FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-27

Erdősávot telepített a NAIK

Vörös és kocsányos tölgyet, húsos somot, hársat és vadkörtét ültettek el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz (NAIK) tartozó intézetek munkatársai a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásán, az Országfásítási Programhoz csatlakozva.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója és Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: P.E.

A mezőgazdaság szakterületeit összefogó NAIK ezzel az akcióval kívánt csatlakozni a magyar történelem legjelentősebb erdőtelepítései programjához, fogalmazott Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója. Kiemelte, hogy a program hozzájárul ahhoz, hogy a jelenlegi 21 százalékos hazai erdőterület-nagyság 27, vagy akár 30 százalékra növekedjen.

 

Az agrárerdészet a mezőgazdaságnak egy olyan sokszínű, összetett, több ágazatot összefogó területe, amelyben jól megfér egymás mellett az erdőgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, az állattenyésztés és a szántóföldi növénytermesztés, fogalmazott az igazgató.

 

Így egy adott területről nemcsak erdészeti produktumokat termelhetünk le 15-20 év múlva, hanem rövidebb időn belül, akár évente egyéb különleges agrártermékeket is, hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Magyarországon csaknem egymillió hektár olyan kedvezőtlen adottságú terület van, ahol a hagyományos szántóföldi termelés nem kifizetődő, ám agrárerdészeti rendszerek létesítésével versenyképesen és fenntartható módon hasznosítható. A mostani fertődi faültetés során egy mezővédő erdősávot telepítettek el a NAIK munkatársai, amely szintén egy többcélú agrárerdészeti rendszert képez.


A NAIK intézeteinek munkatársai többcélú, fajgazdag mezővédő erdősávot ültettek el a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásának területén Fotó: P.E.

A vörös és kocsányos tölgy klasszikus erdészeti hasznosítású fajok, míg hárs a méhészek számára hoz hasznot, a húsos som és a vadkörte pedig vadontermő gyümölcsök, amelyekből különleges termékek készíthetők.

 

Az erdőt több évtizedre telepítjük, ezért egy adott terület beültetése megfontolt és szakszerű előkészületeket igényel. A termőhelyfeltárás elengedhetetlen, amely során talajadottságok, valamint a 30 év múlva kialakuló klimatikus viszonyok megismerése alapján az adott területre legmegfelelőbb fafajokat szabad csak elültetni, hangsúlyozta Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója. A szakszerű előkészületekhez hozzátartozik a szaporítóanyag kiválasztása, és előkészítése, továbbá helyes elültetése.

A szakember hangsúlyozta, hogy semmiképpen ne ültessünk olyan növényeket, amelyek Magyarországon tiltólistán vannak, és telepítésük beláthatatlan természetvédelmi kockázattal jár, invázióssá válhatnak.

 

Ilyen a császárfa (Paulownia) és változatai is, amelynek erdészeti vagy ültetvényes célú telepítése tilos. A jövőbeni klimatikus hatásokat jól viselő fafajokkal kapcsolatos tudás, információ, laboratóriumi háttér, illetve szaporítóanyag is rendelkezésre áll a NAIK-nál az erdőtelepítést tervezők számára, hangsúlyozta az igazgató.

Forrás: MagyarMezőgazdaság

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.