FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-11

Egyetlen nap alatt 6101 fából álló erdő!

A 10 millió Fa, ez az Élet Napján még csak négyhónapos civil szerveződés nulladik évi próbaültetése, a vártnál kimagaslóbb eredményt hozott a hétvégén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A 10 millió Fa erdejét, a szervezet felépítéséből adódóan, az ország 66 településén, 305 helyszínen elültetett 6101 fa alkotja (jelenleg).

Rengeteg gyerek, óvodai és iskolai közösségek, családok, baráti körök és munkahelyi csoportok, megközelítőleg kétezren vettek részt a helyi képviselők által szervezett ültetési munkákban.

Az idei ültetési szezon során a 10 millió Fa közösség eddig összesen 6786 elültetett kertészeti, előnevelt fánál tart, a szintén ültetett nagyszámú cserjét nem is számolva. S az idei őszi szezonnak még messze nincs vége. Sok helyi 10 millió Fa közösség például csak a következő, november 16-i hétvégére vagy későbbre szervezte meg ültetéseit. A szaporodó külföldi közösségek közül Londonban például november 30-án készülnek ültetéssel. A Magyarország lakosságával megegyező számú fa ültetését 1 fő - 1 fa elven célzó közösség ma már 124 településen rendelkezik helyi csoporttal.

 

A globális klímakrízis globális választ kíván. Bárhol érdemes és muszáj minél több fát ültetni, a lombok széndioxid megkötő, hűsítő, párásító hatása az egész légkört globálisan és helyi szinten is pozitívan befolyásolja. Ez a hétvége még csak próba volt. Sokszor a zuhogó eső ellenére jókedvűen és lelkesen helytálltatok: elsősorban települési közterületeken, visszaerdősítésre szánt területeken, magánkertekben.

A szállítás, a védőkarók, a víz és a műszaki eszközök bérléséhez szükséges költségeket főleg magánszemélyektől befolyó közel 10.000.000 Ft pénzadományból fedeztük. Ezenkívül 2400 fa adomány érkezett. Az ültetés eszmei értéke ezt messze meghaladja: legkevesebb 50 millió Ft értékű ültetésnek felel meg.

A legtöbb fát, a nyolc települést összefogó Tokaj és környéke közösség ültette el: 1223 fa. Kevéssel meghaladva Kecskemét 1112 ültetését. A Baranya-megyei Romonya község pedig az első település, amely 584 darabos ültetésével máris teljesítette az eredeti vállalást, hiszen a falunak 570 lakosa van. S a jövő héten terveznek még további kétszázat ültetni.

Közösségünk közel száz csoportjában mintegy ötvenezer követőt érünk el közvetlenül. Ma már kiterjedt erdész, kertész és ökológus szakértői háttérrel rendelkezünk. Közösségünk növekedése folyamatos. Önkénteseink eltökéltek abban, hogy a nevesített célt, a klímavédelem mellett a biodiverzitás megőrzése érdekében végzett fatelepítést a jövőben elsősorban a hatékonyabb erdők kialakításával, a lehető leggyorsabban érjük el.

 

Aktivitásunkat a fákat számláló saját térképes applikáció is segíti (egyenlőre androidos változatban).

Nincs megállás! Folytatjuk!

 

Forrás: 10 millió Fa

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.