FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-17

NAK: EU erdészet 2021-2027. tervezési időszak megalapozása

A NAK és az AM által a 2021-2027-re szóló KAP erdészeti támogatásinak megalapozására december 12-én a Budakeszi Erdészeti Információs Központban szervezett ágazati helyzetértékelő rendezvény széles körű részvétel mellett és az ágazati szereplők aktív közreműködésével zajlott le.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

 

A rendezvény bevezetőjeként az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai főosztálya képviseletében Madarász István osztályvezető adott általános tájékoztatást az Európai Unió 2021-2027. közötti időszakra vonatkozó, még javában formálódó közös agrárpolitikájáról, illetve a tagországok stratégiai tervezésének menetéről.

Az előadás prezentációja (0,3 MB).

 

 

Ezt követően az Agrárminisztérium, az erdészeti igazgatás és kutatás, valamint az erdészeti szakmai szervezetek képviselői ismertették az ágazat helyzetéről készített értékeléseiket.

Elsőként a NAIK Erdészeti Tudományos intézet nevében dr. Schiberna Endre tudományos tanácsadó ismertette röviden az erdészeti ágazat előtt álló környezeti, társadalmi és gazdasági kihívásokat, külön kiemelve a klímaváltozáshoz kapcsolódó kihívásokat, az erdők és erdőtelepítéseknek a légköri szénforgalomban betöltött pozitív szerepét, valamint az erdők által a társadalom számára biztosított ökoszisztéma és közjóléti szolgáltatásokat.

Az előadás prezentációja (2,5 MB).

 

 

A következő előadó az erdészeti igazgatás központi feladatait ellátó szervezet - 2019. július 1-től a Nemzeti Földügyi Központ - képviseletében Wisnovszky Károly főosztályvezető volt, aki az erdők állapotát és az erdészeti ágazat teljesítményeit mutatta be. Az előadó külön kitért az erdőgazdálkodók erdőfelújítási kötelezettségeit illetően fennálló kockázatokra, és az erdőterületek elmúlt években tapasztalható enyhe csökkenő tendenciájára. Felvázolta, hogy az erdők szénmegkötő képessége fokozódó erdőtelepítési aktivitás mellett is várhatóan csökkenni fog az elkövetkező ötven éves időtávban.

Az előadás prezentációja (0,1 MB).

 

 

Ezt követően Gulyás Levente, a Magyar Államkincstár Közvetlen Támogatások Főosztályának vezetője értékelte az elmúlt időszak támogatás igénylési és jóváhagyási gyakorlatát.

Az előadás prezentációja (0,6 MB).

 

 

Végül utolsó előadóként Duska József a MEGOSZ ügyvezető elnöke a magán erdőgazdálkodók szemszögéből értékelte az elmúlt időszakot, illetve a következő időszakra vonatkozó javaslataikat.

Az előadás prezentációja (1,6 MB).

 

 

Az előadások prezentációi a NAK honlapján érhetőek el.

Rövid szünet után elsőként dr. Csépányi Péter, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának vezetője foglalta össze az elhangzottakat, illetve a főosztály elképzeléseit a stratégiai tervezés kapcsán.

 

 

Ezt követően a rendezvényen megjelentek számos felszólalásban, egymást kiegészítve ismertették az erdőgazdálkodást - elsősorban a magán-erdőgazdálkodást - akadályozó nehézségeket, kiemelten a kedvezőtlen fapiaci tendenciákat, az ország minden térségében jellemző munkaerőhiányt, az alacsony színvonalú gépesítettséget, a jelentős közérdekű elvárásokat, valamint az erdészeti szakirányítási szolgáltatás hiányosságait, illetve nehézségeit.

Bár csak áttételesen kapcsolódott a rendezvény témájához, de többen nehezményezték a jelenlegi támogatási felhívások anomáliáit, valamint a támogatási és kifizetési kérelmek körülményes, lassú ügyintézését is.

Összességében az az általános vélemény fogalmazódott meg, hogy az ágazat főbb nehézségeit és kihívásait egyszerűen és gördülékenyen az erdők általános közérdekű szolgáltatásaival, illetve az erdőgazdálkodók által tett további vállalásaival arányos, változó összegű, átalány jellegű, az erdőgazdálkodók széles köre által igényelhető területalapú támogatással lehetne orvosolni, például az erdő-környezetvédelmi kifizetések intézkedéseinek kiegészítésével. Emellett továbbra is indokolt fenntartani a hagyományos fejlesztési és helyreállítási támogatási jogcímeket is, úgymint az erdőtelepítés, fásítás, erdőszerkezet-átalakítás, erdőkár megelőzés és helyreállítás, valamint az erdészeti gépvásárlás támogatását. Ezeken felül egyre inkább nélkülözhetetlen az erdészeti szakirányítási tevékenység fejlesztését és működését segítő támogatások folyamatos biztosítása is.

 

Komoly informatikai háttér volt az eseményhez.

 

Az eredményes tanácskozás ellenére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2019. december 31-ig még lehetőséget biztosít arra, hogy az ágazat szereplői a fentiekkel kapcsolatban az erdeszet@nak.hu e-mail címre megküldve további észrevételeket illetve javaslatokat tegyenek.

Írta: Szalai Károly, NAK
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.