FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-13

Hatékony erdőtelepítés az EGERERDŐ Zrt. támogatásával

Bízunk benne, hogy szaktudásunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a Mátra és Bükk lábánál fekvő, illetve a Heves-Borsodi-dombság fátlan, olykor bozótos területei ismét értékes faállománnyal gazdagodjanak, mely több viszonylatban az unokáink örökségét jelképezi.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Szarvaskő - sajtótájékoztató / Márkus Attila képe

Már közismert az erdők szerepe a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A fás növényzet kulcsfontosságú az élethez, hiszen oxigént termel, széndioxidot köt meg, javítja a levegő minőségét, védi a talajt, és a felszín alatti vízbázist. Védelmi szerepe mellett kedvelt ökoturisztikai célpont az aktív kikapcsolódásra vágyók körében. Mindeközben pedig a hazai gazdaság számára, faanyag formájában, megújuló energiaforrást biztosít.

 

A fával borított területek pozitív hatását a kormányzat is felismerte, és a klímaváltozás elleni küzdelemben fő célként tűzte ki, hogy 2030-ra 27%-ra növelje Magyarország fával borított területét. Ez több ezer hektár erdő telepítésével valósulhat meg, mely fegyelmezett, irányított, szakszerű munkavégzést kíván az erdész szakemberektől.


Termőhelyvizsgálathoz szükséges eszközek Vigh Ilona képe

A program hatékony megvalósulása érdekében az EGERERDŐ Zrt. erdőtelepítési munkacsoportot hozott létre. Az első megbeszélésen ifj. Ősz Gusztáv, az erdőgazdaság erdőgazdálkodási és természetvédemi vezérigazgató-helyettese, a program főkoordinátora ismertette az országos program részleteit. A kapcsolódó törvényi szabályozásokról, az erdőtelepítésre igénybe vehető VP támogatásról, és a termőhelyfeltárás aktuális rendjéről is részletesen tájékoztatta a kollégákat.

 

A főkoordinátor elmondta, hogy a munkacsoport feladata azon önkormányzatok, gazdák és földtulajdonosok megszólítása, akik szabad, fátlan területekkel rendelkeznek, felismerik a klímaváltozás kockázatát és hajlandóak az erdőtelepítésre. Ezen túl a partnerek sikeres pályázásához szakmai segítséget nyújt az erdőgazdaság, ami előzetes terepbejárást, illetve erdőtelepítési kivitel tervdokumentációk elkészítését foglalja magába, költségtérítés ellenében.

Az országfásítási program népszerűsítése érdekében az EGERERDŐ Zrt. és a NAK megyei szervezete, több lakossági fórumon vett részt, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezésében. A program utolsó állomása Szarvaskőben volt, ahol 10 ha-os minta erdőtelepítést terveznek megvalósítani, szakembereink koordinálásával. A főkoordinátor előadásában hangsúlyozta a termőhelyfeltárás fontosságát, mely megalapozza a telepítendő fafaj helyes kiválasztását. A hallgatóság megtudta, hogy a kiválasztott fafaj alapján történik a támogatási összeg meghatározása, melyhez kiegészítő támogatás is kérhető, többek között erdőszegély létesítése vagy elegyfafajok telepítése esetén, amely még inkább ellenállóbbá teszi a klímaváltozásra a majdani erdőt.

 

Bízunk benne, hogy szaktudásunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a Mátra és Bükk lábánál fekvő, illetve a Heves-Borsodi-dombság fátlan, olykor bozótos területei ismét értékes faállománnyal gazdagodjanak, mely több viszonylatban az unokáink örökségét jelképezi.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.