FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-09

Brazíliai gyerekfalu rejti 2018 legjobb épületét

Valahol a dél-amerikai esőerdők mélyén, az eukaliptuszfák között húztak fel egy olyan bentlakásos intézményt, melynek tervezésébe a gyerekek is beleszólhattak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Hogy milyen kiváló munkát végeztek, arról elég legyen annyi: a nagy presztízzsel bíró RIBA International Prize-t ebben az esztendőben ez az épület kapta meg.

A rendkívül szigorúan vett RIBA díját minden második évben ítélik oda általában egy olyan projektnek, ami építészeti szempontból követendő példaként szolgál, másrészt a társadalmi hatása is jelentős.

Idén a zsűri az országszerte negyven iskolát működtető Bradesco Alapítvány által finanszírozott Canuana iskola épületét találta a legjobbnak: ez a Children Village, ahol 13 és 18 év közötti, Brazília szinte minden részéről ideérkezett gyermekek élik mindennapjaikat nem akármilyen környezetben.

A harmincas éveik elején járó építészek, Gustavo Utrabo és Petro Duschenes az Aleph Zerótól, valamint Marcelo Rosenbaum és Adriana Benguela a Rosenbaum Stúdiótól szinte példátlan módon a Gyerekfalu majdani lakóinak véleményét is kikérték a végül 23 ezer négyzetméternyi otthon tervezésekor.

 

Utólag belegondolva elég merész ötletnek tűnt Denise Aguiartól, az alapítvány igazgatójától ilyen fiatal, alig néhány házat és egyéb kisebb létesítményt felmutatni tudó tervezőket felkérni a fontos munkára, de ahogy elmondta, pontosan azért esett rájuk a választás, mert még nem érzik azt, hogy mindent ki tudnak rázni a kisujjukból, és az is nagyon tetszett a bizottságnak, hogy odafigyeltek a diákok kéréseire, nem pedig saját elképzeléseiket tolták előtérbe.

Egy igen intenzív, tíznapos workshoppal kezdődött a projekt, melynek keretében a tervezők ötszáznegyven gyereket kérdeztek meg arról, hogyan és milyen körülmények között tanulnának és élnének a legszívesebben.

Az eredmény egy gyönyörű, parkosított udvarral körbeölelt, játszóterekkel összekapcsolt, tágas verandával ellátott hatalmas faház lett, ami két nagyobb épületrészből áll: egyikben a fiúk, másikban a lányok kaptak helyet.

A gyerekek három árnyas udvart foglalhatnak el, valamint számos közösségi teret használva élvezhetik egymás társaságát az olvasó- és tévészobától kezdve a laza pihenőágyakkal teleaggatott helyiségig.

Az építészeknek a legnagyobb kihívást a trópusi éghajlat jelentette, hiszen nyáron hetekig 40-45 fokban izzadnak a gyerekek - de nem a Children Village-ben, mert az épületet átkaroló óriási fák hűst adó lombkoronáinak, továbbá a természetes kereszthuzatot kreáló könnyed lélegző falaknak hála a legforróbb kánikulában sincs szükség légkondicionáló berendezésre.

Forrás: roadster

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.