FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-28

Hazai Vadász 251.

A kormoránok túlszaporodása és " fekete seregük" pusztítása / A CIC fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték Érsekújváron: Interjú Marghescu Tamás vezérigazgatóval / VADÁSZTEA Percek: Bartucz Péterrel, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészet nyugalmazott erdészeti igazgatójával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A kormoránok túlszaporodása és " fekete seregük" pusztítása.

1979-ben még csak 50 ezer kárókatonát számoltak a kontinensen, 1995-ben 650 ezret, 2001-ben 900 ezret, tavaly már 1,8 milliót. Az Európai Unió parlamentje számára készített Kindermann-jelentés szerint egy kárókatona egy nap 400-600 gramm halat fogyaszt el. Ezek a madarak évente több mint 300 ezer tonna halat esznek ki az európai vizekből, ez a mennyiség pedig a jelentés szerint meghaladja Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Magyarország és Csehország együttes éves halgazdasági termelését. A Kindermann-jelentés azt javasolja, az unió európai szinten készíttessen tervet az állomány "kezelésére", "hosszú távon integrálja a kultúrtájba". A jelentés megállapításait a természetvédő szervezetek több ponton is vitatták, az Unió parlamentje azonban úgy döntött, tényleg "kezelni kell a helyzetet".

 

 

A CIC fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték Érsekújváron: Interjú Marghescu Tamás vezérigazgatóval.

2018. december 7-én a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) fennállásának 90. évfordulóját ünnepelték Érsekújváron a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Szlovák Vadászkamara és az Újvári Kerületi Vadászkamara szervezésében, majd Tótmegyeren a Károlyi-kastélyban emléktáblát avattak az alkalomból. Ezt követően a visegrádi négyek együttműködési megállapodást írtak alá a CIC támogatásával, melyben rögzítették abbeli szándékukat, miszerint a jövőben közösen, együtt gondolkodva próbálják megoldani a vadászat és a vadgazdálkodás területén felmerülő problémáikat és megosztják egymással tapasztalataikat, tekintettel arra, hogy ezen országok környezeti adottságai, valamint vadászati hagyományai nagyon hasonlóak. A memorandum fő stratégiai célja többek között a fenntartható, tervszerű vadgazdálkodás, a nemzetek természeti és kulturális örökségének megőrzése, valamint a vadászok érdekeinek képviselete. A megállapodást Ing. Tibor Lebocky, PhD., Szlovák Vadászkamara elnöke, Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke, Piotr Jenoch, a Lengyel Vadász Szövetség elnöke és Ing. Jiri Janota, Cseh-Morva Vadász Egyesület elnöke írták alá.

 

 

VADÁSZTEA Percek: Bartucz Péterrel, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészet nyugalmazott erdészeti igazgatójával.

Bartucz Péter négy évtizeden keresztül a NYíRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Gúthi Erdészetének igazgatója volt. Irányítása alatt vált világhírűvé a Gúthi Vadászterület. A tavaly Nagy István agárminisztertől kapott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg. A Hazai Vadász stábja ebből az alkalomból látogatta meg az egykori igazgatót, aki az elismerés mellett fiatal éveiről is mesélt.

 

Forrás: Hazai Vadász

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.