FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-09

Fákat a gyerekeknek

Hogan EU biztos közzétette a "Fákat a gyermekeknek" tervet, amivel a tagországok javíthatják biodiverzitási és klíma akció céljaikat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Április 26-án, A mi erdőnk, a mi jövőnk konferencia másnapján Hogan EU biztos Hogan EU biztos bejelentette a "Fákat a gyerekeknek" tervet, hogy megoldást adjon a 2020 utáni KAP javaslatok nemzeti és európai céljainak eléréséhez. A terv azt támogatná, hogy az iskolás gyerekek fákat ültessenek. A bejelentés után szimbolikus faültetés következett, melyben Hogan EU biztos és őt körülvevő iskolás gyerekek vettek részt a Cinquantenaire parkban.

 

 

A biztos szerint konkrét politikai akciónak kel tartalmaznia az oktatási és figyelemfelhívó programokat. Ezért a már működő "Iskolai gyümölcs, zöldség és tej terv"-hez hasonló új tervre tett javaslatot a közös agrár politika (KAP) részeként. A "Fákat a gyerekeknek" terv az általános és közép iskolába járó gyermekeket szólítaná meg az összes tagországban. A támogatás biztosítaná a fák elültetését, a kapcsolódó oktatási intézkedésekkel és biztosítaná bizonyos mértékig az eszközök, a szállítás és a közzététel (publicitás) költségeit is.

A KAP által finanszírozott "Fákat a gyermekeknek" terv felhívná a figyelmet arra, amire azonnal szükségünk van: bemutatni a következő generációnak milyan nagy értéke van erdeinknek a jövőnk számára. E terv az oktatási rendszer számára lehetővé tenné, hogy központi szerepet játsszon a közjó szolgálatában egyszerűen azzal, hogy az iskolás gyerek fát ültet.

Hogan biztos arra ösztönzi a tagországokat, hogy fogadják el ezt a javaslatot, mint jó példát arra: lehet tenni valami keveset, hogy gyermekeink tanuljanak az erdők értékéről a közjó terén, mint a klíma akció és a biodiverzitás. Továbbá a terv a jövőbeni KAP javaslatok 9 céljának elérésének szerves része lenne.

Hogan biztos kijelentette: E javaslatot ma a tagállamok megfontolására terjesztettem elő. A Bizottság állítja össze a politikai keretet, de a tagországokon múlik, hogy milyen konkrét akciókat tesznek e lehetőség terén.

Forrás: Európai Bizottság

Észrevétel:

 

Majd, ha a CAP reform tervezetet tovább tárgyalja az új Parlament, meg a Tanács akkor derül ki, hogy mi lesz e javaslatból, s persze sok múlik a tagországok szándékán is. Minden esetre kedves kezdeményezés, s innét még hosszú az út a nemzeti, így a magyarországi támogatási lehetőség kiírásáig.

 

Kiegészítés:

 

Phil Hogan-t második ciklusára is EU biztosnak jelölték egy mai hír szerint.

 

 

 Érdekes kezdeményezés a Plant for the Planet is, melynek bemutatkozó filmje (angolul) itt látható: Plant for the Planet film.

Ezt a mozgalmat a 9 éves Felix Finkbeiner kezdeményezte 2007-ben, s a sok csatlakozó által mára már 1 milliárd fát ültettek már el. Céljuk, hogy fák ültetésével küzdjenek a klímaváltozás ellen.

 

Felix bemutatkozása 2008-ban az EU Parlamentben

 

 

 

Ugyanakkor ezekről se feledkezzünk meg, hiszen ismereteink szerint a Gemenc Zrt. tette az első komoly kezdeményezést e téren.

 

Ahány gyerek születik, annyi fát ültetnek FATAJ 2019-04-03 Tizenkilenc facsemetét ültettek el a minap Fülöpszálláson a Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát! program keretében.

Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát! gemenczrt.hu A Gemenc Zrt. 2009. október 14-én indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban, ahol a kapcsolódó települések képviselői ünnepélyesen aláírták a csatlakozási megállapodást. 2015. végéig már 17 megye  110 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez.

 

Mára pedig, ha a neten körülnézünk, számos hasonló kedves eseményről találhatunk beszámolót.

Fordszerk+ÉszKieg: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.