FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-27

A magyar bútor jövőjéért - hírlevél 2.0

A március végén alapított A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért polgári jogi társaság második hírleveléből idézünk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Kedves Tagjaink és Támogatóink!

 

Mint az mindenki számára ismert, a kormány minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját hirdette meg. Ennek ellenére a 04.11-i rendeletbe foglalt csomag első körben erős kritikákat kapott.

 

- A gazdaság szereplői számára nem könnyítést, hanem többletvállalást (bérköltség és képzési ráfordítás) szabott feltételnek ahhoz, hogy a munkavállalók állami bérkiegészítésben részeszüljenek.

- Emellett a legnagyobb nehézségekkel küzdő, 50% feletti munkaidő-, kapacitáscsökkentésre kényszerülő vállalkozásokat és az ott dolgozókat eleve ki is zárta volna a programból.

 

A gazdasági szereplők érdekképviseleti szervezetei azonnal szót emeltek az iránytévesztésről, azóta is folyamatosan, intenzíven folyik a konstruktív munka a kormánnyal. Ismerve az MKIK, a MGYOSZ és a VOSZ programját, amelyek jelentős mértékben tartalmazzák a szektorspecifikus álláspontunkat, biztosítva érezzük érdekeink megfelelő, közvetett képviseletét.

 

Ezáltal 04.22-én kihirdetésre került egy lényegesen méltányosabb gazdaságvédelmi akcióterv, ami alapján:

 

- A munkavállalók állami bér-kiegészítésben részesülhetnek, a (legtöbb esetben) munkaadók terheinek növekedése nélkül, ezáltal teremtve némi biztonságot és nyugalmat a versenyszektorban.

- Kiterjesztették az igénylésre jogosultak körét, így szinte a legnagyobb munkaidő-, kapacitáscsökkentésre kényszerülő vállalkozások munkavállalói is jogosultak lehetnek támogatásra.

(Egy nagyon egyszerű példával szemléltetve, egy szakmai bérminimum esetén, 50% munkaidő csökkentés mellett 49.000 Ft államilag folyósított többletjövedelem jelenhet meg a munkavállalónál.)

 

Ez - ha megkésve is - alapvetően megfelel az általunk is megfogalmazott bértámogatásnak. Bár a mértéke és módja más, a lényege hasonló, azaz a munkavállaló  a kapacitás arányában csökkent munkabére mellett számíthat államilag támogatott többletjövedelemre. Reméljük, sokak számára érdemi segítséget fog nyújtani ez a lehetőség, bár a kereskedelemben a csökkentett nyitvatartás feloldása okozhat majd feszültséget.

 

Természetesen a többi megfogalmazott célunkat is szem előtt tartjuk:

- A Bútorszövetséggel szoros együttműködésben, közvetve segítjük az MKIK-t, ami alapján a kormány elé beterjesztett javaslatok deklaráltan foglalkoznak a bútorszektorral, a bútor vásárlással.

- A pénzügyi akciócsoport és a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport megbeszélésein felismert problémaként megoldást keresnek arra, hogy a bútorvásárlás - könnyűipari besorolás ellenére  - jellegében tartós fogyasztási cikk, ezért a bútorpiacon a fogyasztói szokások helyreállása el fog húzódni, így nemcsak az elkövetkező hónapokra, hanem középtávon is megoldást kell találni a szektor nehézségeinek áthidalására, támogatására.

- Emellett a Pénzügyminisztérium is reagált a javaslatainkra, azokat részletesen vizsgálják és a Varga Mihály Pénzügyminiszternek írt levelünkben foglalt ágazati helyzetképet is elemzik. Tájékoztatást kaptunk arra vonatkozóan, hogy a már megszületett döntéseket továbbiak követik majd, amelyek célja a mostani helyzetben a munkahelyek, a vállalkozások és a családok megvédése, és már tervezik azokat a lépéseket is, amelyeket a magyar gazdaság növekedési ütemének visszaállításához kell majd megtenni. Ebben a munkában a kormány számít a szakértelmünkre, felelősségérzetünkre és kezdeményező fellépésünkre.

 

Tagságunk folyamatosan bővül, így napról napra nagyobb nyomatékkal tudjuk megtámogatni a már megfogalmazott célkitűzéseinket.

A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért polgári jogi társaság taglista




Tagok száma:

97 gazdasági társaság

Tagok által foglalkoztatottak száma:

3148 fő

Tagok 2019 évi nettó árbevétele:

110 867 millió Ft

Tagok általi közteherviselés 2019: (feltöltés alatt)

7 662 millió Ft


Adatpótlási felhívás!

 

A tagok általi közteherviselés adat fontos, de némi utánajárást igényel. Viszonylag sok esetben elmaradt, így az az összegzősor pontatlan. Ha valaki elmulasztotta volna beírni, pótolja legyen szíves, vagy küldje meg emailben, hogy berögzíthessük!

 

A továbbiakban is örömmel fogadunk minden új belépőt Társaságunkba.

 

Köszönettel: A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért polgári jogi társaság ügyvezetése

 

Forrás: Bútor2020

 

 

Kapcsolódó FATÁJ cikk:

Összefogás a magyar bútorgyártásért és -forgalmazásért (2020-04-06)

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.