FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-14

DESIGN DOESN'T GIVE UP - olasz bútorgyártók kiáltványa

El kell indulni a munkának, különben az olasz bútorgyártás történetének legsúlyosabb sérüléseit szenvedi el - 9 nagy olasz bútorgyártó brand közös kiáltványban fogalmazta meg aggodalmát és egyben kéréseit az olasz kormány felé.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ugyan nem vitathatatlanul, de sokunk számára még mindig az olasz bútorgyártás a mértékadó és trendformáló. A koronavírus okozta gazdasági károk talán náluk a legnagyobbak ezidáig, szóval mindenképpen érdemes rájuk odafigyelni. Nem csupán az összefogás mikéntjére, hanem az aggodalmakra és a megoldáskeresés módjára is.

A dokumentumot április 8-án sajtóközlemény formájában küldték ki. Ebben arra kérik az olasz kormányt: engedélyezzék az olasz bútorgyártó iparágnak, hogy a húsvéti ünnepeket követően újraindíthassák a termelést és a bútordesignhez köthető tevékenységeket.

 

Aggodalmukat fogalmazták meg, miszerint, ha ez nem így fog történni, akkor akár 20-30 évreis visszavetheti a szektor tevékenységét a válság. Ez olyan katasztrófához vezetne, ami több ezer vállalkozás megszűnését és százezrekmunkahelyének elvesztését jelentené. Az összefogás többek között a bérleti díjak 50%-os csökkentését kéri az államtól(!) Itt elsősorban a bemutatótermek, galériák bérleti díjára kell gondolni, de nem csak Olaszországban, hanem az egész világon. A dokumentum aláírói 2020 áprilisától 2020 decemberéig tartó időszakra kérik mindezt.

 

A szektor továbbra is az olasz gazdaság meghatározó ágazata, de felhívják a figyelmet, hogy Németország mögötti második helyüket már elvesztették, Franciaország vette át azt. Ezért a gyors és minél hatékonyabb visszatérés nem csupán az ágazat, hanem az egész ország érdeke. 

A bútor és design szektor az olasz gazdaság egyik pillére. 20.000 aktív vállalat és 130.000 munkavállaló komoly gazdasági erőt jelent.  Nem beszélve a 60% feletti export tevékenységről. Ha kicsit szélesebbre nyitjuk a blendét és a bútor és faipari szektort együttesen nézzük,  ami ugye egy logikus társítás, szóval akkor már 75.000 vállalkozásról beszélünk és több mint 315.000 munkavállalóról. Ez az iparág éves szinten 43 milliárd euró forgalmat generál.

 

Amennyiben a bezárásokat rövid időn belül nem oldjuk fel, akkor a versenyképességünk komoly hátrányba kerül. Németországban és a skandináv államokban ezekben a hetekben is dolgoznak, folyik a munka és a termelés. A késlekedés akár azt is jelentheti, hogy gyáraink 20-30 %-a nem tud újra indulni és ezzel múltunk és ipari kultúránk olyan sérüléseket szenved el, aminek begyógyulásához 30 év sem lesz elegendő - nyilatkozták az összefogás aláírói a sajtó munkatársainak.

A dokumentumot a B&B Italia vezérigazgatója - Gilberto Negrini; a Bisazza kommunikációs igazgatója - Rossella Bisazza; a Boffi vezérigazgatója - Roberto Gavazzi; a Cappellini vezérigazgatója - Kurt Wallner; a Cassina ügyvezető igazgatója - Luca Fuso; a Flexform vezérigazgatója - Matteo Galimberti; a Giorgetti vezérigazgatója - Giovanni del Vecchio; a Molteni Csoport vezérigazgatója - Marco Piscitelli; és a Plotrona Frau ügyvezető igazgatója - Nicola Coropulis írták alá.

 

Forrás: robinwood

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.