FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-04

Termékszabványa a belsőtéri ajtóknak is van!

A nyílászárók minősítésével foglalkozó első írásaim 2006-ban jelentek meg, amikor egész Európára érvényes egységes előírást bevezető termékszabvány jelent meg az ablakok, erkélyajtók és bejárati ajtók területére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ennek a termékszabványnak már a második átdolgozása van érvényben MSZ EN 14351-1:2006+A2:2016[1] jelzettel.

 

Az európai szabvány megjelenésével azonban a magyar előírásokat tartalmazó MSZ 9386:1993[3] és MSZ 9387:1993[4] szabványt 2010-ben vissza kellett vonni és ezzel a belsőtéri ajtók területe műszaki követelményeket leíró szabályozás nélkül maradt. Csupán az ismert terméktulajdonságok vizsgálati szabványai és értékelésükre használt fokozatok adtak lehetőséget az ajtók minősítésére, a műszaki jellemzők megállapítására. Az eljárásmódot azonban a 1999/93/EK Bizottsági határozat 1. melléklete rögzítette. Lásd az 1. ábrán.


1. ábra Megfelelőség igazolási módok felhasználási területek ajtókra az 1999/93/EK határozat táblázatában

Jelenleg a jogszabályi alapot az építési törvény[6] és végrehajtási rendelete[7] jelenti, melynek 6. pontja kötelezi a gyártókat Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) alapján teljesítménynyilatkozat kiadására.

 

Az európai szabványügyi testületben a 2009 óta folyó, lobby érdekek miatt elhúzódó egyeztetések végére került pont, és most 2019. áprilisában került honosításra a beltéri ajtók MSZ EN 14351-2:2019 jelű új termékszabványa[2], mely azonban még nem kapott harmonizált státuszt az Európai Unió NANDO szerverén[9]. Ennek hatályba lépése átírja a belsőtéri ajtókra vonatkozó szabályokat, mert akkor lehetséges lesz CE-jelöléssel forgalomba hozni és egész európai piacra gyártani a belsőtéri ajtókat.

 

A beltéri ajtók termékszabványa azonban nevesít felhasználási módokat és meghatározza az egyes módokhoz az igazolandó termékjellemzők körét.

 

A szabvány bevezetője tisztázza a különleges elvárásokat a füstgátló és tűzgátló ajtók esetére, melyre együttesen alkalmazandó az EN 16034 szabvány[5]. Az ajtók alkalmazása belső térben lehetséges menekülési útvonalon /a) felhasználás/, különleges követelménynek megfelelő módon /b) felhasználás/ és csak közlekedésre/összeköttetésre /c) felhasználás/. Az egyes jellemzőkre a felhasználás módjától és szerkezeti kialakítástól függően (pl. üvegajtó) vonatkoznak előírások.

 

Az egyes jellemzőket vizsgálatokkal kell igazolni. A " c felhasználás", csak belső közlekedési célú ajtó esetén ezeket a vizsgálati szabványok alapján a gyártó is igazolhatja / 4. megfelelőség igazolási mód/. A különleges követelményeknek való megfelelés igazolására szolgáló vizsgálatok esetén azonban akkreditált laboratóriumban elvégzett vizsgálatokra van szükség és üzemi gyártásellenőrzési rendszerrel kell dokumentálni az azonos kivitelt / 3. megfelelőség igazolási mód/. Az élet védelmi célú felhasználás esetén ezeken felül tanúsító szervezet felügyeletére is szükség van /1. megfelelőség igazolási mód/.

 

Legegyszerűbb esetben a két helyiség közötti nyílást lezáró ajtóról /c) felhasználás/ a teljesítménynyilatkozatban elegendő nyílatkozni a veszélyes anyag kibocsátásról, törés eshetősége esetén (pl. üvegezett ajtó) az ütésállóságról, az anyagok tűzzel szembeni ellenállásáról és az ajtó méreteiről.

 

A vizsgálható, termékcsoportra vonatkozó alapvető jellemzőket a következő táblázatban foglalhatjuk össze. Lásd a 2. ábrán.

A szabvány ZA melléklete a felhasználási módokhoz közöl egy teljesítménynyilatkozat nyilatkozat sablont, melyet a gyártóknak a teljesítményjellemzők megadásához figyelembe kell venniük. A B mellékletben közli az egyes tulajdonságok megállapításához szükséges vizsgálati minták számát és a vizsgálati eredmények értelmezhetőségének határértékét. A B.2 mellékletben található táblázat több ajtó kialakítás változathoz közöl léghanggátlási értékeket. Hasonló módon, hasznosan forgathatók a B.3-B.4-B.5 melléklet táblázatok, melyek az ajtó szerkezeti felépítése alapján hőátbocsátási értékeket közölnek.

 

Érdemes tehát megismerkedni a szabvány tartalmával, mely a Magyar Szabványügyi Testület honlapján keresztül beszerezhető angol nyelvű kiadványként.

 

A témához kapcsolódó hír, hogy kidolgozásra került Magyarországon az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság által és jóváhagyás után hamarosan publikálásra kerülnek új építésügyi Műszaki Irányelvek, köztük a belsőtéri ajtók beépítési előírásai.

 

A téma iránt érdeklődők további információkat találhatnak a faipar.hu portál cikkarchívumában és az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján (www.emi.hu) a Tudásbázis menüpont alatt található Publikációk között értelemszerű keresőszók használatával. Az idei építőipari szakkiállításra összeállított EMILI tájékoztató kiadványok is (www.emili.hu) segítséget adhatnak a további információszerzésben.

Papp Imre - szakértő mérnök - ÉMI Nonprofit Kft.

műszaki szakértő (MMK-13-4917)

igazságügyi szakértő (IM 010781)

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.