy az uzsai erdészet támogatásával létrejött az emlékerdő, bízunk benne, hogy a tapolcaiak visszakapják a parkot, és az erdőt járva élettel töltik meg - mondta Horváth Ernő.

 

Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az Agrárminisztérium által meghirdetett országfásítási program keretében tavaly ősszel és idén tavasszal 39 hektárnyi erdőt telepítettek. Az uzsai erdészeti igazgatóságnál 12 hektárnyit ültettek, zömében őshonos fafajokból. - A kiállítás keretében az erdőgazdaság területén, a Tapolcai-medencében itt ültettük el az egyhektáros erdőt. Az új kirándulóhely, a Trianoni emlékerdő így a Kék túra útvonalától és a tavas barlangtól nem messze kapott helyet - mondta a vezérigazgató. A telepítésről szólva hozzátette, hogy gyorsan növő fafajokat ültettek: törökmogyorót, kislevelű hársot, kőrist, amelyek termésükkel, virágaikkal, árnyékukkal sok örömet szerezhetnek majd a kirándulóknak. A cél, hogy az ötszáz fa a kiállítás idején már egy fiatal erdő képét mutassa az emlékoszloppal és pihenőpadokkal.

 

Az ünnepség két facsemete ültetésével zárult, az eseményen a Király kamaraegyüttes és a Baranya Vadászkürt egylet működött közre.

 

Forrás: VEOL

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.