FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-05

Kerékpáros híd épül Eplény határában

A kerékpárosok örömére belátható időn belül újabb bringaúttal gyarapodik a bakonyi hálózat. A VERGA Zrt. jóvoltából elkészült a murvás út Gyulafirátóttól az eplényi vasútállomással szemközti pihenőhelyig.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Szedlák Tibor az egykori főépület előtt, amely idővel fogadja majd a turistákat
Fotó: Mátételki András

Ott jártunkkor a négyhektáros területen dózerrel rendezték a terepet az erdészet munkatársai. Az egykori TIG-telep (Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaság) a honvédségé volt hosszú időn át, ahol kilenc földalatti tartályban több százezer liter üzemanyagot őriztek, mint tartalékot. Az erdészet tavaly jutott hozzá ehhez a területhez, ahol lebontották az életveszélyes épületeket.

 

- Csupán két épületet hagytunk meg - meséli Szedlák Tibor, a VERGA Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, aki szívügyének tekinti a beruházást. - A 180 négyzetméteres főépület, amely egykoron az őrségnek adott helyet, jó állapotban van, persze teljes felújításra szorul. A földszinten lesznek a közösségi helyiségek, míg emelet-ráépítéssel helyet adunk majd a szállóvendégeknek. A kerékpáros centrum területén meghagytunk még egy létesítményt, az lesz a gondnoki lakás. Erre persze még várni kell, ugyanis innen még el kell jutnunk Eplényig, ami közel két kilométer útépítést jelent. Át kell vinnünk az utat a szomszédos kőbánya melletti területen - a tulajdonosokkal a napokban egyeztetünk.

 

A következő szakaszon előreláthatóan nem lesz akadálya annak, hogy magán- és önkormányzati földeken haladjon tovább az út. Szedlák Tibor elmondta, többféle javaslat is felmerült, miképpen lehetne a vonattal Eplénybe érkező bringásoknak segíteni abban, hogy ne kelljen átkelniük a nagy forgalmú 82-es úton. Egykor volt egy betonalagút a vasútállomás és a TIG-telep között - csak a katonák használhatták -, de ezt betemették, mivel kerékpáros-közlekedésre nem volt alkalmas szűk mérete miatt.

 

- Távlati terveink között szerepel, hogy Eplénytől, a 82-es út keresztezése nélkül, az Ámos-hegyi oldalon el lehessen jutni a hangulatos völgyön át a vasútállomásig. Így megvalósulna a kapcsolat a Győr-Veszprém vasútvonallal - tekintett előre a vezérigazgató-helyettes.

 

A Veszprém-Eplény kerékpárút terve már 2014-ben felmerült mint közjóléti beruházás. Az előkészületek sok időbe teltek, s a TIG-telep megszerzésére is várni kellett. Ám tavaly felgyorsultak az események: Révész Máriusz, a kerékpáros turizmusért is felelős kormánybiztos 80 millió forintot szerzett az Agrármisztériumon keresztül, amihez az erdőgazdaság 40 milliót tett hozzá. Ebből valósult meg a rátóti hadiúttól a 2,6 méter szélességű, 4,5 kilométer hosszú, kétrétegű makadámszerkezetű út. Ebben a költségben a még hátralévő két kilométeres szakasz is benne van Eplényig. A kormánybiztos azért szorgalmazta ennek a szakasznak az elkészültét, mert a jövőben Győrtől - Pannonhalmán, Zircen és Veszprémen át - a Balatonig futna az út. A Bakony fővárosában rövidesen megépítik 405 millió forintból azt a két kilométeres kerékpárutat, ami a települést összeköti Kardosréttel. Eplény és Zirc között jövőre készül út, ami része lesz a Zirc környékén megvalósuló, 25 kilométer hosszú lovas-kerékpáros föld- útnak.

 

A veszprémi önkormányzat vállalta, hogy Gyulafirátót határában megépíti a 16 méter hosszú kerékpároshidat a hadiút felett. A tervek szerint egy év múlva kezdődne a híd kivitelezése, valamint a Gyulafirátóton és Kádártán átvezető út építése, ami csatlakozna a meglévő pályához. A teljes költség 906 millió forint, amit pályázaton nyert a város.

Forrás: VEOL

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.