FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-13

Vadvédelmi kerítés Óbudán a lakott területek védelmére

A vadbetörések elleni védelem érdekében kerítést épített Óbuda-Békásmegyer Csúcshegynek nevezett kerületrészén a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete. Az elhanyagolt területek rendben tartásával, a zöld hulladék megfelelő kezelésével a lakosság is tehet a vadbetörések megelőzéséért, de a vadkárok megelőzésére az egyedüli hatékony módszer a megfelelő kerítés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Agrárminisztérium a települések zártkerti földrészleteinek mezőgazdasági hasznosításának segítésére és az infrastrukturális háttér megteremtésére kiírt pályázatán 9,5 millió forint támogatási összeget nyert el Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, amelyet komplex vadvédelmi beruházás megvalósítására fordított. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete a napokban fejezte be a munkát Csúcshegyen, ahol a III. kerület más hegyvidéki részeihez hasonlóan sok a lakott területre törő és ott megtelepedő vad. A vadak jelenlétével járó konfliktusok számának csökkentéséhez és a problémák megelőzésének egyedüli hatékony módszere megfelelő kerítés építése.

 

 

A III. kerület Menedékház utca - Örvös utca - Őzsuta utca - Örvös köz által határolt, önkormányzati tulajdonú területén 39 darab zártkerti ingatlant véd a kiépült kerítés, amely csökkenti a területre jellemző vadfajok behatolási és megtelepedési lehetőségeit, az esetleges állatbetegségek behurcolását, a bértelkek területére betörő vadak okozta károkat, valamint egy külső védvonal képében segítséget nyújt az elmúlt évek fejlesztései során a közeli Harsánylejtő városrész területén újonnan beépített lakóövezetek számára a vadbetörésekkel szemben.

 

 

A széles élőhelyhasználati és táplálkozási spektrummal rendelkező generalista vadfajok - mint a vaddisznó, az őz, a róka, a nyest és a borz - már hozzászoktak az ember közelségéhez, ezért az erdőterülettel határos lakott területeken, illetve a városba mélyen behúzódó, elhanyagolt zöld területen, telkeken is előfordulnak. Az erdőhatár közelében élő lakosság sokat tehet a probléma kezelésének érdekében megfelelő, vadnak ellenálló, a területen élő vadfaj behatolásával szemben biztonságot nyújtó kerítések kiépíttetésével, az elhanyagolt telkeken lévő bozótosok felszámolásával, a külterületi területek növényzetének lekaszálásával, a növényápolási feladatok elvégzésével. Kiemelten fontos, hogy a nagyvadakat ideiglenes vagy állandó etetési tevékenységgel senki ne szoktassa a település területére. Hasonlóan fontos, hogy a kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljük, ne az erdőbe vagy felhagyott területekre vigyük, hiszen az így deponált hulladékok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó, a borz vagy éppen a róka számára kiváló táplálékot szolgáltatnak.

 

(A képre kattintva az nagyítható.)

 

A Pilisi Parkerdő szakemberei készséggel állnak rendelkezésre a megfelelő kerítés kiválasztásában, annak kivitelezésében is érdemleges segítséget tudnak nyújtani.

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.