FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-16

A favágó maffia behálózza Romániát

Románia északi részén, Suceava megyében, a Kárpátok lejtőin terül el Európa egyik utolsó nagy természetes erdeje. És ez az úgynevezett favágó maffia működési területének egyik központja. Az illegális fakitermelésre szakosodott bűnszervezetek több ezer hektár természetes erdőt vágtak már ki, és legalább két erdészt megöltek. Gheorghéval, a Suceava megyei favágóval látogattuk meg az erdőt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

- Nézze, ez itt friss. Ezt a fát nem rég vágták ki - mutat Gheorghe Oblezniuc egy fatuskóra. - Illegálisan kivágott faanyag, jó minőségű áru.

 

- Honnan tudja? - kérdezi az Euronews riportere, Valérie Gauriat.

 

- Nincs rajta jel. Látja a gyantát? A fa sír. Úgy vették el az életét, ahogy egy emberét is elvették volna. Nézze. Legálisan ezt így csinálják, Itt a jel, nem lent, hanem fent, na ez legális.

 

Egy jelentés szerint évente húszmillió köbméter fát termelnek ki illegálisan Romániában, kétszer annyit, mint legálisan. A lopott fa állítólag az európai piacokra kerül. Gheorghe az illegális fakitermelőknek is dolgozott korábban.

 

- Öt cégnek is dolgoztam, jó nagyoknak - mesélte Gheorghe. Egy ilyen fáért nagyjából tíz eurót kaptam. Abbahagytam, mert rájöttem, hogy ez egyszerűen nem helyes. És nem is kerestem vele rendesen. Ők milliókat kerestek rajta, engem meg kitermelt köbméterenként fizettek.

 

Mindenki benne van

 

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni egység nyomoz az illegális faüzlet ügyében. A jelek szerint a szervezett bűnözés behálózza a teljes iparágat, a kereskedőktől a szállítókon át az erdészeti és állami alkalmazottakig.

 

Az Euronews ellátogatott a román Nemzeti Erdészeti Szervezet, a Romsilva találkozójára. A körzet vezetője, Cristian Gafincu határozottan elutasítja, hogy a csapata is érintett lenne.

 

- Nem sejtettük, hogy minket akarnak bűnbakká tenni, de voltak akik az erdőben kivágták a fákat, és azt mondták, hogy mi, az erdészek készítettük elő azokat illegális kitermelésre. A média ezt felkapta, azóta az erdészeket vádolják.

 

A Romsilva szerint 2014 óta 185 erdészt ért fizikai támadás, hatot pedig megöltek, kettőt nem is olyan régen. Az erdészeti hatóság szerint ezek személyes leszámolások voltak. A favágómaffia ellen harcolók szerint viszont példát statuáltak az erdészeken.

 

Egy erdész, akinek a kilétét nem szabad felfednünk, azt mondja, jól ismeri a rendszer működését.

 

- A vállalkozó bemegy az erdészeti hatóság aukciójára, és vesz egy adott mennyiségű fát - magyarázza a férfi. - Azután elrendezi a dolgot az erdészmérnökkel, aki elmegy az erdőbe, és kijelöl néhány fát. És itt a feketepiac, ezek a fák nincsenek pontosan leltározva. A kivágott mennyiség nagyobb, mint amennyire engedély van, a többletet a könyvelésben eltüntetik. Az ellenőrzés az erdész dolga lenne, de ő is fát árul a feketepiacon.

Lehetetlen bizonyítani?

 

A jelenséget a Suceava megyei erdészeti őrök vezetője sem tagadja.

 

- Az illegális fakitermelés legkényesebb forgatókönyve az, amikor a hatóságok támogatásával, a törvényesség látszatával történik - mondta az Euronewsnak Mihai Gasparel. - A feketén kitermelt fát el lehet tüntetni a rakomány vattázásával, hamis szállítási papírokkal, hamisított kitermelési engedélyekkel, és olyan esetek is vannak, amikor az erdészek sem viselkednek megfelelően. Az a baj, hogy ezeket az eseteket nehéz bizonyítani.

 

Tiberiu Bosutar, a Moldovita civil szervezet önkéntese pontosan ezen dolgozik. A falujában, ahol minden környékbeli erdőből fát szállító teherautó áthalad, kamerákat szerelt fel, amelyek rögzítik a forgalmat, és egy mobil applikáció segítségével több tucat szabálysértést jelentett a rendőrségnek.

 

- Be kell írni a rendszámot, és meg lehet nézni, hogy a rakománynak vannak-e törvényes dokumentumai, vagy nem. Azt is ellenőrizni lehet, hogy hol adták ki az engedélyt - magyarázza Tiberiu.

 

Tiberiu szerint azokra a helyekre is kamerákat kellene felszerelni, ahol teherautóval be lehet hajtani az erdőbe, ez véget vetne a fekete fakivágásoknak.

 

- Azon a területen vagyunk, ahol az ellopott fák csonkjait ásták el - mutat körbe egy tisztáson Tiberiu. - Látszik a gyökerek méretén, hogy ez nem sima helyi fatolvajok műve, ehhez nagy gépek kellettek, egy egész csapatnyi munkás. Ez az egyértelmű bizonyíték rá, hogy ebben a körzetben szervezetten megy a falopás.

 

Aki tisztességes, csődbe megy

 

Évente egymilliárd euró értékű fát vágnak ki feketén, ami komoly adóbevétel-kimaradást is okoz. Ez ellehetetleníti a piac tisztességes szereplőit. Tavaly Tiberiu megpróbálta bebizonyítani, hogy a román faiparban illegális praktikák nélkül nem, lehet profitot termelni.

 

- Romániában a faanyag árát mesterségesen magasan tartják, így ha az ember fával dolgozik, szüksége van olcsóbb, fekete faanyagra is. Nyolc helyi vállalkozóval közösen vásároltunk száz köbméter fát, miután minden költséget és terhet kifizettünk, a befektetésünk fele odalett. Egy ilyen vállalkozást lehetetlen hosszabb távon működtetni, ha az ember nem használ fekete faanyagot.

Kéz a kézben

 

A probléma sok feszültséget okoz a helyi közösségben. A Bucsa-testvérek, Ilie és Dimitri az építőiparban dolgoznak, de mellékesként pisztrángot neveltek. A halastavukat rendszeresen beszennyezték sárral, amikor a közeli folyón úsztatták a lopott fát.

 

- Panaszt tettünk, és néhány helyi vállalkozótól elkoboztak valamennyi fát - meséli Ilie Bucsa. - Erre hűtőfolyadékot öntöttek a halastavat tápláló vízfolyásba, az összes hal megdöglött. Megfenyegettek minket, megvertek minket. Elkaptak az úton, és husánggal fejbe vertek.

 

A két testvér a mai napig is kap halálos fenyegetéseket, de úgy döntöttek, nem hagyják magukat.

 

- Persze, hogy félünk - folytatja Ilie, mutatva a fején lévő sebeket. - De addig megyünk, amíg ezt valaki meg nem oldja. Talán az Európai Unió, vagy valaki kívülről. Mert itt Romániában a maffia erős, és mindenhol vannak kapcsolatai. Fel, egészen az állami hatóságokig.Szépen dolgoznak együtt, kéz a kézben.

 

Tavaly februárban az Európai Bizottság figyelmeztette Romániát, hogy ha nem vetnek véget az illegális fakitermelésnek, akkor szankciókkal kell szembenézniük.

Forrás: euronews

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.