FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-12

Veszélyes a lébényi erdő

Veszélyes a lébényi erdőben sétálni. Az elmúlt hetek viharai megtépázták a fákat, vaskos ágak törtek le, akadtak fenn.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Tábla figyelmezteti a látogatókat a lébényi erdőben: életveszélyes szeles időben a fák között sétálni. Lapunk megkereste a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-t valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot. Kérdéseinkre Tatai Sándor, a hansági tájegység vezetője és Hancz Zoltán, a Jánossomorjai Erdészet igazgatója adott választ.

 

Csak óvatosan

- Időközben sikerült felszámolni a viharkárokat és a tanösvény február végétől ismét látogatható. Kérjük azonban, hogy mindenki csak a kijelölt utakat használja, mert az erdő többi részén még vannak fennakadt, életveszélyes fák. Az előrejelzések szerint sajnos újabb erős szélviharok várhatók az elkövetkező hetekben, ezért előfordulhat, hogy a továbbiakban is szükség lesz az erdő látogatásának átmeneti korlátozására - tudtuk meg.

Vagyonkezelésbe vették

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2023-ig érvényes üzemtervvel rendelkezik az erdőterület rendezésére. Ez tartalmazza a fahasználati és erdőművelési előírásokat, a természetvédelmi szempontok és a Natura 2000-re vonatkozó utasítások figyelembevételével.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság nemrég vette vagyonkezelésébe a terület egy részét, ahol csak azután tudnak érdemi erdőgazdálkodási tevékenységet végezni, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal úgynevezett erdőterv-határozata jogerőssé válik.

A szakemberek tájékoztatása szerint az erdőtömbön belül a magas kőris aránya körülbelül 30-35 százalék, amelynek nagy része rossz egészségi állapotban van. A kőrisfa kis- és nagy háncsszúja, valamint a kéregfekély okoz gondot az állományban.

 

Óvintézkedések

A lehetséges intézkedések között szerepel az egészségügyi fakitermelés, amelyet a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. az előírásokkal összhangban már ütemezetten végez.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ezt idén tudja megkezdeni a hatósági engedélyek megszerzése után. Szükség esetén erdőfelújítással kell növelni a faállományt, lehetőség szerint őshonos fafajokkal. Az említett okok miatt a faállomány kőrissel történő pótlására nincs lehetőség, elsősorban a kocsányos tölgy és a gyertyán jöhet szóba. A szél által letört, a tanösvényen lévő vagy fennakadt fákat az időjárási körülményektől függően igyekeznek eltávolítani.

A lébényi tölgyerdő hosszú távú fenntartásáért pályázatot adnának be a szakemberek.

Az élőhely-rekonstrukciós pályázat a természetes és természetközeli állapotú erdei élőhelyek és életközösségeik megőrzéséhez szükséges ökológiai feltételek megteremtését szolgálná.

Régi probléma

- Emberöltőre visszatekintő problémával nézünk szembe: az egyik fő gond, hogy a terület osztatlan közös tulajdonban volt. Ennek felszámolásáért sokat tett az agrárminiszter, s nyomására a nemzeti park igazgatóság is prioritásként kezelte a témát. A kőrisvész mellett megemlíteném még a kedvezőtlen időjárási viszonyokat is: míg gyakorlatilag az igazi tél elmaradt, óriási viharok kezdték ki az egyébként is gyenge fákat - vette át a szót Kovács Gábor lébényi polgármester, aki régóta sürgeti a megoldást. Szerinte az első lépés a tűzoltás, azaz a balesetveszélyes fák kivágása, felszámolása. A továbbiakban - az őszi vegetációs időszak után - a belső területeken kell folytatni az erdőgondozást, és kitermelni a fákat. Az már hosszú időre, 50-80 évre szóló döntés, milyen fákat ültetnek a helyükre.

 

Forrás: kisalföld.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.