FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-20

Nagy csata a Parkerdő Kupán

Igaz, hogy a május nagy része eddig esős volt, és ez rányomta a bélyegét a csapatok felkészülésére is, május 18-án igazi meleg, tavaszi idő várta a fakitermelőket a Pilisszentivánon megrendezett Parkerdő Kupán. A megmérettetés immár második éve hivatalosan is a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság egyik regionális fordulója, így a Pilisi Parkerdő Zrt. házi versenyének különösen nagy a tétje.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az első hat helyezett ugyanis innen is tovább juthatott a szeptember 7-i, Pákozdi döntőbe. A versenyen végül a bajnai favágók diadalmaskodtak, két helyet is elfoglalva a dobogón.

 

A küzdelem két pályán, mindössze egyetlen fordulóban zajlott, összesen 10 csapat mutathatta meg tudását, az állami erdőgazdaság csapatai mellett például a következő generáció, a piliscsabai erdészeti szakiskola diákjai, akik szép eredménnyel térhettek haza. Ahogy az már megszokott, a kombinált versenyszám döntéssel, majd egy korong szabályos levágásával kezdődött, ami után a folytatásban gallyazást, hosztolást, hasítást és sarangolást láthatott a közönség - tehát azokat a munkaműveleteket, amelyeket az erdei munkák során is baleset nélkül precízen kell elvégezniük a fakitermelőknek. Ugyanis mind a faanyag, mindpedig az emberélet rendkívül értékes, azokra - különösen a sérülésmentes feladatelvégzésre - nagyon oda kell figyelni a gyakorlatban.

 

Miközben pedig a csapatok sokszor fej-fej mellett vágták a fát, a szülőket, gyermekeket várta a pilisszentiváni Pilisi Len Napok, ahol a helyi önkormányzat, az iskola és az óvoda mellett a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és a Budakeszi Arborétum képviselői szórakoztatták az érdeklődőket. Volt vadnyom-felismerés, agancsos, gereznák, mikroszkópos rovarvizsgálat, ugrálóvár, kézművesség és állati jó bemutató, ami kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztatott. Gáborecz István, a STIHL hivatalos fafaragója pedig a nap folyamán egy pilisi lent és egy, a Pilisi Parkerdő címerében is megtalálható hollót faragott ki - utóbb az állami erdőgazdaság 50. évfordulójára megemlékezve egy 50-es számon ült.

A szakmai és laikus érdeklődőket mindemellett egy alpin favágó bemutató is várta, bizonyítva, hogy a fővárosi erdőket kezelő társaság nagy hangsúlyt fektet a természetközeli erdőgazdálkodásra.

 

A nap végére pedig kialakult a várva várt sorrend, és kiderült, hogy a tíz csapat közül melyik lett az első, melyik állhatott a dobogóra és melyik jutott tovább a szeptember 7-i, pákozdi országos döntőbe.

A Parkerdő Kupát végül a Bajna II. - Alba Berkenye Kft. csapata nyerte meg (Forgács János, Tamás Zsolt, Szabó Zoltán, Hrna Tamás), míg mögöttük a Bajna I. - Frainetto Kft. gárdája végzett a második helyen (Ollé Péter, Pócsi József, Hajagos István, Szilágyi József Dániel). A dobogóra felállhatott még a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészete  is (Szekeres Richárd, Szekeres Balázs, Fekete Gergő, Barkaszi István). Bár a kiemelt helyekre nem értek oda, az országos döntőn negyedikként így is ott lesznek a piliscsabai szakiskolások (Hajagos Róbert, Vaczó Gábor, Hajagos Ferenc, Szabó Gergő Zsolt), ötödikként a Valkói Erdészet (Németh István, Krisztián Attila, Burcea Szabolcs, Szíjgyártó József), hatodikként pedig a Szentendre - Pilisfa Centrum Kft. csapata (Hrncsár Péter, Balogh János, Hrncsár Gábor, Orbán Roland).

A folytatásban a motorfűrészek Császáron zúgnak fel június 15-én, Keszegen június 29-én, valamint Bükkzsércen augusztus 31-én is. Az országos döntőt szeptember 7-én, Pákozdon rendezik meg, május 25-én pedig a Bajnokok Bajnoka favágó kupára várják az érdeklődőket Szegeden.

Fotók / Forrás: erdő-mező.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.