FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-09

Erdőgazdálkodás a világűrből

Vajon megköti, vagy kibocsátja egy adott erdőterület a szenet? Mi ennek a folyamatnak a várható folytatása, és mik a jó döntéseink? A kérdéseket űrfelvételek és mérések segítenek megválaszolni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az USA egyik államának, Oregon területének közel felét erdőség borítja. E terület biztosítja az államban termelt össz gazdasági haszon 11 százalékát, s emellett a szénmegkötéssel globális hasznot is hajt. Miként lehet egyensúlyban tartani ezt a hatalmas kincset? Ehhez az USA Erdészeti Szolgálatának (USFS) szakemberei a NASA segítségét kérték.

 

Forrás: NASA / U.S. Fish and Wildlife Service

 

Olyan modellre volt szükség, amelyben az erdőségekben bekövetkezett változások követhetővé válnak, s amely alapján kiszámítható, hogy egy adott területen megkötődik a szén, vagy épp kibocsátóvá vált az a régió. Ehhez az Oregon Állami Egyetem erdőtudományi professzora, Mark E. Harmon olyan távérzékelésen alapuló módszert fejlesztett ki, amely képes megmondani a szén áramlásának mennyiségét és irányát egy-egy erdőterület esetében. "A távérzékeléssel nyert adatok lehetővé teszik, hogy mélységében átlássuk egy adott terület folyamatait, változásait, s az is egy pillantással kideríthető belőlük, hogy volt-e valami változás az erdő állapotában" - magyarázza Harmon.

A modell a jelenlegi nagy felbontású műholdképek, a korábbi műholdképek, és az erdészeti szolgálat helyszíni vizsgálatai során született adatok kombinációját használja fel. Az Oregoni Erdészeti Hatóság, s a fenntartható erdőgazdálkodás céljával általa létrehozott kerekasztal ezen adatok alapján terveket készíthet, kiszámíthatja a szénmegkötést vagy épp kiáramlást az erdők állapotváltozása szerint.

"Mark modellje megmutatta, milyen komplex dolog is a szénmegkötés és az erdők dinamikája, és milyen bonyolult ezeket a tényezőket összefüggéseiben vizsgálni" - mondta Andrew Yost, az Oregoni Erdészeti Hatóság ökológusa. "Vannak ugyan hagyományos becslési módszereink a területek aktuális állapota alapján, ám Mark módszere ötvözi a legmodernebb távérzékelés, a tájmodellezés, a növénytérképezés, az erdők ökoszisztéma funkcióinak alakulása, és a számítógépes szimulációk eredményeit."

 

Műholdfelvétel egy aktív erdőgazdálkodásban érintett oregoni területről. Forrás: NASA

 

A hosszabb időn át készült műholdfelvételek animációi segítségével mind a döntéshozók, mind a lakosság könnyebben megérti az erdőgazdálkodás egyes lépéseit, illetve ezek szükséges voltát. "Egy dolog megmutatni egy értekezleten adatokat, grafikonokat, és egy egészen más dolog vizuálisan könnyen érthetően tálalni ezeket, az így kapott adatokat az emberek sokkal könnyebben átlátják" - tette hozzá Harmon.

Harmon eredetileg elkészített, kisebb területre vonatkozó modelljét kiterjesztették az állam teljes területére, s ebből kiderült, hogy az eredeti elemzésben nem szerepelt a 2002-ben Oregon és Kalifornia határvidékén tűzvész martalékává lett kb. félmillió hektár erdő. A további elemzések már ezt a területet is magukban foglalják majd, így még pontosabb képet lehet alkotni az állam erdeinek sorsáról. "Harmon a NASA technológiai fejlesztéseit megfelelő módon használja fel, s az így kinyerhető adatokat modelljében érthetővé teszi, ennek köszönhetően éves szinten átlátjuk az oregoni erdők szénkörforgását" - egészítette ki Yost.

Forrás: ng.hu, NASA , U.S. Fish and Wildlife Service

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.