FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-04

Csemeteszezon

Elegendő a csemete és a makk (erdészeti szaporítóanyag) az Országfásítási Program célkitűzéseinek megvalósításához és az erdőfelújításhoz. Az AM támogatásokkal segíti e szakterület fejlődését. Zambó Péter AM államtitkár és Zsigmond Richárd NÉBIH igazgató tartott sajtótájékoztatót ma az Agrárminisztériumban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Sajtótájékoztatót tartott ma Zambó Péter államtitkár és Zsigmond Richárd NÉBIH igazgató az Agrárminisztériuban erdészeti szaporítóanyag ügyben.

 

Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár, Agrárminisztérium

 

Az eddig kevesebb nyilvánosságot kapott szakterületről, az erdészeti szaporítóanyag termesztésről adott tájékoztatást.

Az Agrárminisztérium Országfásítási Programot indított. Ennek részeként 80-130%-kal megemelték a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait is. Erről már sok hír jelent meg. Mostanra a magyar gazdák körében régen nem látott érdeklődés tapasztalható az erdőtelepítés iránt. Több ezer ha-ra elkészültek már a tervek, s sorra beadják azokat. 2021. végéig még 5 benyújtási határidő lesz, a soron következő december 31., majd 2020. június 30.

Ezúton is bíztatott minden gazdálkodót, akiknek gyengébb mezőgazdasági területe van: ismerkedjenek meg a pályázati feltételekkel. Keressék meg azt az erdőgazdálkodót, akinek megfelelő szakértelme van a tervek elkészítéséhez, majd az erdőtelepítés elvégzéséhez és az ápoláshoz

Az állami erdőgazdaságok saját területükön idén ősszel 550 ha új erdő telepítését kezdték meg. Így november végére 250 ha új erdőtelepítés csemetével vagy makkvetéssel már megvalósult. A további munkáknak a kemény fagyok beállta szab határt. Ez a munka 2020. áprilisára ér véget. Addigra 2 M db facsemete és 100 t makk kerül földbe.

A meglévő erdők fenntartásának és az Országfásítási Programnak alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű erdészeti szaporítóanyag. Ennek előállítása eltér a dísznövény termesztésétől. Erdészeti célra 1-2, legfeljebb 4 évig nevelik a facsemetét melyek sokkal kisebb méretűek, mint a kertészeti célúak. Erdő esetén nagy, összefüggő területeket kell beültetni, s nem egyes nagyméretű fákat kell nevelni a kiültetéshez. (Ehhez bemutatta a teremben lévő kocsányos tölgy 3 éves szabadgyökerű és konténeres csemetét, illetve a makkot.)

Az Agrárminisztérium 2019-ben megújította a szaporítóanyag termelést szabályozó rendeleteket, többek között a termelők adminisztrációs terhei csökkentése érdekében. A járási hivatalok felügyelői a NÉBIH-hel együttműködve november 15-ig elvégezték a csemetekerti szemléket. Ez a minőség-ellenőrzés alapján hozhatják forgalomba a termelők a szaporítóanyagot. 400 csemetekertben van erdészeti szaporítóanyag termelés. 2019-ben ezek több mint 152 millió facsemetét állítottak elő. Ebből 113 millió db az egyéves (ezek főleg hazainyár, akác és nemesnyár), 39 millió db a több éven át nevelt lombos (pl. tölgyek, erdei gyümölcs, stb.) és fenyő fafajok. Ez nagyjából azonos mennyiség, mint a korábbi éveké.

A makktermés évente ingadozik. A tölgymakk termés idén viszonylag jó.

A hazai csemetetermelés 95%-a szabadgyökerű, ami itt a kötegben is látható. Alacsony részarányú, csak 5% a burkolt gyökerű csemete részesedése. Itt a tálcában látható. Ugyanakkor egyre többen kísérleteznek ezzel, hiszen így az ültetési szezon meghosszabbítható. Előállítása ugyanakkor nagyobb befektetést igényel, illetve ez a csemete drágább. A szabadgyökerűek 20-30 Ft-ba kerülnek, az akác csemete 12-15 Ft is lehet (könnyebb előállítani) a tölgy és bükk fajok ára 30-40 Ft/db.A burkolt gyökerűek 80-100 Ft/db áron kelnek el. Az elmúlt időszakban egyes fafajoknál mintegy 10%.os áremelkedés volt, az élénkülő kereslet alapján is.

A kínálat elegendő az erdőtelepítéshez és az erdőfelújításhoz is.

A VP az elmúlt időszakban 1,6 Md Ft támogatást adott az erdészeti genetikai erőforrások megőrzéséhez és fejlesztéséhez, erdészeti génrezervátumok, magtermő állományok és törzsültetvények létesítéséhez, fenntartásához. Szükség esetén újranyitják ezt a pályázati forrást. Ugyanakkor a csemetetermelés fejlesztéséhez is van támogatás. E téren sajnos meglehetősen elavult a termelők eszközállománya, infrastruktúrája. 2020. elejére a VM pályázatot tervez megjelentetni csemetekerti gépek beszerzésére. Legfeljebb 100 M Ft vissza nem térítendő támogatásra lehet majd pályázni 50% önrész mellett, a pályázónak egyben mezőgazdasági termelőnek kell lennie és érvényes csemetekerti engedélyének vagy bérleti szerződésének kell lennie.

Támogatják a szaporítóanyag termeléshez kapcsolódó kutatásokat is. A NAIK-ERTI 600 M Ft-os kutatási programot indított idén ősszel az akác intenzív termesztési technológiájának kidolgozására és a gyenge termőhelyeken ültethető nyár klónok alkalmazhatóságára. A NAIK-ERTI (AM támogatással) nemzetközi kutatást is indított olyan magközpont kialakítására, amely megoldást kínál a klímavátozás hatásainak kiegyenlítésére. Egyelőre kutatási céllal szereznek be dél-kelet-európai szaporítóanyagot, hogy a nálunk is várható klímához már alkalmazkodott egyedek genetikai adottságait feltárják, amint lehet hazai körülmények között termesztésbe vonják.

Közös munka indult az AM, a NÉBIH Szaporítóanyag Felügyelet és az EESZT között. Ez is alapja a következő évek megfelelő erdészeti szaporítóanyag ellátásnak. Ezen együttműködést erősíti az idén aláírt megállapodás az AM és az EESZT stratégiai partnerségéről.

A hazai erdészeti szaporítóanyag termelés tehát ki tudja elégíteni a hazai erdőgazdálkodás igényeit. Több mint 400 csemetekertben volt ellenőrzés az idén, ahol 152 M db facsemetét regisztráltak, amit többnyire a hazai piacon adnak el.

 

Zsigmond Richárd, igazgató, NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság.

 

A facsemeték esetén is van biztonságos és magas nyomon követési minőségvédelmi rendszer Magyarországon, amit törvény és miniszteri rendelet szabályoz. Ahogy a mezőgazdasági termékek, a facsemeték is csak ellenőrzés után ki állított eredetigazolással hozhatóak forgalomba, illetve csak az ilyen anyag ültethető el erdőtelepítés vagy erdőfelújítás során. A NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságon működik az Erdészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály munkatársai foglalkoznak ezen ellenőrzésekkel. Ugyanakkor régiós szinten a Kormányhivatalok járási felügyelői mennek ki ellenőrizni, jegyzőkönyvezni a csemetekertekbe. Foglalkoznak a mérettel, minőséggel, genetikai eredettel, s az ezek alapján készülő igazolás egyben hatósági garancia a megfelelőségre.

A NÉBIH is igyekszik segíteni az erdőtelepítési programokat, igazolásaikkal kísért csemeték elültetése után nem lesz meglepetés 10-15 év múlva.

Hatósági nyilvántartást biztosítanak, s arra törekszenek, hogy ez minél kevesebb papírmunkával, inkább online készülhessen el. Az így keletkező adatok rögtön feldolgozhatóak és rendelkezésre állnak. A NÉBIH központban 3 fő foglalkozik ezzel, a régiókban pedig 5 fő: a bürokráciacsökkentés bekövetkezett, informatikai fejlesztéssel lehet tovább lépni, ami segítheti a központi koordinációt, irányítást. Megőrzik az együttműködést az AM-mel, az EESZT-vel és a NAIK-ERTI-vel. A NÉBIH-nek fajta kísérletezés is a feladata, amihez 15 fajtakísérleti állomás van az országban. Azt szeretnék, hogy az erdészeti fajtakísérletezésben ne csak 3-4, hanem a többi állomás is vegyen részt.

A ma elültetett facsemeték a következő 50-100 év erdeit alkotják majd, tehát az akkori klímának kell megfeleljenek.

Forrás: A sajstótájékoztató.
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi M.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.