FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-02-14

Makovecz-templom épül Pesterzsébeten

Pesterzsébeten a Szabó-telepi református templom alapkövét 2018-ban rakták le a Mátyás király téren, az építkezés azóta a tervezett ütemben zajlik. A telekre már harminc, nagy méretű kőrisfát is ültettek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


2018. szeptember 23-án tették le Makovecz Imre első fővárosi templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás király téren. A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését.

 

Néhány évvel ezelőtt döntött a XX. kerület vezetősége arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze.

Szabados Ákos polgármester közbenjárásával, a képviselő-testület egyhangú támogatása mellett földhasználati jogot vásárolt a gyülekezet a Mátyás király tér egy részére. Az építkezéshez nélkülözhetetlen pénz előteremtésére Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus, akinek édesapja, Bagdy István a háború előtt életre hívott Szabó-telepi közösség egyik lelki vezetőjeként szolgált, gyűjtést rendezett: 2014- ben édesapja emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés támogatására, majd élére állt annak a civil összefogásnak, amely keretében sok száz honfitársunk összesen mintegy 65 millió forintnyi adományt adott.

 

Az összeg a magyar kormány 640 milliós támogatásával teljesedett ki.


Az építészeti terveket Pesterzsébet Önkormányzata finanszírozta, valamint jelentős adományt tett a Fővárosi Önkormányzat is.

A terv 2011-ben már megszületett, de a Mester halála mindent blokkolt, legalábbis lelassított. A tervezést Makovecz Imre megbízásából tanítványa, Dósa Papp Tamás folytatta. Ő felidézte: a mester mindig azt az egy épületet szerette volna megépíteni, amely az emberiség előtt már állt a világban. A templomnak az az alapgondolata, hogy olyannak kell lennie, mintha az alja a földből nőne ki, a teteje pedig az égből ereszkedne alá. Makovecz megfogalmazásában:

"A templom a megváltás titokzatos helye, az átalakulás, a megújulás, az égiek és földiek egymásra találásának, az élő kövek, a felzengő, diadalmas énekbeszéd helye, Isten csöndjének felszakadása, a színről színre látás csonthasító pillanatának szentegyháza."

A 2018-as alapkőletétel óta az építkezés az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad. Elkészült a főbejárati kapu és a torony alatti előtér. A gyülekezeti termek középpontjában lévő kerengő szerkezetépítését is befejezték, az épület téglafalai pedig készen állnak a tetőszerkezet fogadására.

 

Az épület nagy részén már állnak a falak, helyükre kerültek a templomkarzatok vasbeton lemezei, bennük az elektromos védőcsövekkel, valamint megtörtént a főbejárati kapu zsaluzása. - Ha az időjárás úgy alakul, februárban már az ácsmunkákat is megkezdhetjük - ígérte a lelkész.

 

 

Forrás: CsodálatosMagyarország

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.