FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-27

Több tízezer fával gyarapszik Pápa városa

Utolsó állomásaihoz érkezett az Agrárminisztérium őszi Országfásítási Programját népszerűsítő ültetések sora. Zambó Péter földügyekért felelős államtitkára, Áldozó Tamás, polgármester és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója három kocsányos tölgyet ültetett el a Petőfi Sándor Gimnázium előtti téren, Pápán.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az első körben 86 település határában megvalósuló program az ország erdősültségének növelésével, ezáltal több ezer tonna szén-dioxid megkötésével hozzájárul a klímavédelemhez - emelte ki beszédében Zambó Péter. A földügyekért felelős államtitkár elmondta, erdeink jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, és az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan hazai ágazat, amely  több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A cél az, hogy az erdők telepítésével ezt a szénelnyelő kapacitást a jövőben tovább növeljék.

Zambó Péter kitért arra, hogy a kormány annak érdekében, hogy a gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvét növelje, az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelte az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy tölgyerdő telepítéséért például most nagyságrendileg hektáronként 5 millió forintot kaphat a gazda. A pályázati lehetőség ráadásul minden önkormányzat számára is nyitott - mondta el az államtitkár.

 

A mostani ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területükön több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez mintegy 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel - hangsúlyozta Zambó Péter. Kijelentette, hogy három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezik az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti.

Az országfásítási programhoz iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is becsatlakozhatnak majd. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan kiírnak egy pályázatot 500 millió forint keretösszeggel - tette hozzá az államtitkár.

 

Varga Lászlótól, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, az országfásítási program több elemében is részt vesznek, az erdőtelepítési tervek készítésétől kezdve a gyakorlati megvalósításig.-Közreműködünk az erdőtelepítésben gondolkodó gazdák telepítési terveinek elkészítésében, segítünk a megfelelő fafajok kiválasztásában, hiszen fontos, hogy őshonos és olyan fafajokban gondolkodjunk, melyek jobban elviselik a klímaváltozást. Ezen túl vállalkozóként is részt kívánunk venni az erdőtelepítésben, hiszen ehhez megvannak a szakembereink és a vállalkozói kapcsolataink. Mindezek mellett a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő 63,5 ezer hektárnyi területen is tervezünk erdőtelepítéseket.

A Bakonyerdő Zrt. által kezelt terület nagy része - 60 ezer hektár - jelenleg is erdőművelés alatt áll, ezt tovább kívánják bővíteni és ebben a szezonban 26 hektár erdőt telepítenek, a következő években pedig tovább folytatják a munkát.

Forrás: AM Sajtó; PápaMa

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.