FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-05

Érintetlen erdőterületek, erdőrészletek és fák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdőben túrázva a magyar természeti gazdagság változatos kincstára fogadja a látogatót: őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett néhol érintetlen erdőrészletek. Vajon miért rejtőznek a Parkerdőben ezek a háborítatlan területek?

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Környezetvédelmi Világnap 2020.

 

A fenntartható erdőgazdálkodás célja a klímaváltozás hatásainak kitett erdei életközösség egyensúlyának fenntartása. Ebben a szakmai feladatban komoly szerepe van a faanyagtermelést nem szolgáló területeknek. Ezek olyan erdők, amiket az erdőgazdálkodó tudatosan hagy háborítatlanul, hogy óvják a talajt, gazdagítsák az élőhelyet, növeljék a változatosságot. Fakitermelésre bennük csak valamilyen különösen indokolt esetben, például a természeti károk helyreállítása kapcsán kerül sor. Ezeknek a területeknek a fenntartása a természetvédelem és az erdőgazdálkodás integrációjának egyik fontos eszköze.

 

 

"Az erdő ökoszisztémája rendkívül összetett, interaktív rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. Egyszerre kell teljes ökológiai rendszerben, valamint faegyedek szintjén gondolkodnunk és cselekednünk. A fenntartható erdőgazdálkodás nézőpontjából a hatékony környezetvédelem elsősorban ezt a holisztikus, ugyanakkor az egyes részekre, egyedekre is külön-külön figyelő szemléletet jelenti. Mindez igaz a faanyagtermelést nem szolgáló erdőterületek kezelésére is. Ilyen erdőket az elmúlt évtizedekben folyamatos munkával jelöltünk ki és jelenleg a Pilisi Parkerdő területének már több mint 13%-át faanyagtermelést nem szolgáló területként kezeljük" - mutatott rá dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

 

 

Az erdőgazdálkodási gyakorlatban ez a komplex természetvédelmi szempontú megközelítés alapvetően négy szinten valósul meg. Az első két szint az erdőtervben is rögzített úgynevezett "faanyagtermelést nem szolgáló területek" rendszere, amelyet kiegészít a kisterületes és a területtel nem jellemezhető faegyed szintű védelem:

1. Nagyterületű, azaz erdőtömb szint (általában 50 ha feletti, akár több száz hektáros nagyságrendben): Aktív erdőgazdálkodásból kivont nagyobb erdőtömbök, melyeken a cél az ökoszisztéma zavartalan működésének a biztosítása. A Pilisi Parkerdő területén a legnagyobb ilyen tömb a Pilis oldalában található.

2. Közepes területű, azaz erdőrészlet szint (általában 0,5-20 ha): A nagyobb tömbökön kívül sérülékeny, sekély talajú, évszázadokkal korábban intenzíven használt, kisebb erdőrészeket hagynak érintetlenül annak érdekében, hogy a talaj ismét feljavuljon és alkalmassá váljon ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt értékes erdők termőhelyeként funkcionálni. Ilyen erdőrészek találhatóak például a budapesti Hárs-hegy tetején vagy a Hármashatár-hegy meredek oldalain.

3. Kis kiterjedésű kíméleti terület, azaz mikroterület szint (általában 0,01-0,5 ha): Az egyes erdőrészleteken belül érintetlenül hagynak néhány száz négyzetméteres területeket, ahol talajvédelmi vagy természetvédelmi szempontok indokolják az adott terület nyugalomban hagyását. Ilyenek például a fokozottan védett madarak, mint a rétisas vagy a fekete gólya fészkelő helye körül létesített védőzónák.

4. Faegyed szint (területtel nem jellemezhető): Az aktív gazdálkodási területeken belül is érintetlenül hagynak egyes faegyedeket. Ezeket nevezik biotóp fáknak, amelyek élőhelyet biztosítanak számos védett és az erdő egészsége szempontjából nélkülözhetetlen fajnak. Ezeket a fákat az erdészek megjelölik és nyilvántartják, hogy hosszú távon megőrizhetőek legyenek.

 

 

A faanyagtermelést nem szolgáló erdőtömbök és erdőrészletek napjainkra már a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőterületek több mint 13 százalékát teszik ki. A kisebb, néhány száz négyzetmétertől fél hektárig terjedő kíméleti területek felmérésére térinformatikai módszerek alkalmazását tervezik, de ez a szint is jelentős, további 1000-3000 hektárnyi területet érint, így fontos ökológiai szigeteket képez a faanyagtermelést is szolgáló erdőkön belül.

"A mai modern, természet- és klímavédelmi fókuszú erdőgazdálkodás legfontosabb feladata az ökológiai egyensúly megteremtése és megőrzése. Erdeink nagy részét emberkéz alakította ki. Ezért, ellentétben az őserdőkkel, ökológiai egyensúlyukat is embereknek, nevezetesen az erdészeknek kell fenntartaniuk. E feladatban a megújítható faanyag megtermelése éppen olyan jelentőségű, mint az erdők megújítása vagy az erdei ökoszisztéma védelme. Használd és védd, a két fogalom összefügg. Ennek jó arányait és különböző megoldásait a szakembereknek kell a gyakorlatban kialakítani. A körforgást tudatos erdőtervezés biztosítja, ami itt, a Pilisi Parkerdőben egyre növekvő területen épít az örökerdő-gazdálkodásra, amelyben ez a megújulás sohasem jár együtt területek tarvágásával. Ebbe a rendszerbe illeszkedik a faanyagtermelést nem szolgáló erdők fenntartásának elve - foglalta össze a szakember.

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.