FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-19

Guruló ökoházak: európai sikertörténet Csíkszeredából

Javarészt külföldi megrendeléseket elégít ki az a csíkszeredai cég, amely kis lakófelületű, praktikus öko mobilházak gyártásával hódította meg Európa országait.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A két és fél éve indított vállalkozás egyik tulajdonosa, Szakács Botond szerint elsősorban a minőség tekintetében kell fejlődnie a hazai cégeknek ahhoz, hogy valóban versenyképesek legyenek a külföldi piacokon.

 

A kapun éppen egy elkészült ház gurul ki, amikor megérkeztünk a csíkszeredai cég telephelyére. "Fotózásra viszik" - árulta el a cég tulajdonosa, Szakács Botond, aki körbevezetett a csarnokban, ahol a házakat gyártják. "Itt négy különböző gyártási fázisban tartó ház látható. Az egyiket még csak most kezdjük építeni, az utolsó pedig 95 százalékban készen van. A második hosszú idő után hazai megrendelésre készül" - mutatott körbe a fiatal tervezőmérnök. Belépünk az egyik házba, amely már csak a végső simításokra vár: bent praktikus, letisztult elrendezés, egyszerű és mégis elegáns bútorzat fogad. A kis házban minden van, amire egy lakóépületben szükség lehet: konyharész, galéria, kihúzható fekhelyek és fürdőszoba alkotják a kívül - belül esztétikus mobilházakat. A házak környezetkímélők, tele zöld megoldásokkal. Ilyen például a száraz w.c., ami most rendkívül népszerű a megrendelők körében.

 

A prémiumterméknek számító, 15-25 négyzetméteres házak értékesítési ára akár több tízezer euróra is felmehet. A legdrágább, mindenféle extrákkal, napelemes pannókkal, speciális fűtési rendszerrel ellátott ház 55 ezer euróért kelt el. A csíkszeredai cég közel 20 ember foglalkoztat a gyártásban. A műhelyben 4-5 kisházat is el tudnak készíteni 1 hónap alatt. (Ziarul Financiar)

Kell az egészséges konkurencia

"A kezdetekkor nem volt kitől tanácsot kérni, nem volt minta, amit megnézhettünk volna, a legtöbbet a saját tapasztalatainkból és az interneten megtalálható videókból tanultunk. Építőmérnökként volt egy alaptudásom, de rengeteget kellett kísérletezni, amíg ide eljutottunk" - elevenítette fel a kezdeteket Szakács Botond. Az országban két - három hasonló profilú cég működik jelenleg. "Az egészséges konkurenciában hiszek. Mivel egy kevés szereplős szegmensben dolgozunk, azt gondolom, ha több hasonló profilú cég van, az csak jót tesz. Egymás által, egymás tapasztalatait felhasználva fejlődhetünk" - részletezte a tulajdonos.

 

A csíkszeredai cég főképp külföldre gyárt házakat. Ehhez kellett egy szerencsés találkozás is, ami megalapozta a házak külföldi ismertségét, egy belga üzlettárs által ismerték meg az itt gyártott mobilházakat szerte Európában. "Egyetlen külföldi kliensen keresztül indult el az európai ismertségünk, a házak 30 százalékát a mai napig ők adják el. Az együttműködés alapja a kezdetektől a bizalom volt" - mesélte a cég európai térhódításáról Szakács Botond.

Át kell lépni a saját korlátainkat

Kezdetben a házak mintegy fele hazai piacra készült, ez az időszak rendkívül hasznos volt tapasztalatszerzés céljából. Ahogy egyre több ház került külföldre, úgy találta meg őket egyre több kliens különböző országokból. A nehézségekről szólva Szakács Botond elmondta, hogy a legnagyobb kihívás a saját korlátok kitolása volt időről - időre, hiszen a gyártás és az értékesítés mindig új kihívásokat jelentett a legkülönbözőbb területeken. "Míg mindezeken végigmentünk, nagyon sok pénzbe és időbe került. Nagyon nehéz volt, különleges anyagokkal dolgoztunk és dolgozunk, minden anyagot külön meg kellett ismernünk" - sorolta a fiatal mérnök. Az első házak gyakorlatilag nem hoztak nyereséget a cégnek, profit nélkül adtál el házakat annak érdekében, hogy megismerjék a terméket.

Gyerekcipőben a hazai környezettudatosság

A házakba beépített anyagok egy része származik csupán hazai termelőktől: a vázszerkezethez helyi fenyőt használnak, a különböző borítások anyagát pedig Svédországból hozzák be. "Ezek minőségben magasan a helyiek fölött vannak és árban pedig olcsóbbak. Ez azért lehet, mert nálunk még nagyon gyerekcipőben jár az erdőgazdálkodás. Nem működik a ciklusosság, nincs a kitermelők fejében, hogy ha levágunk valamit, azt vissza is kell ültetni. Nálunk sajnos nem tekintenek a fára megújuló energiaként, pedig ha jól gazdálkodunk a fával, az mindig elérhető lesz" - mesélte az anyagválasztásról és a környezettudatosságról Szakács Botond.

Bár a csíkszeredai cég csupán két és fél éve foglalkozik mobilházak gyártásával, a tulajdonosoknak évtizedes tapasztalatuk van vállalkozások működtetésében. A siker kulisszatitkairól is kérdeztük a cégvezetőt, aki elmondta, talán a legfontosabb a kitartó, következetes, feladás nélküli munka. Ezen kívül "túl kell lépnünk azon, hogy félünk megosztani a dolgainkat, hogy félünk a közös vállalkozások indításától, a legjobb dolog, ami történhet, ha külföldi partnereket találunk a vállalkozásunkhoz" - részletezte a cégvezető.

A másik dolog, amit ajánl, hogy merjék a cégek megcélozni a külföldi piacokat, ne elégedjenek meg a belföldi, vagy a környékbeli országokkal. "Ez persze jóval nehezebb út és több felkészültséget igényel, viszont egészen más visszajelzések jöhetnek így. Sajnos sok hazai cég minőségi gondokkal küzd, pedig ha jó minőségű terméket tud előállítani valaki, akkor előbb - utóbb jönnie kell az elismerésnek is" - összegezte Szakács Botond.

 

Forrás: maszol.ro

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.