FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-27

Munkabalesetek Magyarországon 2019-ben

Munkabaleset minden olyan balesetet, amely a sérült akaratától függetlenül következik be, egyszeri külső hatás okozza, és szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történik. Nem számít, hogy hol és mikor következik be, vagy hogy a sérült munkavállaló elkövetett-e valamilyen szabályszegést.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Hazánkban a három napon túl gyógyuló munkabalesetek száma - amelyekről a vállalatoknak a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóságot értesítenie kell - 2013 óta emelkedő tendenciát mutat, tavaly összesen 24 055 ilyen baleset történt. 2013 óta viszont a foglalkoztatottak száma is emelkedik.

 

Az ITM weboldalán elérhető éves jelentés alapján a 2019-es évben a halálos munkabalesetek száma is nőtt a korábbi évekhez képest.

2019. évben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 12 784 munkáltatóra terjedt ki (22 288 látogatással), amelynek során a kormánytisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.

A kormánytisztviselők az ellenőrzések során 188 337 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták.

 

Az ellenőrzések eredményeként összesen 18 078 db munkavédelmi döntés került kiadmányozásra. A kiadmányozott közigazgatási döntések közül a 3. számú ábra szerinti megoszlásban az azonnali intézkedést foganatosító végzés és a hiányosság megszüntetésre kötelező határozatok száma a meghatározó. Az azonnali intézkedés 8 189 db végzésben, közvetlen balesetveszéllyel járó helyzetek kapcsán történt, emellett 9 265 db hiányosság megszüntetését előíró határozat került kiadmányozásra.

2019. évben a szankcionálás során 448 esetben munkavédelmi, 157 esetben közigazgatási bírságot1, 19 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak a kormánytisztviselők (munkavédelmi bírság 197 498 670 Ft, közigazgatási bírság 4 784 000 Ft és eljárási bírság 1 330 000Ft összegben). Az érdemi munkavédelmi döntések 3,5 %-a vont maga után pénzbeli szankciót (munkavédelmi, eljárási, illetve közigazgatási bírság). A közigazgatási döntésekben összesen 69 906 intézkedésre került sor. E döntésekben foglalt intézkedések közül 25 729 munkabiztonsági jellegű, 6 852 intézkedés munkaegészségügyi és 37 325 intézkedés munkavédelmi2 tárgyú volt. Az összes intézkedésen belül a munkaegészségügyi intézkedések aránya 9,8%-ot, a munkabiztonsági intézkedések aránya 36,8%-ot tett ki, míg a legmagasabb arányt a munkavédelmi intézkedések képviseltek 53,4%-kal. A kormánytisztviselők ellenőrző munkájában érvényesült a munkavédelem komplex szemlélete.


Egy tanulságos baleseti helyszín

A munkabalesetek megoszlását tekintve a kiskereskedelem nemzetgazdasági ág látszik a legkockázatosabbnak, hiszen 2019-ben 1615 munkabaleset történt; szorosab követi ezt az ágazatot az élelmiszergyártás 1613 munkabalesettel, a harmadik legkockázatosabb ágazat a fémfeldolgozási termék gyártása 1382 balesettel.

Az erdőgazdálkodás ágazatban 75; a fafeldolgozás ágazatban 191; a bútorgyártás ágazatban 129 munkabalesetet regisztráltak az elmúlt évben.

 

A nemek közti megoszlást tekintve 15 034 esetben volt férfi, és 9 021 esetben volt nő a balesetet elszenvedő.

 

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját április 28-át, Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalos emléknappá.


szerk: Tóth János, Forrás: ITM Munkavédelmi Főosztálya

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.