FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-27

A világ első ragasztó- és adalékanyag-mentes WLT épülete elkészült

Az Aalto Haitek által kifejlesztett Wave Layered Timber, rövidítve WLT, (magyarítva hullámrétegű fűrészáru) biztonságos, könnyen kezelhető és természetes építőanyaggal teszi lehetővé az építést, amely nem tartalmaz vegyi anyagokat, szöget vagy ragasztót.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A természetes és nem mérgező anyagok megválasztása fontos kiindulási pontot jelentett a Toholampi Sateenkaari óvoda újonnan megnyitott épületéhez. A fával építés bizonyítottan pozitív hatással van a beltéri levegő minőségére. A tanulási környezetben végzett kutatások azt is sugallják, hogy a faépítésnek más előnyei vannak, például a stressz csökkentése.

"A ragasztómentes és adalékanyag-mentes WLT struktúrák előnyei az egészséges beltéri levegő, a fa egyéb egészségügyi hatása és a versenyképes ár. Egy faépület szintén hosszú ideig megköti a szénszintet, és a fa teljesen újrahasznosítható anyag "- mondta Aalto Haitek vezérigazgatója, Tiina Kapela.

 

Az óvoda az év elején kezdte használni az Aalto Haitek által készített pavilon stílusú épületet. A kifejezetten az óvoda szabadtéri csoportjának igényeihez tervezett, Kanervala elnevezésű épület ünnepályes megnyitását 2020. január 31-én tartották.

Csodálatos, hogy az első épületünk, amelyet a WLT-vel készítettünk, egy gyermek óvoda számára készült. A WLT technológia nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki, például Japánban.

Az Aalto Haitek cég szállította a Kanervala falait, padlóját és tartószerkezeteit. A belső lépcsők, a tető és a külső terasz egy másik szállítótól származtak.

"A Kanervala a Make A Place építészeti irodával együttműködve jött létre. Ez jó példa arra, hogy a WLT lehetővé teszi ívelt formák, innovatív tervezés kialakítását, és alkalmas a középületek építésére "- mondja Kapela.

 

Mi is az a WLT?

 

A WLT zseniális hullámprofilja az Aalto Haitek speciálisan kifejlesztett faanyagszárítási technológiájával kombinálva homogén, repedésmentes és szoros szerkezetet hoz létre. A hullámprofil-összekapcsolási technika, valamint az alkatrészek és a fadarabok összehangolása páratlan méretű szilárdságot biztosít a faszerkezetek számára, ökológiai és gazdasági alternatívává téve a műszakilag és esztétikailag igényes szerkezeteket is.

Az alkatrész hullámos felületi profilja természetesen optimalizálja és rugószerű hatással szabályozza az időjárás és az éghajlati miatti páratartalom változás által okozott feszültségeket és méretváltozásokat.

A WLT megoldást kínál a kibocsátásmentes faépítéshez

A WLT elemek nagy és kis méretű építési projektek széles skálájához alkalmazhatók, ideértve az épületeket, hidakat és ívelt, magas, vastag vagy karcsú szerkezeteket. A hatalmas, lélegző, mozgó szerkezet esztétikai szempontból kellemes, szigetelő, optimális szerkezeti és tűzálló megoldást kínál. Teherhordó, tűzálló, szigetelő és könnyű épületelemként a WLT minden fő épületrészhez alkalmas. A WLT elemek telepítése gyors és egyszerű, mivel ehhez sem szög, sem ragasztó nem szükséges.

Különféle faanyagok és vegyszermentes kezelések alkalmazhatók a WLT-hez. A WLT elemek különféle fafajokból és fafajtákból készülhetnek. Finnországban az északi fenyőt használjuk a fő nyersanyagforrásként.


Forrás: AaltoHaitek

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.