FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-19<

Az európai erdőalapú ökoszisztéma jogosult az Európai Fellendülési Terv és Ipari Stratégia támogatására

Tekintettel az Európai Bizottság várható bejelentésére, mely szerint az Európai Fellendülési Terv és az új Európai Ipari Stratégia üzleti ökoszisztémákat célozza meg, az erdőgazdálkodási ágazat partnerei javaslatot küldtek Thierry Bretonnak, az EU belső piaci biztosának, hogy vegye figyelembe az európai erdőalapú iparágak ökoszisztémáját, mint az egyik olyan ökoszisztémát, amely támogatható a tervben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

11 európai szervezet közös nyilatkozata (eredeti angolul, pdf) az alábbi.

 

 

"Az európai erdő alapú ökoszisztémának nagyon erős szerepe van Európa gazdaságában, ugyanakkor éghajlatbarát, rugalmas ágazat, amely már a zöld, fenntartható gazdaság felé irányul. Alapvető nyersanyaga a fa: megújuló, újrahasznosítható erőforrás, amely az európai tartamosan kezelt erdőkből származik. Termelési folyamatai nagyon hatékonyan kezelik ezt az erőforrást, minimalizálva a hulladékot, és lehetőséget biztosítva a fosszilis anyagok és energia helyettesítésére "- mondta Patrizio Antonicoli, a CEI-Bois főtitkára.

Az ágazatban van több mint 420.000 vállalkozás (az EU teljes feldolgozóipari ágazatának 20% -át), 3,5 millió közvetlen alkalmazott (a feldolgozóiparban a teljes munkaerő 10% -a), és éves forgalma 520 milliárd euró, ami az EU GDP-jének 3% -a.

"Európai közös ellenálló képességünk pilléreiként jellemez bennünket alapanyag ellátásunk, gyártásunk, újrafelhasználásunk és újrafeldolgozásunk minden más ökoszisztémával szemben, továbbá európai innovációk és technológiák segítenek minket. Az EU minden ötödik gyártóvállalata az erdőgazdálkodási ágazathoz tartozik, és jelentős mennyiségű munkahelyet kínál jól elosztva az összes országban és régióban, különösen a vidéki területeken. Ugyancsak termékeny ökoszisztéma vagyunk a digitális szolgáltatások és alkalmazások számára. Jelentős exportbevételt generálunk Európa gazdasága számára"- kommentálta Beatrice Klose, az Intergraf főtitkára.

Az EU legtöbb iparához hasonlóan az ágazatot súlyosan sújtotta a Covid-19 egészségügyi válság okozta sokk: a bel- és külföldi kereslet visszaesése, az ellátási láncok megszakadása és a logisztikai problémák befolyásolták iparágainkat, amelyek 2020-ban átlagosan 20%-os forgalmi veszteséget várnak; az ökoszisztéma egyes részeit súlyosabban érintik, mint másokat.

Ennek ellenére az erdő alapú iparágak egyedülálló helyzetben vannak, hogy helyreálljanak az előremozduláskor, az EU Zöld Megállapodás céljaival összhangban állva. A legtöbb más ökoszisztémához kapcsolódva elősegítené az EU gazdaságának más részeit is.

"Az erdő alapú iparok ökoszisztémájának bevonása az Európai Fellendülési Tervbe a zöld és ellenálló képesség egészséges injekciója lenne az összes többi ökoszisztéma részére, mivel kapcsolatban állunk a megújuló energiával, a textiliparral, az építőiparral, az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyártással, a zöld vegyi anyagokkal, az egészséggel és higiéniával, gyógyszeriparral és a csomagolóiparral. Tagvállalataink közelmúltbeli bejelentései a nagy biofinomítókba beruházásokról példa arra, hogy ez az ökoszisztéma hogyan hozhat új életet a régi fosszilis alapú ágazatokban megújuló anyagokkal, amelyek fenntartható forrásból származnak Európában "- mondta Jori Ringman, a Cepi főigazgatója.

"Az Európai Fellendülési Tervbe beillesztése lenne a szikra, amely lehetővé tenné az újjáéledését. Egy új finanszírozási forrás magában foglalja az iparágak gazdasági ellenálló képességének támogatását, amely számos innovatív, klíma-semleges alkalmazást kínál. Ez nem kevés befektetés Európa jövőjébe. "- mondta Clive Pinnington, az Európai Falemez Szövetség ügyvezető igazgatója.

"Jól kezelt, növekvő és még mindig fejlődő természeti erőforrást képviselünk. Szeretnénk részt venni az EU Fellendülési Tervében, így biztosítva az európai erdők ellenálló képességét és alkalmazkodását az éghajlatváltozáshoz, miközben támogatjuk a gazdaságilag életképes erdőgazdaságot. A finanszírozás az fenntartható erdőgazdálkodás támogatását jelentené az európai erdők biológiai ellenálló képességének és egészségének, valamint az általuk kínált sokféle ökoszisztéma-szolgáltatásnak a megoldásaként"- mondta Piotr Borkowski, az EUSTAFOR ügyvezető igazgatója.

 

Ezen az ágazatokkal együttműködve már elkészült a Vision-2050 (12 oldal, pdf) a szén-semleges Európár javára, és jelentős pozitív hatása van, konzervatív számítás szerint az EU üvegházhatást okozó gázok 20%-ával kitevő mértékben a CO2-kibocsátás megakadályozására, amikor fosszilis alapú üzemanyagok, anyagok és termékek helyébe lépnek.

Javaslatunk társ-aláírói, az Eustafor, a FECOF, az FTP, a CEPF, a COPA-COCEGA, a CEI-Bois, az EPF, a Cepi, az Intergraf, az EFIC és a Bioenergy Europe, azt kérik, hogy a közelgő EU Európai Fellendülési Terv és új Európai Ipari Stratégia dedikált tér és elismerés legyen az erdő alapú iparágak számára.

Forrás: CEPI, illetve a felsorolt szervezetek bármelyike

Kiegészítés:

 

Európa helyreállítsa és támogatása a Zöld Átmenet és a Digitális Átalakulás révén. A mindenre kiterjedő, zöld és digitális szempotokat is tartalmazó Európai Fellendülési Tervvel a Covid19 pandémia kezdete óta foglalkozik az EU, erre pl. itt az euractiv.com március 27-i cikke, melyet utoljára április 8-án frissítettek.

Az Európai Tanács március 26-i közös állásfoglalása is utalt már arra, hogy el kell készíteni az új Fellendülési Tervet.

 

A Wikipédia 2 Európai Fellendülési Tervet (European Recovery Plan) mutat.

- Az egyik a Marshall Terv avagy az Európai Újjáépítési Program volt,

- a másik a 2008. végi gazdasági válság utáni Terv volt. E szócikk hivatkozásai között megtalálható az akkori terv maga is angolul.

 

Majd kiderül, hogy 2020-ban milyen Fellendülési Terv és közelebbről mikor készül el. A fával foglalkozó iparágak és az erdőgazdálkodók európai képviseletei mindenesetre jó időben jelezték, hogy ebben lehet e szakterületekre számítani, különösen, hogy a zöld szempontok hangsúlyosak lesznek.

Kiegészítés: MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.