FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-11

A jövőnket is befolyásolják az erdőtelepítések

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk - közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon szerdán, ahol jelképesen, szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az Agrárminisztériumban kiemelt figyelmet fordítanak az erdők fejlesztésére és újak telepítésére.     Kifejtette, a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el. Ebből az állami erdőgazdaságok 22 millió csemetét, a magán erdőgazdálkodók pedig 20 millió darabot ültettek. Tavasszal mintegy 1.400 hektár új erdőt is telepítettek jellemzően magángazdálkodók, akik a Vidékfejlesztési program támogatásával végzik a mezőgazdaságilag nem hatékonyan művelhető területek erdősítését.

 

 

A kormány egyik kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése - mondta Nagy István, aki hozzátette: az idén 4.800 hektárnyi erdőtelepítési kérelmet már elbíráltak, és további 1.200 hektár van elbírálás alatt, tehát az idén 6 ezer hektár erdőtelepítésre ad támogatást a szaktárca. Az erdőterületek növeléséhez idén ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat is indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.

   KEFAG Zrt.

A tavaszi fásítási program zárásának helyszíne a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által kezelt, bugaci erdőtömb volt. A közel hét hektáros területen több mint 50 ezer feketefenyőt ültettek, ami a leginkább szárazságtűrő fafaj. A sorvégeken és az utolsó sorokba őshonos szürkenyár csemeték kerültek a földbe. A KEFAG Zrt. az idei erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 milliót ültetett el 510 hektáron.

 

 

Az agrárminiszter elmondta azt is, hogy az állami erdőgazdaságoknál nemcsak erdősítések, hanem útfásítások, ökoturisztikai létesítmények fásítása is lesz majd. A klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra utalva Nagy István kijelentette: a negatív hatások elkerülésére az egyik leghatékonyabb megoldás a fával borított területek növelése, ami különösen fontos az Alföldön.

 

A hiros.hu videó beszámolója:

 

 

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója bemutatta a területet és ismertette az ott folyó munkát.

 

 

A frissen elültetett feketefenyő csemeték.

A bemutató helyszíne a Kiskunság közepén, a bugaci homokbuckák között már-már félsivatagi körülményeket idéző területen van, ahol a leginkább szárazságtűrő fafajjal: feketefenyővel végzik az erdősítést. A Bugac 136 F erdőrészletben a közel hét hektáros területen több, mint 50 ezer db csemetét ültetnek el.

A térség erdei az Alföldfásítás eredményeit szemléltetik. Itt, a korábbi futóhomokon, az első világháborút követően szórványosan megindult, majd a második világháborút követően nagyüzemi módszerekkel kiteljesedett erdőtelepítések révén a szél ereje már nem ragadja magával a homokbuckákat. Az erdőtelepítések révén sokkal élhetőbb táj jött létre, ahol az erdők tisztább levegőt, zöldebb környezetet, és a szomszédos mezőgazdasági kultúrák számára védelmet biztosítanak, mindemellett fatermésük révén újratermelhető nyersanyaggal szolgálnak.

 

 

Itt korábban is fenyves volt. A 2018-ban letermelt területen az újraültetés érdekében elvégezték a tuskókiemelést, s a tuskókat pásztákba rendezték. Utána a területet mélyszántották (60-70 cm). Az ültetést már sokszor bevált összkerékhajtású traktorral végzik, a rá függesztett ültetőadapterrel. A gép az ültetési sorok végén már nem tud tökéletes munkát végezni, ezért azt kézi erővel kell kiigazítani. A sorvégeken azonban a fenyő helyett az őshonos szürke nyár csemetéjét alkalmazzák. Az utolsó sort is szürke nyár csemetével ültetik. A lombos szegélyek a természetesebb és változatosabb erdőkép mellett az erdőtűz elleni védekezést is szolgálják.

A KEFAG erdeit alapvetően nem a gomba és rovarkárosítások fenyegetik, hanem a száraz homokon az aszály mellett a legnagyobb veszélyt az erdőtüzek jelentik. Az erdőtüzek elleni megelőző védekezést szolgája a tűzpászta és nyiladékrendszer, melyet útközben is lehetett látni, valamint a fokozottan tűzveszélyes fenyőállományok a tűzzel szemben ellenállóbb lombos fafajokkal szegélyezése.

Az itt elültetett csemeték mindegyike az erdőgazdaság saját csemetekertjéből származik. Sulyok Ferenc büszke arra, hogy a 2019. tavaszi erdősítési idényben a legtöbb csemetét, mintegy 4 millió darabot a KEFAG Zrt. ültetett el, több, mint 510 ha-on. A cég csemetetermesztési ágazata további 2,5 millió darab erdészeti csemetét értékesített a többi erdőgazdálkodó számára, magán és állami szférában egyaránt, azaz a mostani ültetési szezonban az országosan felhasznált 42 millió csemetéből 6,5 millió darab (több mint 15%) a KEFAG Zrt.-től származik. A KEFAG 11 erdészeti csemetekertje készen áll e mennyiség két éven belüli megduplázására, ezzel is segítve az ország fásítását.

Kiskunságban az erdő számára úgynevezett határtermőhelyeken dolgoznak, ezzel olyanok, mint a végvárakon küzdő elődök. A korábbi futóhomokon gazdálkodva és ezen a tájon élve, tudják, hogy a fásítási program a legjobb megoldás a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására.

 

 

Végül az erdősités befejezéseként jelképesen a miniszter szürke nyár csemetéket ültetett el az erdész kollégák segítségével.

Forrás: MTI, hiros.hu, KEFAG
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.