FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-04-05

Erdei fejlesztések Veszprém megyében is

Hét sikeres európai uniós pályázat keretében csaknem 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást fordíthatnak az erdőgazdaságok a természetjárás feltételeinek javítására 2020. szeptember végéig.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A támogatások kedvezményezettje a 140 éves Magyar Természetjáró Szövetség, amely mindenütt a területileg illetékes 12 erdőgazdasággal konzorciumi partnerként együttműködve hajtja végre a fejlesztéseket az országos kéktúra útvonalán Fotó: Turizmus.com/Grósz Balázs

Megyénkben több helyszínen kezdődnek majd a fejlesztések - tudtuk meg a Magyar Természetjáró Szövetség budapesti sajtótájékoztatóján. A klasszikus bakancsos turizmus évente több millió látogatót vonz, a VEKOP és a GINOP keretében benyújtott két, illetve további öt sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan országszerte látványosan javulnak a természetjárás infrastrukturális feltételei.

Az összesen 354 projekt­elemet tartalmazó program, az országos kéktúra útvonalán lévő 217 helyszínt érint: a Pilisben és a Börzsönyben, Budapest környékén, a Sopron-Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén Somogyig, valamint Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben. A pályázati pénzből megvalósuló hálózatos fejlesztések egyebek közt a négy évszakos turizmust szolgálják. A beruházások ezekben a hetekben indulnak, és 2020 szeptember végére fejeződnek be.


Képünkön Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója.
Fotó: Osváth Sarolta

A sajtótájékoztatón konzorciumi partner erdészetek részletesen is bemutatták a tervezett fejlesztéseket. Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója prezentációjában kitért arra, hogy a megyeszékhelyen és környékén tervezett beruházások a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét is segítik. Ilyen például a város külterületén a Fenyves kirándulóerdőhöz kapcsolódóan az Aranyosvölgyi szabadidőpark fejlesztése és egy panorámasétány kialakítása, valamint a Gulya-domb, ahol újakra cserélik az állatkert melletti erdei tornapálya elemeit, és lesz játszótér valamint több, kulturált fedett és fedetlen pihenőhely is. Eplényben az Ámos-hegyi parkerdő tanösvényének korszerűsítése, kilátópont építése, szabadtéri kondipark és játszótér, valamint a régi bányagödör alján létesítendő pihenőpark szerepel a tervekben.

Nagyvázsonyban felújítják a régi, II. világháborús lőtértornyot és kilátóként, a régi katonai terület bemutatására hasznosítják, körülötte pihenőpark, autóparkoló is készül. Dudaron látogathatóvá teszik az Ördög-árok nevű gyönyörű, szurdokvölgyet, erdei és turistautat, korlátokat, kapaszkodókat építenek, a Gaja-patakra pedig - Bakonynána és Jásd külterületén, az Országos Kék Turistaúthoz kapcsolódóan - két gyalogoshidat építenek.

 

Stubán Zoltán, a Bakonyerdő Zrt. közjóléti osztályvezetője 2019 legnagyobb ökoturisztikai fejlesztésének értékelte a Bakancsos barangolás a Bakonytól a Balatonig című, 158 millió forintos programjukat, amely 15 kevésbé frekventált, ám fejlesztésre méltó turisztikai területet érint. Szerepel benne egyebek közt az Ödön-forrási rönkház valamint a Csurgó-kúti pihenő és vízesés környezetének felújítása Magyarpolányban, a Kupi erdőtömbben a Somló és Döbrönte között, a Kajetánházi kisház és az erdei bútorok, a Cuha-völgyi gázlók, a pihenő felújítása, az erdélyi Gyilkos-tó kicsinyített másának mondott Hubertlaki pihenő környezetének rendbetétele, Csabrendeken a Szücs Pálné erdei pihenő, valamint a vadregényes Gerence-völgyi túraút és a Bakonybél Odvaskő közötti szakaszon tízelemes erdei tornapálya kialakítása. Megújul vissza nem térítendő támogatásból a Pisztrángos-tavi pihenő Németbányánál, a Bitva-patak völgyében. A Balaton-környék egyik legkedveltebb erdei kirándulóhelyén, a Koloska-völgyben is kicserélik, illetve felújítják az erdei bútorokat, létesítményeket.

 

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus szakmai igazgatója elmondta: az uniós támogatásból megvalósuló erdei fejlesztésekkel a térségek évente több tízmillió látogatót vonzanak. A természetjárással kapcsolatos turisztikai projektekben az MTÜ szakpolitikai felelősként, konzorciumi tagként vesz részt - ismertette.

 

Fontos szempont volt, hogy a fejlesztésekkel az egész országot átfogják, azok hálózatot alkossanak.

Forrás: VEOL

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.