FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-12-03

Hazai Vadász 242. és 243. adása

KASZÓ-LIFE projekt / Rekordbikák a Sümegi Kinizsi Vt.-nél / V. Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeaszemle és Hubertlaki Megemlékezés / V. Tanösvény találkozó / Dámtrófeaszemle a Gyulaj Zrt.-nél / Emlékfa avatás a KAEG Zrt. Győri Erdészeténél / Trófeaszemle a SEFAG Zrt.-nél.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Sikeresen zárul a KASZÓ-LIFE projekt!

 

 

2018. december 31-én zárul le a KASZÓ-LIFE projekt, melynek célja a Nyugat-Belső-Somogy kistáj területén található Natura 2000 területek élőhely rehabilitációja. A talajvízszint csökkenése lelassult, a mikroklíma javult, ami az erdők és a környéken élők számára is egy élhetőbb környezetet eredményez. 2019. január 1-től kezdődik el az 5 éves fenntartási időszak, ami alatt a hatásokat nyomon követik, valamint a szükséges fenntartási munkákat elvégzik.

 

Kaszó Life lakossági tájékoztató - Horváth László előadása

 

 

Kaszó Life lakossági tájékoztató - Koltai András és Nagy László előadása

 

 

A két lakossági tájékoztató előadáshoz:

2018. december 31-én zárul le a KASZÓ-LIFE projekt, melynek célja a Nyugat-Belső-Somogy kistáj területén található Natura 2000 területek élőhely rehabilitációja. A Natura 2000 részét jelentő Szentai erdő területén az erdők, kisebb lápos, valamint füves területek vízellátásának javítása befejeződött, valamint megoldódott a csapadék területen tartása, ezáltal stabilizálva a kedvező ökológiai állapotot. Az összesen 1,34 millió eurós, 75%-os Európai Uniós támogatásból, 2018 végéig tartó "Mézgás éger (Alnus glutinosa) és magas kőris (Fraxinus excelsior) alkotta ligeterdők (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae) helyreállítása és megőrzése Kaszó területén" (LIFE12 NAT/HU/000593) című projekt során a KASZÓ Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet konzorciumban, egymással szorosan együttműködve valósította meg a természetvédelmi célkitűzéseket. A konzorcium partnerei 2018. november 14-én sajtótájékoztató és lakossági fórum keretében ismertették az 5 évvel ezelőtt indult projekt eredményeit. A kivitelezési munkák 2015 júliusától 2016 februárjáig zajlottak a Kűvölgyi-tavak felújításával. Az egyik tóból kb. 10.000 m 3 iszapot termeltek ki, amivel a tó kapacitása megnövekedett, valamint a két tó közti gátat megerősítették. A meglévő két Kűvölgyi-tótól északra egy vízállásos területből, valamint erdészeti hatósági engedéllyel egy erdőterületen újabb két tó létesült. A tavak környékén lévő földutak javítása megtörtént. A Bükki-tó átereszét kicserélték, valamit gát épült a nagyobb víztározó kapacitás eléréséhez. A Baláta-tó lefolyásához egy tiltós átereszt építettek be, valamint a projektterületen lévő időszakos vízfolyások lefolyásának lassításra mederbordákat helyeztek el. A területen lévő tömegesen elterjedt, idegenhonos növények visszaszorítása 2014 óta folyamatos volt. A projekt keretében Erdőkerülő tanösvény néven oktatási céllal tanösvényt létesítettek. Ezt érintve több túrát is tartottak, ahol bemutatták az elvégzett munkákat. A szakmai közönség számára 2018 májusában nemzetközi konferencia keretében ismertették a projekt környezetre gyakorolt hatását. A végrehajtási időszak alatt több magyar és nemzetközi projekttel is kapcsolatot építettek. A monitoring tevékenységeket a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet hajtotta végre. Az előzetes állapotfelvétel adott alapot a beavatkozások hatásainak hosszabb távú vizsgálatához. A talajvízszint csökkenése lelassult, a mikroklíma javult, ami az erdők és a környéken élők számára is egy élhetőbb környezetet eredményez. 2019. január 1-től kezdődik el az 5 éves fenntartási időszak, ami alatt a hatásokat nyomon követik, valamint a szükséges fenntartási munkákat elvégzik.

 

NIMRÓD Percek: Rekordbikák a Sümegi Kinizsi Vt.-nél:

 

 

A Sümegi Kinizsi Vadásztársaság területén, 2018. szeptember 3-án, Rigácson ejtette el Joseph Wagner azt a szarvasbikát, amelynek trófeája eddig a legnagyobbnak tűnik a megyében az idei szezonban. A vendég élete első kapitális bikáját lőtte a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságnál. A bika a területen többször feltűnt, a hivatásos vadász egész augusztusban figyelte. Az esti vadászat során, rögtön azt követően fedezték fel, hogy kiértek a területre. Röviddel azt követően, hogy felfedezték a bikát, a vendég lövéshez is jutott, és sikerült egyetlen lövéssel terítékre hoznia e nemes vadat. A trófea a bírálaton 13,13 kg-os tömeggel 226,67 nemzetközi pontot, így arany minősítést kapott. A Sümegi Kinizsi Vt.-nél nem ez volt az egyetlen kapitális az idei idényben. Szeptember 18-án Zalaszegváron Daniel Drobny volt eredményes. Ő szintén élete első kiemelkedő trófeájú bikáját hozta terítékre, az aranyérmet kiérdemlő trófea tömege 12,62 kg, pontszáma 224,44 volt.

 

V. Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeaszemle és Hubertlaki Emlékhely Megemlékezés:

 

 

A Veszprém Megyei Vadászkamara, a Bakonyerdő Zrt., a VERGA Zrt. 2018. november 9-én tartotta meg a V. Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeaszemle és Hubertlaki Emlékhely Megemlékezést a Bakonyerdő Zrt. huszárokelőpusztai vadászházánál.

 

V. Tanösvény találkozó a HATESZ Egyesület szervezésében:

 

 

Ötödik alkalommal szervezett tanösvény találkozót a HATESZ Egyesület. A túrán ezúttal is részt vehetett bárki, aki természetjárással ismerkedik, kisgyermekes családok, idősek, vagy tapasztalt túrázók, akik a túra alatt ezúttal a VERGA Zrt. területén található Séd-völgyi kilátókat látogatták meg. A HATESZ Egyesület megalakulásának fő küldetése a fenntarthatóság, környezetünk élhetőbb szemléletének átadása. Az egyesület programjaival nemcsak a szabadidő hasznos eltöltését szeretné elősegíteni, hanem közös gondolkodásra is szeretné ösztönözni a részvevőket.

 

Dámtrófeaszemle a Gyulaj Zrt. Miklósvári Parkerdejében:

 

 

2018. november 7-én, gyönyörű őszi időben zajlott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idei dámtrófea szemléje.

 

Emlékfa avató ünnepség a KAEG Zrt. Győri Erdészeténél:

 

 

Október 24-én a KAEG Zrt. Győri Erdészete emlékfát állított volt erdészeinek tiszteletére a Patkányosi Vadászháznál.

 

Trófeaszemle a SEFAG Zrt.-nél:

 

 

Immár hagyományosan Nagysallérban került megrendezésre a SEFAG Zrt. trófeaszemléje. A mustrán a szeptemberi időszakban terítékre került gímbika, illetve idén - a késő októberi időpontra tekintettel - dámvad trófeák kerültek bemutatásra soha nem látott nagyságrendben.

Forrás: Hazai Vadász

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.