FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-21

Az Európai Magánerdő Szövetség az EU Biodiverzitás Stratégiájáról

A biodiverzitás megőrzésének kulcsa címmel adta ki közleményét tegnap az európai erdőtulajdonosi szervezet, a CEPF, mely nem teljesen boldog a megjelent EU Biodiverzitási Stratégiával kapcsolatban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Európai Bizottságbak a biológiai sokféleség globális prioritásaival kapcsolatos ambícióit, május 20-án mutatták be az EU 2030-ig terjedő új Biodiverzitási Ctratégiájának kiadásával. Az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége (CEPF) üdvözli azt az általános célkitűzést, hogy meg kell őrizni és fokozni a biológiai sokféleséget, így az európai erdőkben is. A stratégia azonban elszalasztja annak lehetőségét, hogy politikai koherenciáját biztosítson valamint elismerje a fenntartható és helyi forrásból származó fa felhasználásából származó éghajlati és biodiverzitási előnyöket.

A biodiverzitás megőrzése az európai erdőtulajdonosok napi gazdálkodási tevékenységeinek része. Az új Biodiverzitási Stratégia figyelmen kívül hagyja ezt az munkát és az ahhoz kapcsolódó, az európai erdőkben eddig elért eredményeket, és így hiányzik belőle az erdőtulajdonosok pozitív szerepének elismerése. Ehelyett kötelező érvényű célokat fogalmaz meg, megválaszolatlan kérdésekkel, hiányoznak a világos és elfogadott definíciók, nem veszi figyelembe az éghajlatváltozással kapcsolatos dinamikus fejleményeket, a célok társadalmi és gazdasági hatásait, valamint nem foglalkozik az azok eléréséhez szükséges megfelelő pénzügyi eszközökkel.

A tartamos erdőgazdálkodás elvét, amely az összes erdőgazdálkodással kapcsolatos művelet gerince, inkább lehetőségnek kell tekinteni, azon gyakorlatban, amely megőrzi a biodiverzitást az éghajlatváltozás hatásainak figyelembe vételével annak biztosítása során, hogy az erdők által nyújtott többszörös ökoszisztéma-szolgáltatásokat kiegyensúlyozottan lehessen adni. "Az aktív és tartamos erdőgazdálkodás megőrzi erdőinket egészségesnek és ellenállónak. Úgy látjuk, hogy ez a tény, valamint a multifunkcionális erdőkre vonatkozó holisztikus megközelítés hiányzik az új Stratégiából "- kommentálta Fanny-Pomme Langue, a CEPF főtitkára.

Az EU új Biodiverzitási Stratégiájának a majdnem tizenhat millió európai magánerdő-tulajdonost akik Európa erdőterületének körülbelül hatvan százalékát kezelik partnernek kell látnia, mivel ők az erdeikben a biodiverzitás őrzői. Az erdőtulajdonosokkal való bizalomnak és az együttműködésnek kell a stratégia végrehajtásának homlokterében lennie, hiszen bebizonyosodott a Natura 2000 hálózat sikere estén is, hogy ez elengedhetetlen.

Az új stratégia a 2020 utáni EU Erdészeti Stratégiával párhuzamosan a tartamos erdőgazdálkodással kapcsolatos jövőbeli iránymutatások kidolgozását tervezi: "Felhívjuk az Európai Bizottságot, hogy az Erdészeti Stratégia részeként alkossa meg ezen irányelveket és ne mellette, elismerve a tájak és élőhelyek regionális különbségeit és teljesen tiszteletben tartva a tulajdonosi jogokat, a legjobb és önkéntes gyakorlat szélesebb körében, mint a biodiverzitás önmagában," - tette hozzá Langue asszony.

A CEPF gondosan tanulmányozza a frissített Stratégiát, és megoldás-orientált párbeszédet folytat az EU intézményeivel és más érdekelt felekkel.

Forrás: CEPF

A fenti közlemény eredetije angolul. (pdf)

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.