FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-18

Film vadászkutyák vizsgájáról (VAV)

Kisfilm készült a vadászkutyák Vadászati Alkalmassági Vizsgájának (VAV) bemutatására. A kutyák vadászati alkalmazásának egyik legalapvetőbb feltétele ugyanis az adott munkafeladattal kapcsolatos vizsga teljesítése.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Agrárminisztérium támogatásával ismeretterjesztő kisfilm készült a vadászkutyák számára tartott Vadászati Alkalmassági Vizsga (VAV) bemutatására. A kutyák vadászati alkalmazásának egyik legalapvetőbb feltétele ugyanis az adott munkafeladattal kapcsolatos vizsga teljesítése. Ezt a kötelezettséget, illetve a vizsga teljesítésének körülményeit az FVM Értesítő 2008. évi 1. számában foglaltak írják elő.

A VAV vizsgák szöveges leírásai bárki számára elérhetőek, ám a mai kor elvárásai indokolttá teszik e feladatok videón történő bemutatását is. Az Agrárminisztérium szervezetében dolgozó tájegységi fővadászok vadászkutyás munkacsoportjának ötleteként merült fel, hogy a hazai vadászkutyázás színvonalának emeléséért a téma iránt érdeklődők számára ismeretterjesztő kisfilmek készüljenek. A hiánypótló filmek lényege, hogy a vizsgák követelményeit szakmailag és képi megjelenésében egyaránt példaértékűen mutassuk be. Mivel hazánkban túlnyomó részben apróvadas Vadászati Alkalmassági Vizsgákat rendeznek, ezért első feladatunknak egy ilyen tartalmú film elkészítését határoztuk meg - mondta Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője. 

A vizsga nehézségét, annak gyakorlati megvalósítását sokan titokzatosnak gondolják, vagy éppen annak szükségtelenségét próbálják bizonyítani. A film készítői fontosnak tartották, hogy eloszlassák ezeket a végletes véleményeket. A VAV vizsga a kutyának (nem mellesleg a vezetőjének is) gyakorlatilag az "iskolaérettséget" jelenti, ahol a legalapvetőbb fegyelmi és munkafeladatokat kell bizonyítania. 

Sok magyar vadásznak van valamilyen vadászkutyája, de általában a kezdeti fellángolást követően a maga, és a kutyája képzésére alig, vagy egyáltalán nem fordít időt. A film motiváló eszköz lehet az ő szakmai fejlődésükhöz is. A vadászok mellett igen nagy számban találhatóak vadászkutyák laikusok kezében is. E kutyatartók gyakran felismerik, hogy a kutyájuk abban a közegben érzi igazán jól magát, amire a tenyésztés során a kutya fajtája kialakult. Számukra is jelentős segítséget jelenthet az Agrárminisztérium kisfilmje, hiszen a képi tartalom megfelelő narrációval kiegészítve világossá teszi a kutya helyét, és feladatainak összefüggéseit. 

 

 

A filmet a Vadex Mezőföldi Zrt. kezelésében álló, soponyai Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központ területén forgatták, szereplői, a kutyavezetők és a bírók egyaránt tájegységi fővadászok voltak, akik a feladatokat saját kutyáikkal mutatták be.

A közel 16 perces kisfilm az interneten is megtekinthető, valamint elérhető lesz a szakmai portálokon is.

Forrás: AM Sajtó

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.