FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-12

Közös gondolkodás indult a hazai faipar fejlesztéséről

Faipari-fejlesztési koncepcióról tanácskoztak a 2020. június 10-i Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) elnökségi ülésén, melyen részt vett Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: MH/Purger Tamás

Szentpéteri Sándor elmondta, hogy az agrártárca kiemelt célja, hogy növelje az ország erdővel és fával borított területét. Ezt egyrészt az Országfásítási Programon keresztül kívánják segíteni, melynek köszönhetően az idei évben az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítettek. Másrészt a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési pályázatával szeretnék ösztönözni a gazdákat és önkormányzatokat az erdőtelepítésre. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a támogatás összegét 80-130 százalékkal megemelték, melynek köszönhetően nőtt a telepítési kedv, eddig több, mint 12.000 hektárra érkezett be igény. A találkozó egyik szándéka az volt, hogy a faipari-fejlesztési koncepcióról tárgyaljanak az érintettek. Szentpéteri Sándor ismertette, hogy a hazai faipar egészére sajnos nem ismernek összefüggő, áttekinthető fejlesztési koncepciót. Azonban a korszerű, stabil, hazai fafeldolgozó-ipar jelenti az erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok számára azt a biztonságot, ami a magyarországi erdőterületek növekedéséhez, illetve annak fenntartásához szükségesek. Éppen ezért fontos, hogy elinduljon egy közös gondolkodás az ipar fejlesztéseinek lehetőségeiről.

 

Sulyok Ferenc, a FAGOSZ elnöke szerint a most lendületbe jött erdőtelepítésekből és fásításokból is jelentős többlet fakitermeléssel kell számolni már 10 év múlva is. Tehát nagyon fontos annak a hazai faiparnak a stabil megteremtése, amely képes lesz ezt többlet mennyiséget feldolgozni. A tűzifa fogyasztás az idei évben némileg csökkent, ami nagyrészt a meleg téli hónapoknak köszönhető, és ez folytatódni fog évről évre, ezzel arányosan pedig nőni fog a kínálat.

 

A megbeszélésen felvetődött, hogy igény lenne arra, hogy a Nemzeti Földügyi Központ erdészettel foglalkozó munkatársai a statisztikák közzététele mellett prognózisok publikálásával is foglalkoznának, ezzel óriási segítséget nyújtva az ágazatnak. Amennyiben ez megvalósulhatna a leendő befektetők láthatnák, hogy milyen mennyiségű és összetételű (fafaj és átmérőcsoportok) faanyag forrással számolhatnának az 5-10 év múlva üzembe lépő beruházásaik esetén. A résztvevők örömmel hallották, hogy az ország széndioxid kvóta bevételéből is lehet majd finanszírozni erdőtelepítést. Ugyanakkor a CO2 fatermékekben is tartósan megkötésére kerül, így az Elnökség részéről felmerült, hogy a faipar fejlesztését is lehetne ebből a forrásból segíteni.

 

Az erdőtanúsítás terén az egyik világméretű rendszert már több erdőgazdálkodó alkalmazza, ugyanakkor eljött az ideje a másik, a világ egészén nagyobb mértékben jelen lévő, sőt már kidolgozott nemzeti szabvánnyal is rendelkező rendszer gyakorlati bevezetésére is. A Faipari fejlesztési koncepció kidolgozásához felhasználhatóak a korábbi jelentős anyagok is, így a Soproni Egyemen készült Faipari Ágazati Stratégia, a Pénzügyminisztérium által gondozott Irinyi Terv / Faipari Cselekvési Terv és az Agrárminisztériumban készült Nemzeti Erdőstratégia is.

 

A FAGOSZ elnökségének tagjai örömmel vették, hogy Szentpéteri Sándor részt vett az ülésen és erős érdeklődést mutatott a hazai faipar leendő fejlesztése, ezáltal a hazai erdőgazdálkodók piacának fejlesztése iránt.

 

MM - FAGOSZ/FATÁJ

Kapcsolódó:

 

Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia - FAGOSZ javaslatok (FATÁJ 2020-06-05)

Faipar az Irinyi terv kiemelt iparágai között (FATÁJ 2017-05-19)

Faipari Ágazati Stratégia (FATÁJ 2016-11-21)

Nemzeti Erdőstratégiát ismertető előadás (Youtube 2016-11-23)

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.