FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-24

FAMASZ tagok ablakai, ajtói a Solar Decathlonon

Szentendrén a Solar Decathlon Europe 2019 (Szoláris falu) egyetemi, innovációs házépítőverseny magyar csapatának KOEB házához a FAMASZ tagjai adták az ablakot, ajtót. Július 18-án erről tartott sajtótájékoztatót a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége a helyszínen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A FATÁJ a minap bemutatta a szentendrei Solar Decathlont:

Solar Decathlon Europe 2019 házépítőverseny Szentendrén 2019. 07. 19.

Sőt, az ott felállított TOZEK kültéri bútorról is írtunk:

Tozek a Solar Decathlon Europe 2019 verseny helyszínén 2019. 07. 22.

 

A versenyben lévő 10 csapat 3 kontinens 8 országának 27 felsőoktatási intézményét képviseli.

 

 

A csapatok egyike a koeb Team. A csapattagok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet képviselik. A verseny előkészületeként el kellett készíteniük angol nyelvű honlapjukat, hogy az előszűrőkön át eljuthassanak a projektjük megvalósításához, ami sikerült. Utána elkészítették a magyar nyelvűt is, immár koeb.hu néven.

Azzal foglalkoztak, hogy az úgynevezett Kádár kockákat (tipusterv szerinti kockaházakat) hogyan lehetne a legegyszerűbben jobbá tenni, s a teljes rendszerből két modul összeépítésével mutatták meg ezt Szentendrén.

 

 

 

A koeb projektről:

Hogyan adhatunk új életet több mint 800 000 épületnek Magyarországon? A koeb csapata újszerű megoldást dolgozott ki a magyarországi épületállomány korszerűsítésére és felújítására, elsősorban a külvárosi területeken és vidéki települések esetén. A koncepcióban az energiahatékonyság, a környezettudatos építés és lakóházhasználat is szerepet kap. A meglévő házakhoz építhető koeb modulok hatékony megoldást jelentenek az otthonok élettartamának növelésére, alacsonyabb energiafogyasztás elérésére, valamint hozzájárulhatnak a lakosság kényelmének és tudatos energiafelhasználásának javításához. A hozzáépítésre alkalmas rendszer olyan teljes funkciót ellátni képes házelemekből áll, mint a Gépészet, a Fürdőszoba Modul és napfényes, tértágító Naptér modul. Az előregyártott szerkezetek könnyen csatlakoztathatók a meglévő egyszintes lakóházakhoz. A projektben ezért kaptak kiemelt helyet a sátortetős kockaházak, ismertebb nevükön a Kádár kockák, amelyekből ma több mint 800 000 van Magyarországon. A koeb valós problémára adhat választ a technológia és a kreativitás segítségével. A modulok prototipusait az idei kiállításon a koeb versenyházban tekinthetik meg.

Kulcsjellemzők:

A koeb-projekt a környezet és a társadalom szempontjait vizsgálja. A gépészeti modul csatlakoztatása egész évben pozitív energiamérleget eredményezhet, amely a szoláris panelekkel és hatékony energiatárolással kiegészülve nyújt megoldást a megújuló energia szélesebb körű használatára. További passzív és aktív megoldások képezik a ház hűtő-fűtő rendszerét, mint például a légáteresztő tömegfal vagy a hatékony hőszivattyús rendszer. Minden beépített anyagon életciklus elemzést végzett a csapat a lehető legkisebb ökológiai lábnyom elérése érdekében. A koeb modulokat rendszerbe helyezve ezen technológiai újítások alkalmasak lehetnek a jövő fenntartható közösségeinek kialakításához.

Innovatív technológiai megoldások:

A koeb néhány innovatív megoldása: energiafogyasztást szabályozó és az energiatárolást biztosító rendszer épületautomatizálással kiegésztve, energiatermelést előrejelző rendszer, átszellőztethető gabion fal a Naptérben, zöldtetőbe integrált napelemes rendszer, lombhullató növényzet mint zöldhomlokzat és természetes árnyékoló, mely javítja a ház nyári és téli energetikáját. A projekt fő célként a magyarországi épületállomány javítását tűzte ki gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok figyelembevételével. Az építészeti innováció mellett a koeb kiemelten kezeli a fenntarthatóság három alappillérjét és az energiahatékonyságot. A koeb modulokkal fenntartható energiaközösségek hozhatók létre, amely lehet akár egy ház, egy utca, de akár épületek teljes hálózata is.

 

 

A FAMASZ sajtótájékoztatót dr. Alföldi György DLA, a BME Urbanisztikai Tanszék egyetemi tanára nyitotta meg. Nagyon köszönte a sok segítséget a támogatóknak, azon belül a nyílászárókat illetően a FAMASZ-nak és érintett tagjainak.

Ez az egész kísérlet arra született: a hallgatóknak hogyan lehet részt venni olyan folyamatban amelyben az országot lehet előre vinni. A koncepció: Hogyan lehet korszerű termékekkel megsegíteni a kockaházakat. Hogy lehet az ország egészébe ilyen előregyártott, kész szerkezeteket beépíteni. Az is cél volt, hogy az Építész Kar megmutassa: hogyan tud alternatív megoldást nyújtani a vidéknek, hogy érdemes legyen ott élni.

Ez nagy kísérlet. Elképesztő energiákat kellett mozgósítani a csapatnak (akik már másfél éve dolgoznak ezen) és a Karnak is. Ecsetelte a közbeszerzés problémáit.

Szeretnénk, ha a csapatok, melyek támogatták a projektet, bekerülhessenek az oktatásba, s így a végzősök tapasztaltabban jöjjenek ki: többet tudjanak az anyagokról, a technológiákról, szerkezetekről.

 

 

Őt Kala Tibor, a FAMASZ elnöke követte, aki rögtön felhívta arra a figyelmet, hogy stílszerűen papírpohárral, újrahasznosíthatóval lehet majd koccintani a sikerre.

 

 

"Maga a ház is meghatározza, hogy itt milyen életformát kell kövessünk és milyet szeretnénk az unokáinknak, a gyermekeinknek. Ebbe látjuk, hogy a faablak illeszkedik. Nincs olyan innovatív ház, melybe ne tudnánk a nyílászárókat elkészíteni. Láthatjuk, hogy ezek normál standard kivitelű, hagyományos házakba beépíthető kivitelű ablakok, tartósak, jó darabok. Végignéztem az összes versenyzőt, de ilyen szép nyílászárót egyiknél sem láttam. Partnereink nem véletlenül vannak velünk egy szövetségben."

Ez a projekt a még első születésnapját sem megét Szövetségnek is kihívás volt. A tavaszi Construmán kapták a felkérést, tehát alig 2 hónap kellett idáig eljutniuk, ez volt a nagy kihívás. A partnereknek a gyártásban előre kellett sorolni az ide valókat. A Szövetségnek a legfontosabb az volt: meg tudják mutatni ebben a házban igenis magyar faablaknak kell lennie. A Kádár-kocka házakban annak idején is faablakok voltak, így az ahhoz hozzáépítésben is természetes, hogy fa legyen, persze mára azért magasabb minőségű faablakot kell beletenni.

Az utolsó 2 kéten, a nyitás előtt, a beépítés szervezésénél is adódtak nehéz helyzetek, de megoldották.

A házban - amit kívülálló nem biztos, hogy lát - minden oldalhoz más nyílászárós cég gyártotta az ablakot. Összességében mégis egységet alkotnak ezek. Igaz ez a FAMASZ-ra is: lám itt egy lehetőség, s egységes az egész.

Rábaablak készítette a keleti, illetve az északi oldalt, a Nagy Géza készítette a déli oldalt, a hátsó, a nyugati oldalt a Németh-Fa Kft. készítette. A belső harmonikaajtó pedig a Holz-Team Kft. terméke. Ezek mellett még két komoly támogatónk volt: a G-U Hungary, amely a vasalatokat adta, illetve a Remmers cég, amely a felületkezelést adta, s ezzel lett egységesek a nyílászárók. Íme, itt látható: Magyarországon készülhetnek ilyen minőségű nyílászárók fából.

 

 

Emelem poharamat és koccintsunk erre.

Végül Kala Tibor új kezdeményezést jelentett be: a FAMASZ faültetési programot kezdeményezett. Kérik ehhez a FAGOSZ segítségét. Szeretnének Budapest környékén területet kérni az erdészettől, a FAMASZ vásárolna pár ezer csemetét. Szeretné felkérni minden egyes faipari szakmában dolgozó szövetséget, cégeket, hogy álljanak melléjük, s minél több fát tudjunk telepíteni, azért, hogy az unokáknak is készíthessünk bútort, ablakot. Most az ötlet kidolgozásának fázisában vannak.

 

Eztán bemutatta a csapat projektvezetőjét Csúsz Istvánt és Horóczi Flórát, a kivitelezés vezetőjét.

 

 

Ők elmondták a pályázatot a projektre 2017. novemberében adták be, két évvel ezelőtt. Majd sikerült bejutniuk az zok körébe, aki fel is építhették. Ezt a házat legalább 90%-át hallgatók építették.

Itt az egyetemek versenyeznek. Nem csak a házak megjelenése számít, hanem műszerekkel mérik a házak tulajdonságait. Minden nap délután 1-ig és este 7-től egész éjjel megint mérik a házakat: hőmérséklet, páratartalom, levegő minősége. Közben a csapatoknak feladata van, ami azt kell mutassa, mintha itt valaki élne. Pl. vacsorát kell szervezni és meg kell hívni a többi csapatból néhány főt. El kell mosogatni utána, a mosógéppel bizonyos programmal ki kell mosni a ruhákat és megszárítani azokat, majd patikamérlegen lemérik, hogy tényleg megszáradtak-e a ruhák. Így lehet pontokat gyűjteni. 10 versenyszám van, innen a Solar Decathlon elnevezés. Ebből 3-at mérnek és 7-et a zsűri értékel.

Igaz, hogy Solar Decathlon Europe ez a verseny, ettől még pályázott egy tájföldi csapat, volt amerikai csapat is, de kiestek az előválogatón. 17 jelentkező volt, abból 16-ot fogadtak el. Ebből 6 csapat (egyikük magyar konzorcium: MOME, Óbuda, Maryland amerikai egyetem) kiesett. Volt, aki nem tudta finanszírozni a projektet, volt aki nem tudott olyan minőségű épületet felhúzni, amit elfogadtak volna. Volt csapat amelyik az elején kiesett, de olyan is, amelyik a cél közelében, februárban adta fel. 

Meg kell jegyezni, hogy a résztvevők díjmentesen dolgoznak a projekten.

A koeb házhoz itt közel a Horizont Global telephelyén volt az előregyártás.

A 2019. évire megcsavarták kicsit a kiírást: most a felújítás volt a cél. Minden csapatnak felújítást kellett bemutatnia. Így a Kádár-kockák megmentése jól illet ebbe: majdnem minden 10. magyarra jut egy kockaház, hiszen 800.000 van belőlük.

 

 

A koeb projektet kisléptékű hozzáépítési rendszerként dolgozták ki, elsősorban az energetikai problémákat, a kertkapcsolatot szeretténk volna megoldani. A blokkok számtalan változatban tehetők a Kádár-kockák mellé. Az épületben ezt makettekkel és sok tervlappal illusztrálták.

 

Végül Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója, külön kiemelte a projekt kooperációs erejét. A mozgalomnak nem titkolt célja, hogy a munkában résztvevő egyetemisták és a támogató cégek között valós,  életszerű együttműködés alakuljon ki.

Bemutatta a látogatói tájékoztató nyomtatott változatát, illetve jelezte, hogy ezt applikációként is le lehet tölteni. Sokan érdeklődnek a Solar Decathlon iránt. Van FB oldal és Youtube csatorna is. Ez nem verseny, mozgalom. Ebből itt Szentendrén skanzen lesz. A házak egy részét ugyanis megtartják és üzemeltetni fogják e házakat. Kérdésre elmondta: Valóban, Szentendrén a múlt és a jövő találkozik: a régmúlt és a jövő skanzene.

A FAMASZ kezdeményezéshez hozzátette: van olyan csapat, amelyik 300 fát ültetett otthon, hogy ezzel ellensúlyozza a szállítás okozta környezetterhelést. Ők pedig az ipari parkba bejövő látogatóktól parkoló díjat szednek, s a befolyó összegből fákat vásárolnak majd. Területrendezés miatt is ki kellett vágni néhány fát, illetve ezzel szeretnék megajándékozni a helyi közösséget.

 

Végül egy fotó a diákcsapat egy részéről. Ők (is) építették, s most üzemeltetik a koeb házat.

 

 

A sajtótájékoztató után Papp Imre vezetésével átmentünk az ÉMI ablakvizsgáló laboratóriumába és betekinttést kaptunk arról, melyik szerkezet mire való, hogyan folynak a vizsgálatok. A lényeg: már mindent áttelepítettek a korábbi bidai telephelyről, az összes műszert újra akkreditáltatták, így a cég teljesen "labor-vizsgálatra kész".

 

Forrás: FAMASZ, FB Papp Imre és
a fenti kapcsolók, valamint
a helyszínen elhangzottak
Fotó és szerk: Mőcsényi Miklós

Kiegészítésként még egy riportfilm az építés közbeni állapotról:

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.