FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-29

Tölgyerdeinket is veszélyeztetik a poloskák - Nemzetközi összefogás a károsító ellen

Ki ne találkozott volna az elmúlt években a tömegesen megjelent poloskákkal, melyek nem csupán kellemetlen jelenlétükkel, de - zöldség- és gyümölcsféléinket is érő - károsításukkal okoznak sok bosszúságot, s nem kímélik erdeinket sem ezek a rovarok.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Nem kímélik erdeinket sem ezek a rovarok, a velük rokonságban álló tölgycsipkéspoloska az összes európai tölgyfajt kedveli. A változatosság kedvéért Észak-Amerikából behurcolt fajt először 2000-ben Olaszországban, 2 évvel később pedig Törökországban észlelték, ahonnan több év akklimatizálódás után 2010-ben indult európai hódító útjára.

 

Észlelte és fotó: dr. Csóka György.

 

Magyarországon 2013-ban találkozhattunk vele először, a Szarvasi Arborétumban. Azóta már az ország túlnyomó részén észlelhető kártétele. A tölgy félék levelének fonákján tömegesen fordul elő, szívásával  nagy mértékben csökkenti a fák  asszimilációs potenciálját. Európa-szerte folyamatosan terjed, egyre inkább tömegessé válik. Így tölgyerdeink egészségi állapotáért aggódva, magyar kutatók nemzetközi műhely alakítását kezdeményezték.

 

Az első workshopnak, melyet a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi Osztálya szervezett július 23-26. között, a Mecsekerdő Zrt. adott otthont. Európa 7 országából érkeztek a kutatók, akik a saját hazájukban tapasztalható helyzetről számoltak be, majd a Sellyei Erdészet tölgyeseiben, valamint a horvátországi Vinkovci Erdőgazdaság területén tanulmányozták a rovar terjedését, életmódját, hatásait a lehetséges megoldások feltárása érdekében.

 

Tisztelgés a bogdásai öreg tölgynél Baranyában.

 

A Natur Hotel Kövestetőben tartott konzultációs délelőttöt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. Köszöntőjében biztosította a résztvevőket a Mecsekerdő Zrt. elkötelezettségéről, mind a tudományos műhelyekben és a kutatásokban való aktív részvétel, mind pedig az erdőgazdálkodás előtt álló kihívások megoldásának keresésében. A társaság erdőállományainak csaknem 50%-a veszélyeztetett a károsító által. A cégvezetés számára magától értetődik egy ilyen rendezvény és kutatás támogatása.

Dr. Csóka György, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi osztályvezetője az előadásában beszámolt róla, hogy kutatásaik során 10 európai ország 20 botanikus kertjét és arborétumát keresték fel, ahol 48 tölgy fajt vizsgáltak meg. Ezekből 27 fajon találták meg a poloska tipikus, mással össze nem téveszthető kártünetét. Európában legalább 30 millió hektár olyan tölgyes állomány található, ami a tölgy csipkéspoloskának megfelelő tápnövényt biztosít. Még nem bizonyított, de az sem zárható ki, hogy ezek a rovarok különböző - a tölgyekre veszélyes - kórokozókat is terjesztenek.

 

A következő előadások

- a terjedés műholdas követéséről,

- a rovar megfigyeléséről,

- a korai észlelés jelentését megkönnyítő alkalmazás fejlesztéséről,

- a fák növedékére gyakorolt hatás méréséről,

- a természetes ellenségek felkutatásáról, valamint

- a kommunikáció jelentőségéről szóltak.

Végül a Mecsekerdő területén

- az elmúlt években tapasztalható folyamatokról,

- a terjedésről és

- a társaság által indított fejlesztésekről, így pl. a drónnal történő felmérésekről és elemzésekről kaptak tájékoztatást a jelenlévők.

A délutánt a Mecsekerdő Zrt. Sellyei Erdészetének területén töltötték a kutatók, ahol fertőzött állományokat tekintettek meg, valamint mintákat gyűjtöttek a további vizsgálatokhoz. A nap végén abban teljes volt az egyetértés, hogy rendkívüli jelentősége van a nemzetközi összefogásnak, melynek ez az első workshop nagy lendületet adott. A házigazdák hangsúlyozták elkötelezettségüket és partnerségüket a jövőben folyó kutatások mellett.

 

A spacvai tölgy tövében, Horvátországban.

 

Az összejövetel második napján, 25-én a kutatók Vinkovciba látogattak, ahol a helyi erdőgazdaság képviselőjének vezetésével a 19. század végén és a 20. század elején még megtalálható szlavón tölgy állományok méretes tölgy egyedeit, a korabeli fakitermelők mindennapjait és a fakitermelés, fafeldolgozás pillanatait megörökítő fotókiállítást tekintettek meg. Ezt követően a Spacva medencében található erdők egészségi állapotával ismerkedtek - középkorú erdők mellett megtekintettek egy idős, 150 éves fokozottan védett állományt is, továbbá egy magtermő ültetvényt, amiben a csipkéspoloska életmódjára vonatkozóan több, jelentős kutatási folyik. A poloska mindenhol fellelhető volt, bár a tünetek a horvát kollégák elmondása szerint az idén némileg enyhébbek, mint a korábbi évek hasonló időszakban. Ez azonban sajnos nem az invázió gyengülésének, hanem az idei év szokatlan időjárásának, a kései fagyoknak tudhatják be. Nagyon valószínű, hogy a vegetációs időszak további két hónapjában a poloska "utoléri magát" és szeptember közepéig (nagyjából egy hónappal a normális őszi lombszíneződés és lombhullás előtt) nagy kiterjedésű állományokban fog lombszáradást és lombhullást okozni.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Kapcsolódó:

 

Megjelent az Erdészettudományi közlemények 2017/1-2 FATÁJ 2018-01-15

Ebben: Az inváziós tölgy csipkéspoloska [Corythucha arcuata (Say, 1832)] gyors terjeszkedése és tömeges fellépése Magyarországon

Horvátország: tölgy és egyéb hengeresfa kiviteli tilalma növényegészségügyi okból FATÁJ 2017-07-10 A horvát hatóság intézkedésének célja a tölgy csipkéspoloska terjedésének megakadályozása. A következő 2 évben különböző tölgyek és néhány más fafaj hengeresfáját mielőbb Horvátországon belül kell feldolgozni. Kivinni csak 20% alatti nedvességgel, feldolgozott állapotban lehet.

Kocsányos tölgy megóvása a határ-menti térségben FATÁJ 2017-12-15 A Magyarország-Horvátország Interreg Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében megvalósuló "Kocsányos tölgy megóvása a határ-menti térségben" c. projekt nyitó rendezvényére került sor 2017. december 13-án a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának Székházában.

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.