FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-02

Keszeg legjobb favágói - STIHL Fakitermelő Bajnokság

A helyieknek is és a versenyzőknek is különleges esemény volt a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság ötödik regionális fordulója, aminek a jubileumi, 10. Keszegi Favágó Verseny adott otthont.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ahogy az már megszokott, a Nógrád megyei megmérettetésen a hivatalos feladatok mellett egy plusz versenyszám, a hasas fűrészelés is várt a fakitermelőkre. Bár az első három helyezett kihirdetésekor az összes pontszámot figyelembe vették a szervezők, a kvalifikációra természetesen csak az országos verseny szabályai voltak érvényesek.

 

A verseny a szerelés, vagyis lánccserélés két fordulójával kezdődött, ahol 20 másodperc alatti eredmény is született, majd a kombinált versenyszám délelőtti körei kezdődtek meg, ahol a fakitermelőknek dönteniük, vágniuk, gallyazniuk, hosztolniuk, darabolniuk, hasítaniuk, majd pedig sarangolniuk kellett. Az ebédszünet előtt pedig a hasas fűrészelés következett.

A benevezett 11 csapat közül ezúttal két gárda ragadott fűrészt versenyen kívül, hiszen a Hanyi Hódok Császáron hatodikként, az Isaszegi Favágók pedig Pilisszentivánon ötödikként vívták ki a továbbjutást a szeptember 7-i, Pákozdi döntőbe. Bár a hivatalos eredményekbe a két négyes nem szólhatott bele, a hódok végül Keszegen a legjobbak, az isaszegiek pedig a másodikok lettek volna, így megérdemelt tapsot kaptak az eredményhirdetésnél.

 

Az ebédszünet és a közönségprogramok után a csapatok felálltak a második fordulóhoz, hogy az esetleges hibákat, rosszabb szerepléseket kijavíthassák, hiszen a verseny végeredményébe minden esetben a jobb futamot számítják bele. Volt is olyan gárda, amelyik javítani tudott, délután négy óra után pedig megszületett a végeredmény is. A jubileumi, 10. Keszegi Favágó Versenyt az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Lesozov Plus Kft. csapata nyerte meg, mögöttük a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészetének Hántoló Szarvasok névre hallgató gárdája végzett. Harmadikként érkezhetett a színpadra a MEDOSZ Amígók négyese, mellettük pedig tovább jutott még az országos döntőbe a fiatalokból álló Ipoly Erdő Zrt. - Kelet-Cserháti Erdészet és a Soproni Egyetem alakulata, valamint a Buszosok is.

A jubileumi favágó verseny végén a szervezők díjazták azokat a versenyzőket is, akik az elmúlt tíz évben a legtöbb alkalommal ragadtak motorfűrészt Keszegen, és az is kiderült, hogy az eddigi legeredményesebb csapat az idén is diadalmaskodó királyréti gárda. Ezen alkalomból egy jubileumi emlékserleget is átvehettek.

Dobó István, a Váci Erdészet vezetője megköszönte a helyiek évtizedes munkáját, kiemelve, hogy ha nem ennyire profik a keszegiek, akkor biztosan nem élte volna meg a rendezvény ezt a szép életkort. Csiri Csaba polgármester is visszaemlékezett az elmúlt esztendőkre, míg Gémesi József, a STIHL Kft. képviseletében azt hangsúlyozta, hogy volt értelme az országos bajnokság elindításának. Hiszen ha visszatekint a korábbi pontszámokra, és összeveti azokat a mostani teljesítményekkel, érezhető a technikai és munkabiztonsági fejlődés.

A 10. Keszegi Favágó Versenyt szokás szerint számos program kísérte. Gáborecz István fafaragó például egy bagollyal és kecskével díszített KESZEG feliratot készített STIHL fűrésszel, de volt erdőtűz-megelőzési ugrálóvár, gyermek és női favágó verseny, STIHL Timbersports és Toldi bemutató, valamint természetesen a STIHL legújabb gépeit, többek között a STIHL MS500i-t és az akkus eszközöket is megismerhette a közönség.

 

RÉSZLETES EREDMÉNYEK:

(helyezés a Keszegi Favágó Verseny alapján, zárójelben a kvalifikációs verseny pontszáma)

 

1. Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészét - Lesozov Plus Kft. (354,00)

2. Hántoló Szarvasok - Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészet

(410,38)

3. MEDOSZ - AMÍGÓK (451,44)

4. Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészet (403,70)

5. Buszosok (518,00)

6. Soproni Egyetem (472,00)

7. Ipoly Erdő Zrt. - Váci Erdészet - Csiri Team (619,11)

8. Hegyi Betyárok (728,60)

9. Szilágyi Team (767,74)

 

Versenyen kívül:

Hanyi Hódok (309,44)

Valkói Erdészet - Isaszegi Favágók (331,00)

A folytatásban a motorfűrészek Bükkzsércen zúgnak fel augusztus 31-én. Az országos döntőt szeptember 7-én, Pákozdon rendezik meg.

Fotók / Forrás: erdő-mező.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.