FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-24

Az EU a Világ erdeinek megvédéséért és helyreállításáért

Július 23-án közleményt adott ki az EU Bizottsága a meglévő erdők védelme és az erdősültség növelése érdekében. A lényeg a trópusi erdők csökkenésének megállítása: elegendően hatékony lépések szükségesek a mezőgazdasági áru-láncok (termékpályák) miatti erdősültség csökkenés elhárítására.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A tegnapi közlemény célja, hogy megvédje és javítsa a meglévő, különösen az őshonos erdők egészségét és hogy jelentősen bővítse az erdősültséget világszerte tartamos, változatos erdőkkel. Az öt legfontosabb szempont:

- Csökkenteni kell az EU fogyasztásának földekre gyakorolt lábnyomát és előnyben kell részesíteni az erdősültség-csökkenéstől mentes ellátási csatornákból származó termékek EU beli fogyasztását;

- Együtt kell működni a termelő országokkal az erdőkre gyakorolt nyomás csökkentése és az EU erdősültség-csökkenés-biztos ("deforest-proof") fejlesztési együttműködése érdekében;

- Erősíteni kell a nemzetközi együttműködést az erdősültség-csökkenés és az erdők degradációjának megállítása, valamint az erdők helyreállításának szorgalmazása érdekében;

- Pénzügyi támogatást kell átirányítani a tartamosabb földhasználati gyakorlat terjedése érdekében;

- Támogatni kell az erdőkre és az árucikkek ellátási csattornáira vonatkozó információ elérhetőségét és minőségét, az ezen információhoz hozzájutást és támogatni kell a kutatást és az innovációt.

 

E közlemény I. melléklete a fentiekben felsoroltak elérése érdekében az EU Bizottsága által teendőket mutatja be. A II. melléklet pedig az EU nemzeti, regionális és helyi hatóságainak, az iparnak és a civil szervezetek számára javasoltakat sorolja fel.

Célszerű lehet az erdősültség csökkenéssel és az erdő degradálódásával kapcsolatban létrehozni egy sokszereplős platformot, valamint EU Megfigyelő Testületet, mely jogalkotásra is javaslatot tehet, valamint elősegítheti az illegális fakitermelés elleni FLEGT Akcióterv megvalósítását.

A közleményt kísérő munka-dokumentum bemutatja a konzultáció eredményeit és az azzal kapcsolatos észrevételeket.

 

A 2 oldalas közlemény (pdf, angol) Az erdők jelentőségével kapcsolatos szokásos megállapítások után rögzíti, hogy 1990-2016. között 1,3 millió km2-tel (130 millió ha) csökkent a világ erdeinek területe. Ennek 80%-a mezőgazdasági földhasználat bővülése miatt következett be, amin kívül a városok növekedése, az infrastruktúra (pl. utak) fejlődése, a bányászat is jelentős tényező volt. E folyamatnak jelentős szerepe volt a klímaváltozást okozó üvegház-gáz kibocsátásban. A meglévő erdők védelme mellett az új erdők létrehozásának is nagy jelentősége van. Az erdők által 2030-ig világszerte 130 millió munkahely jöhet létre.

A 2 oldalas pdf kicsit részletezi (2-4 alponttal) a fenti öt pont szerinti teendőket.

 

A téma mintegy 2,5 oldalas sajtóanyaga (angol és francia) tartalmazza Frans Timmermansnak, az EU EB első elnökhelyettese és Jyrki Katainennek az EB elnökhelyettese, valamint a környezetügyi és a nemzetközi fejlesztésügyi biztosok méltatásának néhány mondatát is. Itt megnevezik a sokszereplős testületet: Multi-Stakeholder Platform on Deforestation, Forest Degradation and Forest Generation (Erdőcsökkenés-, Erdőromlás- és Erdőlétrehozás-ügyi Sokszereplős Platform).

A lényeges mondat: A Bizottság szorgalmazni fogja az erdőcsökkenés-mentes termékek tanúsítási rendszereinek erősítését, valamint fogyasztást szabályozó jogszabályokat fog lehetőség szerint alkotni és más hasonló kezdeményezéseket tesz.

 

Háttér információként emlékeztetnek arra, hogy

- az illegális fakitermelést és az illegális fa forgalomba kerülését korlátozni kívánó FLEGT akciótervet 2003-ban fogadta el az EU;

- 2008-ban pedig az EB közleményt tett közzé a világ erdősültségének csökkenésével kapcsolatban és célul tűzte, hogy 2020-ra a trópusokon az erdősültség csökkenés a felére csökkenjen, de ezen célok már valószínűtlen, hogy elérhetőek legyenek. Tehát határozottabb lépésekre lesz szükség.

Az erdősülség csökkenéssel és erdőromlással kapcsolatban 2014-ben és 2017-ben konferenciát, 2019-ben pedig nyilvános konzultációt tartott az EU, valamint eközben 3 tanulmány is készült. A jelen EB közlemény válasz az EU Tanács és az EU Parlament ismételt felkérésére, hogy elegendően hatékony lépések szükségesek a mezőgazdasági áru-láncok (termékpályák) miatti erdősültség csökkenés elhárítására.

 

Az EB közleménnyel kapcsolatban készült egy kérdés-felelet összeállítás (angol) is, mely 9 kérdést tartalmaz és a választ ezekre.

- Miért fontos védeni az erdőket?

- Milyen javaslatot tesz a közlemény a probléma megoldására?

- Mi az erdőterület csökkenés és az erdőromlás?

- Mi ezeknek a következménye?

- Mit tett az EU az erdők védelme érdekében?

- Miért kell foglalkoznia ezzel az EU-nak?

- Miért nem elegendőek az eddigi intézkedések?

- Mi az erdőtelepítés, az erdőfelújítás és az erdő-helyreállítás?

- Hogyan érintettek a harmadik országok?

 

Végül elérhetőek a teljesen részletes iratok is.

 

A teljes terjedelmű közlemény 22 oldalas (pdf, angol).

Ebben pl. van egy térkép annak előrejelzésével, hogy várhatóan hol mikorra tűnnek el az őshonos esőerdők. (Rákattintva nagyítható.)

A közleményen dolgozó csapat munkaanyaga 12 oldal (angol, pdf) Leírja a témával kapcsolatban érdekes háttérismereteket.

A már említett I. melléklet az EU részére javasolt teendőket részletezi 4 oldalban (pdf, angol).

A II. melléklet pedig a tagországoknak, az iparnak és a civileknek javasoltakat sorolja fel 3 oldalban. (pdf, angol)

Forrás: EU-EB

Kiegészítés, figyelmeztetés:

 

EUTR ügyben a 995/2010/EU alaprendelet 2010. novemberében jelent meg és 2013. márciusában lépett hatályba, majd "némi" késlekedéssel a magyar nezeti jognak is része lett. (A gazdálkodók közül senki sem haragudott e csúszásért.) Mára pedig a NÉBIH EUTR ellenőrei már számos huncutot fogtak fülön, különösen tűzifa forgalmazásával kapcsolatban, s így fehérebb lett a hazai tűzifa forgalom, mint lehetett régebben. FATÁJ-ban sokat foglalkoztunk az EUTR-rel.

Az EUTR-nek fontos előzménye volt a 2003-as FLEGT akcióterv. Annak elkészültéhez is kellettek előzmények.

Az alapgondolat, amely a mai hazai EUTR ellenőrzésekhez és szabályokhoz vezetett, tehát már mintegy két évtizedes.

Ha tehát most az EB közlemény erdőtanúsítási rendszerek erősítéséről és a fogyasztást szabályozó leendő jogszabályokról beszél, akkor az EU trópusi erdőkkel kapcsolatos törekvéseinek előbb-utóbb az EU-n belüli faforgalomra és azzal összefüggésben a nemzeti hatóságok ténykedésére és így a Magyarországon fával foglalkozó vállalkozásokra is biztosan lesz valamilyen következménye. Akkor is, ha az EU-nak a trópusi erdőkre nem vagy alig lesz hatása.

Érdemes lesz tehát e folyamatra jól odafigyelni.

FordSzerkKiegFigy: Mőcsényi Miklós

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.