FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-27

Három millió csemete került tavasszal a Vas megyei állami erdőkbe!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. működési területén a 2019. tavaszi ültetési szezonban csaknem 394 ha-nyi területen hajtottunk végre erdősítést (első kivitel és pótlás összesen). Fontos feladatnak tekintjük a véghasználatok és a sajnálatos módon növekvő tendenciát mutató egészségügyi termelések következtében keletkező vágásterületek mielőbbi felújítását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A 206 ha erdősítés több mint felére (112 ha) az elmúlt időszak természeti katasztrófái nyomán bekövetkezett erdőkárok (széldöntés, szú károsítás) felszámolása érdekében volt szükség. A 206 ha területből 132 ha-on csemetét ültettünk, 74 ha-on pedig makk és magvetést végeztek az erdőfelújításban dolgozó munkatársaink. A makk és magvetés előnye a csemeteültetéssel szemben, hogy a csemete a végleges helyén kel ki, nem szenvedi el az átültetési sokkot, a nagyobb csemeteszám miatt egyrészt a természetes szelekció lehetősége nagyobb, másrészt a fiatalos előbb záródik. A makk és magvetés további, nem elhanyagolható előnye a csemeteültetéssel történt erdősítéssel szemben, hogy olcsóbb annál. Hátránya viszont, hogy nagyobb a makk szükséglet. 2018. őszén térségünkben viszonylag jó makktermés volt, a korábbi években viszont örültünk, ha a csemetetermesztéshez szükséges makkot meg tudtuk gyűjtetni, vagy vásárolni és közvetlenül erdősítésre már nem, vagy alig maradt.

A csemete ültetés alapos, gondos, lelkiismeretes munkát igényel. Saját dolgozóinktól, közfoglalkoztatottjainktól és a vállalkozóktól egyaránt igyekszünk megkövetelni a csemete kiemelésénél, szállításánál, vermelésénél és ültetésénél a nagy gondossággal végzett szakszerű munkát, a csemeték megeredésének sikere érdekében. Mindig szem előtt tartjuk elődeink mondását: "A legolcsóbb erdősítés a gondosan elvégzett első kivitel!"

 

A gondos, szakszerű munka ellenére, az elmúlt évek szélsőséges időjárása, a fellépő biotikus és abiotius károsítások következtében 188 ha pótlása vált szükségessé az elmúlt tavasz során, amit 94%-ban csemete ültetéssel,  6%-ban makk vetéssel oldottunk meg.

Összességében 2,95 millió db csemete, 187 q makk és 33,5 kg erdeifenyő mag került a földbe 2019. tavaszán a Társaságunk által vagyonkezelt erdőkbe. Az erdősítések sikerességét nagyban meghatározza a tavaszi és az azt követő időszak időjárása. Az aranyat érő májusi eső megérkezésével bízhatunk abban, hogy a tavaszi erdősítések nagyrészt sikeresek lesznek a Vas megyei állami erdőkben.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.