FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-07

Itt vannak a legfrissebb munkaerő-piaci adatok

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján ismertette a legfrissebb adatokat a munkaerő-piaci helyzet alakulásáról. Csoportos leépítések történtek a falemez-gyártó szegmensben és az erdőgazdálkodásban is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA, ÖSSZETÉTELE ÉS ARÁNYA

 

A 2020. márciusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 281,3 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint 2400 fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így 2019. márciushoz képest az álláskeresők száma 0,9 százalékkal nőtt. Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet minden jel szerint megtör majd.

 

Az álláskeresők között a márciusi zárónapon 135,3 ezer férfi és 146,0 ezer nő szerepelt, arányuk 48,1 százalék-51,9 százalék volt. Éves viszonylatban a férfiak száma 1,9 százalékkal nőtt, a nőké pedig gyakorlatilag változatlanul maradt a regisztrált álláskeresők között.

 

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 122,0 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 43,4 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 142,3 ezer fő (50,6 százalék), felsőfokú végzettséggel 16,9 ezer fő (6,0 százalék) rendelkezett. A középfokú végzettséggel rendelkezők 50,1 százaléka végzett szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, 25,1 százaléka szakközépiskolát, 4,2 százaléka technikumi, 20,6 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt.

 

A tárgyhónapban 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,4 százaléka álláskeresési ellátásban, 45,6 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők közel fele (46,2 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban.

 

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ CSOPORTOK

2020. márciusban a nyilvántartásban 22,6 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 8,0 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma. A pályakezdő álláskeresők összetétele a következőképpen alakult a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 46,2 százalékuknak legfeljebb általános iskolai, 14,3 százalékuknak szakiskolai vagy szakmunkás, 17,9 százalékuknak gimnáziumi, 17,1 százalékuknak szakközépiskolai vagy technikumi, 4,5 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 3,7 százalékos növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 72,1 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 25,6 százalékos aránnyal szerepelt 2020. márciusában. A tárgyhó zárónapján, a 25 éven aluli korosztályba 38,2 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 70,1 ezer fő volt. Az előbbiek 13,6 százalékot, az utóbbiak pedig 24,9 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 33,5 százalékos volt, az országos átlagtól magasabb érték hét megyében mutatkozott a tárgyhónapban. A szakképzetlen álláskeresők aránya több hónapja változatlanul Csongrád (20,9 százalék), Győr-Moson-Sopron (21,3 százalék) megyében és a fővárosban (23,6 százalék) volt a legalacsonyabb.

 

CSOPORTOS LÉTSZÁMLEÉPÍTÉSBEN ÉRINTETTEK LÉTSZÁMA

 

2020. márciusban a foglalkoztatók 1 098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be. A leépítések a szállodai szolgáltatás, éttermi, mozgó vendéglátás, a háztartási villamos készülék gyártása, a fémmegmunkálás, az egyéb információ-technológiai szolgáltatás, vagyonkezelés (holding), a sportszer-gyártás, a falemez-gyártás, az erdészeti, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység, a felsőruházat gyártása és az egyéb vendéglátás ágazatokat érintették főként Budapesten, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-NagykunSzolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

BELÉPÉSI FORGALOM

 

A tárgyhónapban összesen 59,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 7,0%-ot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,8%-kal nőtt.

 

MUNKAERŐIGÉNYEK ALAKULÁSA

 

2020. márciusban a foglalkoztatók összesen 104,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 88,0 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a főváros, Hajdú-Bihar, Békés és Baranya megye területére koncentrálódott, de jelentős volt a bejelentések száma Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében is. A fenti megyékben jelentették be az állások 73,3 százalékát. Összességében 2020. márciusban 166,5 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 77,0 ezer maradt üres, betöltetlen.

 

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 92,2 ezer volt, melynek 93,2 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-AbaújZemplén megye, a főváros, Hajdú-Bihar, Baranya és Békés megye rendelkezett. A tárgyhónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 12,6 ezer volt, amely az összes álláshely 12,0 százaléka. A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest, Bács-Kiskun, Komárom, Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendelkezett. Ezen kívül magas volt a bejelentett állások száma néhány olyan megyében, melyek munkaerő-piaci helyzete nehéz, pl. Zala vagy Csongrád megye. Márciusban a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, az egyéb egyszerű építőipari foglalkozású, az intézményi takarító és kisegítő, a konyhai kisegítő, az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, a mechanikai gép-összeszerelő, a kézi csomagoló, a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr és a húsfeldolgozó foglalkozásokra vonatkoztak.

Forrás: Adózóna

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.