FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-20

CEPI véleménye a Biodiverzitási Stratégiáról

Az Európai Papíripari Szövetség szerint az EU új Biodiverzitási Stratégiája veszélyeztetheti az erdőalapú ágazati hozzájárulást a Zöld Megállapodáshoz.

Úgy tűnik: a CEPI aggódik az új Biodiverzitás Stratégia miatt a faalapanyagáért.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Európai Zöld Megállapodás részeként az Európai Bizottság ma közzétette a biodiverzitásról szóló új stratégiáját, amelynek címe: "A természet visszatérése az életünkbe". A dokumentum bemutatja az európai biológiai sokféleség védelmének kulcsfontosságú pontjait, ideértve a földterületek természetvédelmére vonatkozó javaslatot is, amelynek 2030-ra a mai 26% -ról legalább 30% -ra kell növekednie. A védett területek teljes hálózatának egyharmadát szigorú védelemmel kell lefedni. A földek természetvédelmi célkitűzéseinek ez a javasolt növelése a meglévő intézkedések és a bevált gyakorlatok fölötti többlet lesz.

"Úgy tűnik, hogy a javaslat megfeledkezik arról, hogy a biodiverzitásról minden területen gondoskodni kell, nem csak a védett területeken, és ez eleve része a tartamos erdőgazdálkodásnak. Ezeket a célokat gondosan át kell gondolni, mivel azok csökkenteni fogják a helyi forrásból származó nyersanyagok fenntartható mobilizálását az EU-ban. Ez kockázatot jelent az ellenálló körkörös gazdaság számára és az EU éghajlat-semlegességi célkitűzéseinek elérésében"- mondta Jori Ringman, a CEPI, az Európai Papíripari Szövetség főigazgatója.

 

Az európai papíripar közös nyilatkozatot adott ki az erdő alapú értékláncokban működő partnereivel együtt, magyarázva, hogy miért kell a tartamos erdőgazdálkodást a biológiai sokféleség megőrzése lehetőségének tekinteni. Úgy gondoljuk, hogy kulcsszerepet kell játszania az egész világon az ökoszisztémák állapotának javításában. A tartamos erdőgazdálkodás biztosítja az alapanyagok, a nem fa erdei termékek és az ökoszisztéma-szolgáltatások, például élőhelyek, tiszta levegő, víztisztítás és erózió megelőzés biztosítását.

A tartamos erdőgazdálkodásból származó, legális forrású, tanúsított nyersanyag az európai papíripar előfeltétele. A CEPI egyetért a biodiverzitás fejlődési kilátásainak biztosítása fontosságával, és kiemeli a globális erdőirtás csökkentése alapvető fontosságát, amely jelentős probléma: növeli a CO2-kibocsátást, és negatív hatással van a biodiverzitásra. Elsősorban a mezőgazdálkodás okozza és a városok terjeszkedése, és a fejlesztési politikákkal lehet legjobban kezelni.

 

"Több évtizedes tapasztalatunk van a fenntartható beszerzés és a nyomonkövethetőség területén, amelyek a fenntartható erdőgazdálkodással együtt hozzájárulnak az európai erdők egészségének és ellenálló képességének javításához. Támogatjuk a Bizottság azon terveit, hogy több erdőt hozzunk létre Európában, küzdjünk az éghajlatváltozás ellen, és előmozdítsuk a zöld és ellenálló helyreállást a COVID-19 krízisekből. Az életképes és fenntartható erdő alapú iparágak az egészséges természettel lehetnek a legerősebb tőkénk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben "- mondta Ringman úr.

Az európai papíripar stratégiai érdeke az, hogy az erdők egészségesek, optimális állapotúak és növekedésűek legyenek Európában. Ezek a fenntartható alapanyagot szolgáltatnak, ami lehetővé teszik számunkra, hogy széles választékban megújuló és újrahasznosítható farost-alapú megoldásokat kínáljunk sok ágazatnak, a személyes egészségügytől a textilig, a zöld kémiaiig és a gyógyszerekig.

Az európai papíripar elkötelezett amellett, hogy a legálisan kitermelt és felelősségteljesen gazdálkodott erdőkből származó fát használja. Ez tükröződik a valóságban: az európai papíriparban felhasznált fa 92%-a Európából származik, a maradékot elsősorban Oroszországból és Fehéroroszországból importálják. 2018-ban a papíriparnak szállított fa 74% -a származott vagy a FSC (Forest Stewardship Council) vagy a PEFC (az erdészeti tanúsítás jóváhagyási programja) tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből. A külső szállítóktól vásárolt fapép 90%-a tanúsított. E programok sikere azt mutatja, hogy ezek megfelelő eszközök a fenntartható gazdálkodás ellenőrzéséhez, ideértve a biodiverzitás védelmét is.

A Bizottság új EU Erdészeti Stratégia közzétételét tervezi, amelynek fő politikai eszközként kell szolgálnia az európai erdők és az erdőgazdálkodási ágazat integrálására az EU Zöld Megállapodásába. Ennek holisztikus, többdimenziós és befogadó stratégiának kell lennie, amely biztosítja az erdőgazdálkodással kapcsolatos uniós eszközök hatékony továbbfejlesztését (mint például az alkalmazkodás, a károk megelőzése, az erdő helyreállítása, az erdőtelepítés, az Európai Erdészeti Információs Rendszer). A ma kiadott Biodiverzitási Stratégiában szereplő elemek kiegészíthetik az EU Erdészeti Stratégiáját, ám ezek hatásának további kidolgozására még a jogilag kötelező érvényű célok kitűzése előtt kell hogy sor kerüljön.

 

Forrás: CEPI hírlevél

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.