FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-06-14

Kutatói portré - Dr. Borovics Attila

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy neves kutatóval, ma Dr. Borovics Attilával, aki az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Szakterület: Klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásainak értékelése, gyakorlati megoldások keresése, különös tekintettel a genetikai erőforrások hasznosítására.

Kutatási témák: Klímamodellezés szaporítóanyag választásra gyakorolt hatásainak értékelése, olyan származások meghatározása, és a hazai erdőgazdálkodásban történő hasznosítása, amely megoldást kínál egy gyors változással szemben is.

Mottó: "Ha van egy-egy almánk és egymásnak adjuk, akkor marad egy-egy almánk, de ha van egy-egy gondolatunk és kicseréljük ezeket egymással, akkor már két-két gondolatunk lesz."

 

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivel foglalkozik?

A klímaváltozás okozta probléma megoldása az okos emberen kívül maga a növényanyag. Munkám során e növényanyag megválasztása a fő cél, hiszen ezzel több évtizedre garantálni lehet erdeink jövőjét, egészségét, stabilitását.

 

Ez hogyan segíti azagráriumot?

A tudatos szaporítóanyag-hasznosítás biztosította alkalmazkodás garantálja az erdők hosszú távú létét még egy gyorsan, fafajaink evolúciójához képest akár százszoros sebességgel zajló környezeti változás esetén is.

 

Mit gondol, milyen kutatási irányok várhatóak a saját szakterületén?

Olyan szolgáltatások várhatók ezen a szakterületen, amelyek segítségével egy adott erdőrészlet felújításakor, vagy egy néhány hektáros szántóföld esetében, ki tudjuk választani, majd valóban le is tudjuk szállítani az adott területre nézve leginkább alkalmazkodóképes magtételeket, csemetéket. Ez a jövő erdei iránt elkötelezett szakemberek számára az európai szintű adatbázisok összehangolt értékelését és genetikai tudás felhasználásával megtámogatott segítséget jelenti.

A távolabbi jövőben akár olyan szárazságtűrő fafajok honosítását is meg kell oldani, amelyeket azokon a termőhelyeken is fel lehet majd használni, ahol más, őshonos fajok már nem jelentenek biztos megoldást.

 

Miért és hogyan vált kutatóvá? Mik nehezítették, segítették a karrierjét?

Erdőmérnökként igazi gyakorlati munkára vágytam. Majd úgy hozta a szerencsés véletlen, hogy az Erdészeti Tudományos Intézet Nemesítési Osztályán meghirdetett intézeti mérnöki pozíciójában kezdhettem meg a szakmai karrieremet. Mindvégig támogató volt az Intézet a szakmai továbbképzést, külföldi tanulmányokat és a doktori képzést és annak szakmai segítését illetően. Egyenes út vezetett a tudományos osztályvezetésig, majd a főigazgatói beosztásig.

 

Mire a legbüszkébb?

A legbüszkébb talán arra lehet az ember, hogy bizalommal fordulnak hozzánk az erdészeti ágazat legkülönbözőbb szereplői, tanácsot kérnek, segítséget várnak, mert úgy gondolják, érdemes megfontolni a javaslatunkat.

 

Mik a rövid távú céljai?

Rövid távú célunk, hogy létrehozzunk egy erdészeti magközpontot, amely kiszolgálja a jövő erdősítési és fásítási programjait, vagyis mindig legyen megfelelő mennyiségű és minőségű szaporítóanyag a programok megvalósításához.

 

Ha pálya kezdő lenne és most állna választás előtt, akkor milyen területfelé indulna el?

Ha pályakezdő lennék, akkor az erdészet felé fordulnék, mint ahogy a fiamat is erre a területre igyekszem szelíd kényszerrel terelgetni.

 

Forrás: AgráriumBlog

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.