FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-14

Falemez külkereskedelem 2015-2019.

Nemrég a 2015-2019. időszak falemez külkereskedelmének havai adatait mutattuk be, igaz a tavaly december adata még hiányzott. Immár a 2019. egész éves adat is hozzáférhető, így az 5 év éves grafikonjait mutatjuk most.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Február 21-én tettük közzé ezt az írást: Falemez export 2015. januártól 2019. novemberig havonta. Most pedig az elmúlt 5 év teljes éves adatainak grafikonjait mutatjuk be.

 

A millió Ft és ezer Euró grafikonok lényegében azonos mozgást mutatnak. Ugyanakkor az ezer m3 grafikonokban vannak az értékéétől eltérő mozgások, illetve ezek esetenként meglepő mértékűek. Nyilván némi munkával ezen kiugrásokról többet is meg lehetne tudni, ha havi és relációs bontásban is néznénk az adatokat, meg érték/mennyiség hányadossal kíváncsiskodnánk a várhatóan meglepő Ft/m3 vagy Euró/m3 egységértékek iránt.

 

A farostlemez 2019. évi export és import is, a tétegeltlemeznél pedig a 2018-2019. évi import mutat meglepő mennyiségi mértéket.

A 2019. évi farostlemez importban a keményfarostlemez (nedves eljárású) nyers (44119210) és felületkezelt (44119290) változatában van meglepően nagy növekedés.

A 2019. évi farostlemez export esetén a KN 44119210 nyers keményfarostlemez (neves eljárású) a 2015-2018. években évi 2-3 ezer m3 volt az elért mennyiség, 2019-ben ugyanakkor 347 ezer m3. Érdekes. (A termék teljes neve: 44119210 Rostlemez fából vagy fatartalmú anyagból (kiv. közepes sűrűségű rostlemez (MDF)) 0,8 g/cm3-t meghaladó sűrűséggel, mechanikusan nem megmunkálva vagy felületileg nem bevonva.)

 

A rétegeltlemez import esetén 2018-ban a bambusz rétegeltlemez (44121000 Rétegelt lemez, furnérozott panel és hasonló réteges faáru bambusznádból) 217 ezer m3 a KSH adata szerint. Egy-két kiállítási mintát kivéve nem emlékszem, hogy szakmai körökben bárki ilyen tömegű bambusz rétegeltlemez importról beszámolt volna. Pláne úgy, hogy az előtte években behozatali mennyisége = 0 (nulla), 2019-ben pedig 2 ezer m3.

2019-ben ugyanakkor a legalább egy oldalán lombos fedőrétegű rétegeltlemez importja érdekes. 2015-ben és 2016-ban a KN 44123210 termék import mennyisége 36 és 39 ezer 3 volt, majd termékkód váltás után a KN 44123300 számon 2017-ben és 2018-ban egyarán 43 ezer m3 volt a behozatal, amit 2019-ben 370 ezer m3 követett.

(A termék pontos megnevezése: 44123300 Rétegelt lemez, kizárólag legfeljebb 6 mm vastag furnérlapokból, más, legalább egy, nem tűlevelű fa külső réteggel a következő fajokból: éger (Alnus spp.), kőris (Fraxinus spp.), bükk (Fagus spp.), nyír (Betula spp.), cseresznye (Prunus spp.), gesztenye (Castanea spp.), szil (Ulmus spp.), eukaliptusz (Eucalyptus spp.), hikori (Carya spp.), ... (kivételek: bambuszból készült, legalább egy, trópusi fa külső réteggel rendelkező, tömörített fa lemezzel, lyukacsos f)

Az értékfolyamatokban is volt növekedés, de nem ilyen vadak.

 

Érzésem szerint a fent részletezett mennyiségi adatok és a valóság között lehet némi eltérés.

A KSH nyilván azon adatokat jeleníti meg, melyeket az adatszolgáltatók oda beküldenek. Az érdekes jelenségek oka lehetett tévedés vagy más adatszolgáltatói hiba, gépelési hiba, de akár valami huncutság is. Nem tudom van-e bármilyen gyakorlat az ilyen "érdekességek" okainak kiderítésére, vagy kinek a feladata lenne ez. Minden esetre ezek a KSH adatai, melyek bárki részére szabadon elérhetőek. Lehet, hogy idővel javítják majd az adatokat.

 

Faforgácslemez

A vámtarifában a magyar megnevezése:

4410 Forgácslemez és hasonló fából vagy fatartalmú anyagból, szerves kötőanyaggal összeállítva,

angolul pedig:

4410 Particle board, oriented strand board "OSB" and similar board "e.g. waferboard" of wood or other ligneous materials, whether or not agglomerated with resins or other organic binding substances (excl. fibreboard, veneered particle board, cellular wood panels and board of ligneous materials agglomerated with cement, plaster or other mineral bonding agents)

 

 

 

 

Farostlemez

A vámtarifában a magyar megnevezése:

4411 Rostlemez fából vagy fatartalmú anyagból, szerves kötőanyaggal összeállítva,

angolul pedig:

4411 Fibreboard of wood or other ligneous materials, whether or not agglomerated with resins or other organic bonding agents (excl. particle board, whether or not bonded with one or more sheets of fibreboard; laminated wood with a layer of plywood; composite panels with outer layers of fibreboard; paperboard; furniture components identifiable as such)

 

 

 

 

Rétegeltlemez

A vámtarifában a magyar megnevezése:

4412 Rétegelt lemez, furnérozott panel és hasonló réteges faáru

angolul pedig:

4412 Plywood, veneered panel and similar laminated wood (excl. sheets of compressed wood, cellular wood panels, parquet panels or sheets, inlaid wood and sheets identifiable as furniture components)

 

 

 

 

A fenti adatgyűjtést évente az EPF European Panel Federation titkárságának kérésére készítem el, s küldöm ennek eredményét részükre, hogy felhasználják az éves jelentésük Magyarországra vonatkozó részéhez. Ha már nekik elküldöm, itt is közzéteszem a KSH-tól legyűjtött és kicsit könnyebben áttekinthetővé tett import és export táblázatokat azok teljes részletezettségű adataival.

 

Falemez import 2015-2019. mennyiség, érték (Ft, Euró)

 

Falemez export 2015-2019. mennyiség, érték (Ft, Euró)

 

A KSH az érték adatoknál közzéteszi a részösszesen és mindösszesen összesítéseket is, de ezt a műveletet a mennyiségnél sosem végzi el. Előfordul ugyanis, hogy egyes altételek mennyiségi egysége eltérő, tehát nem összeadhatóak az adataik. Mivel a falemezek mindegyike MTQ, tehát m3, így összeadhatóak, de ezt a műveletet nekem kellett elvégezni. A csatolt táblázatokban a kék és zöld sorok mennyiségi összesítései tehát általam készített számítások.

Remélem lesz néhány FATÁJ olvasó, akit érdekel majd ez az egyébként nem túl izgalmas fejtegetés és grafikonok, meg táblázatok. Köszönettel veszek bármely visszajelzést: miklos.mocsenyi@fagosz.hu

Forrás: KSH
Feldolgozta és közzétette: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.