FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-24

Legalább felerészt fából épülnének az új középületek

Franciaországban 2022-től arra köteleznének minden közberuházást, hogy az új épületek mintegy 50%-ban fából vagy más, biológiai eredetű anyagból készüljenek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A bordeaux-i Hyperion tornyok látképe: az 50 és 57 emeletes tornyok Franciaország első, tölgyfaszerkezetű magasépületei lesznek. Látványterv: Jean-Paul Viguier & Associés

Komoly tervekkel állt elő a francia építőipar fenntarthatóbbá tételére Julien Denormandie, a városépítésért és lakhatásért felelős francia miniszter. Már 2022-től arra köteleznének minden közberuházást, hogy az új épületek mintegy 50%-ban fából vagy más, biológiai eredetű anyagból készüljenek. Emellett száz városi zöldségfarm létesítését is eldöntötték.

 

A francia kormány Párizs példájából merít. A francia főváros ugyanis a 2024-es olimpiára készülve komoly építőipari megkötéseket hozott a fenntarthatóság jegyében, többek közt az olimpiára tervezett lakónegyedekben a nyolc emeletet meghaladó épületek csak fából készülhetnek. Az újraválasztásért kampányoló főpolgármester, Anne Hidalgo a választási hajrá központi kérdésére tette a fenntarthatóságot. A francia főváros már most is a világ legnagyobb tetőfarmjának megvalósításán dolgozik, és Hidalgo ígérete szerint újraválasztása esetén kötelezővé tenné a 200 négyzetméternél nagyobb lapostetőkön a városi farmok létrehozását.

 

Julien Denormandie február 5-én a La Depeche tudósítása szerint leszögezte: "amit az olimpiára lehetséges megvalósítani, annak lehetségesnek kell lennie az átlagos épületek esetében is." A mostani kormányzati intézkedés vonatkozik a francia kormány beruházásában zajló lakásépítési projektekre is, például a Paris-Saclay, a marseille-i Euroméditerrannée vagy a bordeaux-i Euratlantique esetére. A fa nem kizárólagos elvárás: biológiai eredetű alapanyagnak számít a szalma vagy a kender is.

 

A miniszter által a Les Quartiers fertiles program keretében  kezdeményezett száz városi farm körül harminc létesítését már idén nyáron megkezdenék. Erre a programra 21 millió eurót szánnak. "Apaként jobban szeretném, ha a gyerekeim tányérjára a környező vidékről kerülne étel, semmint hogy egy repülőgéppel hozzuk be azt" - jelentette ki Denormandie.

 

Az intézkedéscsomag részeként a France Ville Durable elnevezésű testület Patrice Vergriete, Dunkirk polgármestere vezetésével olyan alacsony CO2-kibocsátású városnegyedek létesítésének, az ezzel kapcsolatos tervezési alapelveknek vizsgálatát indítja el, amelyek jól adaptálhatóak az éghajlatváltozással növekvő számú hőhullámra és árvizekre. A cél kilencven ilyen kísérleti negyed létesítése a közeljövőben.

 

"2050-re a világ népességének 70%-a városokban fog élni. Bár a városok a föld felszínének 2%-át foglalják el csupán, a világ energiafogyasztásának kétharmada és a széndioxid-kibocsátás 80%-a hozzájuk kötődik" - idézte a minisztert a Le Figaro. "A várostervezés modelljei mára megkérdőjeleződtek. Nem fenntartható, hogy a szuburbia elfoglalja a termőföldeket, míg a városközpontokban üresek állnak a lakások."

Forrás: építészfórum

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.