FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-07

40 hektár új erdőt telepít a KEFAG Zrt Bács-Kiskun megyében

Egy hársfát ültetett el szerdán a kecskeméti Vasútkertben Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Falu György alpolgármester, jelképesen ezzel kívánták felhívni a figyelmet az induló Országfásítási Programra.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta: a program célja, hogy olyan ösztönző támogatási és jogi környezet alakuljon ki, ami egyszerűbbé, könnyebbé teszi a fásítást, az erdőtelepítést, és az önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők együttműködésével növelni tudják az ország fával borított területeinek nagyságát. Kiemelten fontos az összefogás, hiszen az erdőgazdálkodás szerepe jelentős a klímaváltozás során. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. Az agrártárca államtitkára hozzátette: a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és közel 100 tonna makkot használnak fel. A kivitelezés most kezdődik és 2020 áprilisáig tart, Bács-Kiskun megyében - a KEFAG Zrt kivitelezésében - összesen mintegy 40 hektárnyi területen valósul meg.

 

Kis Miklós arról is beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 12 felhívással, közel 106 milliárd forinttal segítik az erdőgazdálkodást. Külön figyelmet érdemel a 40 milliárd forintos erdősítés pályázati felhívás. Nemrég ráadásul jelentősen megemelték az erdőtelepítésekre adható támogatások összegét, amire a gazdálkodók mellett az önkormányzatok is jogosultak lehetnek. A gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe. A tervek szerint a beruházásoknak köszönhetően összességében 20 ezer hektár erdőt és 5 ezer hektár ipari célú fás szárú ültetvényt telepítenek - hívta fel a figyelmet.

 

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást hirdet az agrártárca az önkormányzatok és civil szervezetek számára. Ennek keretében vidéki önkormányzatok, egyesületek igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kisebb léptékű, települési szintű faültetésekre, utcák és közparkok fásítására.

 

Falu György alpolgármester szerint a program nagy lendületet adhat a fásításnak, amely a lakosság részéről egyre inkább érzékelhető elvárás. Hangsúlyozta, a jótékony környezeti hatás mellett a faültetés további pozitív hozadéka lehet, hogy építi a helyi közösségeket.

 

A Vasútkerti faültetésben részt vett Kovács Ernő kormánymegbízott, Salacz László országgyűlési képviselő és Sulyok Ferenc, a Kefag Zrt. vezérigazgatója is.

Civilként tesznek sokat a zöldebb környezetért

 

Négy hónapja indult el a 10 millió fa mozgalom, amely azt tűzte ki célul, hogy a lehető legrövidebb időn belül minden Magyarországon élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Ma már 110 csoport jött létre szerte az országban, minden megyei jogú városban jelen vannak, és 40 ezren csatlakoztak hozzá. A jelenleg 1015 tagú kecskeméti csoport egyik alapítója Farkas Barta Kata volt, aki óriási energiával vetette magát a szervezésbe, naponta több órát telefonál, leveleket ír, egyeztet.

A facebook-on szerveződő, de a való világban mind aktívabbá váló közösség november 9-én nagyszabású ültetést rendez az egész országban. A dátum szimbolikus, az élet akarását kifejezendő jelölték ki a halottak napját követő szombatot. Farkas Barta Kata elmondta: Kecskeméten ötven intézményben - bölcsődében, óvodában, iskolában - kilenc közterületi helyszínen és jópár magánterületen összesen több mint 400 fát fog a csoport elültetni a Vektor Kft., a Petőfi Nyomda és Somodi Ferenc felajánlásainak köszönhetően. Az alapító reményei szerint azonban ez csak a kezdet, és a jövőben tovább tudják szélesíteni tevékenységüket. Tavaszi kampányuk során a játszóterek fásítását tervezik, emellett szeretnének beszerezni egy locsolóautót is.

 

Forrás: BAON

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.