FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-18

A klímaváltozás gyakorlati megoldások kidolgozását igényli

Változik a klíma, és azzal együtt alakulnak át a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások, mindezek pedig szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján, Budapesten.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Ezt felismerte a magyar kormány, és megalkotta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben kiemelt helyet kap az erdőtelepítés. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen - tette hozzá a miniszter.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Herman Ottó Intézet több témakört is felölelve, a tudományos ismeretterjesztés eszközeivel, közérthetően alkotta meg az interaktív elemeket is tartalmazó most megnyílt tárlatot - mondta.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István kiemelte, hogy a klímaváltozás okai és következményei, a szélsőséges időjárás pusztításai, a mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai komplex válaszokat igényelnek, amihez több szakterület összefogására van szükség. Az erdőgazdálkodás az agráriumnak az a része, amely hatékony és hosszú távú válaszokat kínál a klímaváltozásra. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, a fatermékek használata további 5 millió tonna szén-dioxid kibocsátást előzi meg. Az erdőgazdálkodás feladata ennek a szénmegkötő kapacitásnak a fenntartása és növelése - jegyezte meg.  Nagy István elmondta: a vidékfejlesztési programban tavaly az erdőtelepítési pályázat keretében jelentősen megnövelték az erdőtelepítésre igényelhető támogatási összegeket.

A korábbihoz képest erdőtípusonként legalább 80, legfeljebb 130 százalékkal emelkedett a megpályázható összeg. Ennek eredményeként már 11 ezer hektárra érkezett telepítési kérelem. A programhoz iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is csatlakozhatnak majd. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan 500 millió forintos pályázatot írnak ki - közölte. Fásítási mintaprogramok keretében erdőgazdaságok 2 millió facsemete elültetésével növelték az erdőterületet - mondta.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A másik fontos intézkedés az öntözésfejlesztés területén jött létre. Tíz éven keresztül 17 milliárd forintot biztosít a kormány az öntözési infrastruktúra kialakítására. A miniszter reményei szerint ezzel 2022-re megduplázódhat az öntözött terület nagysága.

Ezen kívül intézkedéseket hoztak a beporzó rovarok, különösen a háziméh védelme érdekében, elkészítették az Országos levegőterhelés-csökkentési program tervezetét, és folytatják az Országos iskolakert-fejlesztési programot - sorolta a miniszter.

Forrás: AM

Kapcsolódó:

 

Ösztönző támogatások, mintaprogramok magyarmezogazdasag.hu 2020-02-14
Részletek a cikkből:
Országfásítási Program:
Erdőtelepítés:
A legutóbbi összesítés szerint 11 ezer hektárra érkezett be támogatási igény, és 6500 hektárra már megítélte a támogatást az Irányító Hatóság. A 2021. december 31-éig nyitva álló pályázatokra még négy benyújtási idő van hátra, a legközelebbi 2020. június 30-a. Összesen 40 milliárd forint áll rendelkezésre, de ha a fokozott érdeklődés miatt ez kevésnek bizonyulna, további pénzek átcsoportosításával növelhető a keret.
Az ipari fás szárú ültetvények létrehozásakor nagyobb a gazdálkodók szabadsága, annak területét ugyanis visszavezethetik a mezőgazdasági művelésbe.
Az Agrárminisztérium alapvetően a termőterületeket érintő programokért felel, de rendszeresen egyeztetünk egyebek közt az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint a Belügyminisztériummal az önkormányzati és útfásítási programok kidolgozásáról. Saját hatáskörben pedig 500 millió forintos kerettel indítunk programot, amire a 10 ezer fő alatti települések és azok intézményei pályázhatnak. A vissza nem térítendő támogatással egyebek közt közterületek, játszóterek, iskola és óvoda udvarok fásítása valósulhat meg, remélhetően már ősszel.
Magyarországon tavaly 400 csemetekertben mintegy 152 millió erdészeti facsemetét neveltek, ami elegendő az Országfásítási Program elindításához.
Állami erdőgazdaságok: A korlátozott lehetőség miatt saját forrásból indítottak tavaly ősszel minta­programot, melynek keretében tavasz végére 550 hektár új erdőt ültetnek 2 millió csemete és 100 tonna makk felhasználásával.

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.