FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-27

Magyar bútor a turizmus előszobáiban

A Plydesign designbútormárkát 2019. második felében, még a vírushelyzetet megelőző időszakban az a megtiszteltetés érte, hogy megbízást kapott a Tourinform újonnan kialakított tereibe szánt bútorok tervezésére. A feladat inspiráló kihívás elé állította a magyar céget, melynek eredménye ergonómiai, esztétikai, gazdasági szempontból kielégíti, sőt, a megbízásban megadott igényeket túl is szárnyalta.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Tourinform irodák fontos szerepet töltenek be az idegenforgalom komplex rendszerében - sokunknak jelenti az első állomást külföldi vagy belföldi utunk során, ahol teljeskörű információt kapunk az adott város nevezetességeiről, programjairól, bezsebelve egy könnyen olvasható, grafikailag szépen illusztrált térképet az óváros, múzeumok, galériák és éttermek elhelyezkedéséről. Ezek a turista információs irodák reprezentálják első ízben a meglátogatott régiót vagy országot, az itt szerzett benyomások hozzáadnak a kialakuló képhez, amit a turista magával visz végül emlékeiben és élménybeszámolóiban.

 

Ezen központok belső terének tervezését két fő szempont vezérli: a betért turista élményének javítása, illetve a dolgozók munkakörülményeinek optimális kialakítása. Mindkét esetben a tárgyak és bútorok kényelmi tényezőinek növelése és magas színvonalú esztétikai megvalósítása a cél. A Tourinform kérésére a FLAGSHIP karfás szék vált a termékfejlesztés kiindulópontjává, melyet a tér és a felhasználók szükségletei szerint gondolt tovább a Plydesign.

 

FLAGSHIP KARFÁS SZÉK

 

A FLAGSHIP karfás széket 2017-ben tervezte Kerékgyártó András, a Plydesign vezetőtervezője a FLOTTA termékcsalád részeként. A széket bátran mondhatjuk a márka és tervező hitvallásának egyik fizikai megtestesülésének, mely formai kialakításában rezonál a modern élet kortárs problémáira: az idompréselt rétegeltlemez technológiával kialakított szék palástja finoman öleli körbe a használó derekát, hatékony támasztást biztosítva; a puhán kihajlított szélek nemcsak kecses dinamikával színezik az összképet, hanem megelőzik a fájó bevágást a comb, a lapockák és a karok felületén; a karfa gondos mérés eredményeként teljeskörű tartást biztosít a nyugvó pozíciót kereső karoknak. A kartámaszt és ülőlapot magában foglaló alsó rész és a háttámasz organikus egysége adja ki a palástot, melybe a szövetes kárpit elidegeníthetetlen részként olvad bele.

AZ ÖRDÖG A RÉSZLETEKBEN REJLIK

 

A FLAGSHIP karfás székek görgős forgószék, forgószék, falábas és szánkótalpas verzióban érhetőek el. A Tourinform kérésére a FLAGSHIP karfás szék adta a magasított szék alapját, ehhez kellett keresni hozzáillő lábszerkezetet. A szék funkcióját tekintve a "pénztáros szék" kifejezés alatt elterjedt széktípus rendeltetéséhez hasonló ülőalkalmatosságot kerestek. Erre a típusra jellemző az állítható magasság, a lábtámasz megléte, a stabilitást segítő csillagtalp. Ez a székkategória jellemzően műanyagból, széles, köralakú lábtartóval kapható. A Tourinform tereibe szánt székek esetében a kihívás abban állt, hogy ezeknél a típusoknál elegánsabb megoldás kerüljön megvalósításra.

A "pénztáros szék" variánsától távolodva, de funkcióját megtartva (lábtámasszal ellátott magasított szék), megkezdődött a beszállítók felkutatása - komoly akadályba ütközött ez a szakasza a projektnek, mivel a piacon elérhető kínálatban nem volt olyan termék, mely kielégítette volna a felhasználási feltételeket, és formájában illeszkedett volna a Plydesign stílusához és színvonalához (műanyaghasználat és nem kellően kidolgozott kivitelezés). A szoros határidő mellett pedig arra is időt kellett ütemezni, hogy a kiválasztott széklábat a FLAGSHIP karfás szék palástjához lehessen tervezni, ha kell, változtatásokat eszközölve rajta. A fejlesztés ennek a fázisában sok beszállító több termékét és számos termékének kombinációját próbálta ki a Plydesign, saját erőforrásait nem kímélve (többletköltség, idő, munkavállalói kapacitás). Kapcsolati hálóját mozgósítva több gyártóval felvette a kapcsolatot, de sajnos ezek a változatok mind a "pénztáros szék" típusának irányába mutattak.

 

KIFINOMULT ELEGANCIA 

 

Végül, az aktív keresés hatósugarába került egy olasz gyártó, amely olyan lábszerkezetet tud nyújtani, mely teljes mértékben megfelel az elvárásoknak.

Így Kerékgyártó András megkezdte a palást és a lábszerkezet összekapcsolásának tervezését, a lehető legkevesebb változtatás kivitelezésével. A Plydesign termékeknél használt négyágú csillagtalp nem volt elég biztonságos ehhez a székmagassághoz, így ötágúra cserélte. A megfelelő magasságot is gondos körültekintéssel alakította ki, ehhez pedig ideális lábtámaszt keresett - a piacon fellelhető lábtartók esetében újra a kifinomult tervezés hiányával kellett szembesülni. Végezetül a vezetőtervező talált egy megfelelő megoldást: a lábtartó együtt mozog a palásttal, ergo a használóval - ezzel küszöbölte ki a nagy átmérőjű, köralakú lábtartó alkalmazását.

HOZZÁADOTT ÉRTÉK ÉS PRAKTIKUM

 

A projekt eredményeként elmondható, hogy a kezdeti elvárásoknak megfelelő produktumot tervezett Kerékgyártó András a magasított FLAGSHIP karfás szék formájában. A Plydesign három beszállítónak alkatrészeiből állította össze a terméket, tehát nem kész megoldást vett le a polcról - a hozzáadott érték helyben realizálódott, helyi igényre helyi választ adva a megbízónak. A termékfejlesztés sikeressége abban áll, hogy kifejezetten a megrendelő egyedi követelményrendszere szerint lett kialakítva, meg is haladva a kezdetben megfogalmazott kívánalmakat. "A projekt megvalósítása számunkra több szempontból pozitív szakmai visszacsatolást jelent - egy lehetőség, melynek során meg tudtuk mutatni, hogy fiatal designmárkánk gyorsan és rugalmasan képes összetett feladatok és szolgáltatások kivitelezésére, termékfejlesztésünk hatékony és gazdaságos döntések mentén valósult meg, a minőség rovására tett kompromisszumok nélkül. Hálásak vagyunk, és örülünk, hogy szellemi tőkénkkel és technológiai hátterünkkel hozzájárulhattunk ahhoz, hogy magyar termék jelenhessen meg a Tourinform hazai irodáiban."  - nyilatkozta a termékfejlesztés kapcsán Babits Tamás, a Plydesign ügyvezetője.

Forrás: PLYDESIGN Kft.

 

Kapcsolódó:

Maison et Objet 2020 - Párizs (FATÁJ 2010-01-16)

Kiállítás Bécsben - Klaszter együttműködésben (FATÁJ 2019-10-31)

Flagship Armchair székcsalád design díjat nyert (FATÁJ 2019-10-22)

Frigate székcsalád Magyar Formatervezési Díjat nyert (FATÁJ 2019-10-04)

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.