FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-30

Szakmai küzdelem jó hangulatban

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Sághy Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma csapata nyerte idén a Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Szerkesztőségünk hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyt. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, valamint a Soproni Egyetem együttműködésével lebonyolított, kétfordulós megmérettetésre 21 iskola 43 csapattal és 129 tanulóval nevezett.

Ahogy azt  már korábban olvashatták, a diákok egy 25 feladatból álló írásbeli tesztet kaptak a budapesti első fordulóban. Az onnan továbbjutó 15 alakulat jó hangulatban érkezett a verseny kétnapos gyakorlati döntőjére november 22-én a Soproni Egyetem tanműhelyébe.

Az idei gyakorlati feladat egy éjjeliszekrény elkészítése volt, melyet Csicsics Gergő tervezett. A bútor hagyományos anyagok és szerkezeti kötések jellemzik, vasalatot nem tartalmaz, saját- és idegencsapos kötésekkel készült. A felhasznált faanyagok borovi fenyő és tölgy voltak.

 

TANÁROK ESZMECSERÉJE

Amíg a tanulók a tanműhelyben dolgoztak, kísérő tanáraik számára a verseny szponzorai tartottak előadásokat, valamint kerekasztal beszélgetéseken vettek részt a faipart és a faipari oktatást érintő témákkal.

Az első nap délelőttjén Pagonyné Mezősi Marietta mérnök-tanár a tehetséges diákok felismerését, valamint a legtöbb tanuló képességeinek kibontakoztatását segítő módszereket osztott meg a tanárokkal. Elmondta többek között, hogy a tehetséges tanulóra a következők jellemzőek: az átlag feletti általános képességek, például magas szintű elvont gondolkodás, jó memória stb., a szintén átlagot meghaladó speciális képességek, a kreativitás, azaz a problémahelyzetekben való új megoldások megtalálásának képessége, valamint a feladat iránti elkötelezettség. Az izgalmas, olykor parázs-vitát eredményező disputát a legtöbb résztvevő értékesnek ítélte. Többek részéről külön kérésként fogalmazódott meg, hogy az elhangzottakról szülessen egy olyan összegzés, amit a későbbiekben mindenki fel tud majd használni hasznos tapasztalatként.   

Délután folyamán a szponzorok részéről elsőként Kala Tibor üzletfejlesztési menedzser a Leitz maró-  és körfűrész megmunkálószerszámairól tartott tájékoztatást a gyakorlati oktatóknak. Őt Fejes László, a Oertli Szerszám Magyarország Kft. ügyvezetője követte, aki többek között a gyémántbetétes szerszámok nagy pontosságú futását megkövetelő befogó tokmányokról és patronokról adott át gyakorlati tapasztalatokat.

Másnap délelőtt Föőr Róbert a JAF Holz Ungarn Kft. kiemelt projektek zalaegerszegi területi képviselője azzal a felajánlással állt elő, hogy az idén megalakult Jaf Akadémia szeretné az oktatásban részt vevő intézmények tanárait, diákjait tanulmányutakra, szakmai kirándulásokra invitálni. Így lehetőség adódik akár a hazai Jaf Holz kirendeltségek, akár a brassói furnérgyár meglátogatására - térítésmentesen.

A folytatásban Fodróczy Manuéla a Ligno Art képviseletében a belsőépítészettel is foglalkozó egyedi bútorgyártó cégüket mutatta be, illetve konkrét ajánlatot is tett: az asztalostanulók számára kínált fel budapesti munkalehetőségeket.

 

SZPONZORI FELADATOK

Festool: élzáróanyagok kézi felrakására alkalmas készülékkel (KA 65 Set CONTURO) kellett egy meghatározott élzárási feladatot elvégezni.

Forest Hungary Kft.: Egy duplafalú fémfiókoldal összeállítása volt a feladat, méretre vágott alkatrészek felhasználásával és a szerelési útmutató segítségével. A szponzor által hozott szekrénytestbe először egy fiókcsúszót kellett elhelyezni, majd fiókfenék és fiókhát összeszerelése következett. Végül pedig a fiókelő felhelyezését kérték olyan pontossággal, hogy az esztétikai eredmény mellett tökéletes működést biztosítson a fióknak.

Leitz Hungária Szerszám Kft.: A Leitz kétrészes feladattal érkezett. Először a kihelyezett körfűrész lapokat kellett megkülönböztetni egymástól az alapján, hogy melyik milyen fa vágásához, illetve milyen munkára alkalmas. Aztán egy ProfilCut Q szerszámban kellett lapkát cserélnie az egyik versenyzőnek két perc alatt. A művelet során az eltelt időt is feljegyezték, ami befolyásolta a kapott pontszámot.

Jaf Holz Ungarn Kft.:  A Jaf-Holz asztalánál a versenyzőknek előbb 10 db A4-es méretű furnérlapot és 10 db fűrészárut kellett felismerniük, majd a furnér teríték képzési módokról kérdezték őket, végül pedig a szponzor arra volt kíváncsi, hogy a többször késelt, színezett, mesterséges furnérok hogyan is készülhetnek el.

Soproni Egyetem: Az egyetem munkatársa hagyományosan az egyik legalapvetőbb faipari tudást kérte számon: tíz különböző, faiparban is használt fafaj felismerése volt a feladat kézbe vehető mintadarabok alapján.

 

A dobogós iskolák

1.     helyezett: HSZC Sághy Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

Csapattagok: Hegyi Ferenc Arnold, Tóth Károly Levente, Varga Sándor Máté

Felkészítő tanár: Száraz András, Tóth Zoltán és Bakai Ferenc és Várkonyi István

 

2.     helyezett: Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Gimnáziuma és Szakközépiskolája

Csapattagok: Csonka Ádám, Kuzmich Domonkos, Einviller Máté

Felkészítő tanár: Nemes Zoltán

 

3.     helyezett: Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari Gimnáziuma és Szakközépiskolája

Csapattagok: Kovács Márton, Szőke Bálint Csaba, Kövespataki Marcell

Felkészítő tanár: Katona József

 

Az eredményhirdetésen átadott díjak és ajándékok 

I. helyezett diákok ajándékai

Leitz Kft.: kétnapos tanulmányút Ausztriába teljes ellátással a Leitz GmbH-hoz,

Festool: 1-1 akkus fúró-csavarbehajtó CXS Li 2,6-Plus készülék,

Milesi: szórópisztoly az iskolának,

Forest Kft.:1-1 ajándékcsomag,

a Ligno-Art Kft.-től állásajánlat.

 

II. helyezett diákok ajándékai:

Stanley vésőkészlet és mérőszalag a szervező X-Meditor Kft.-től,

Forest Kft.:1-1 ajándékcsomag,

a Ligno-Art Kft.-től állásajánlat.

 

III. helyezett diákok ajándékai:

Surnovszky és Trs. Kft: 1-1 ajándékcsomag,

Forest Kft.: 1-1 ajándékcsomag,

a Ligno-Art Kft.-től állásajánlat.

 

A döntőben résztvevő valamennyi diák Magyar Asztalos 2019-es online előfizetést kapott.

Különdíjak

A legjobb lábszerkezet összeállításáért az Oertli Magyarország Kft. körfűrészlapot ajándékozott a Pécsi Szc Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik csapatának. (Hosszú Viktor, Szabó Barnabás, Proszka Ádám).

A legjobb felületkezelésért a Kálmán Bútoripari Kft. egy vizes bázisú, egykomponensű fedőlakkot hozott, melyet a Zalaegerszegi SzC Deák Ferenc Gimnázium, Szakkimnázium és Szakközépiskola csapata érdemelt ki. (Kariusz Mátyás, Bálint Levente, Gombos Marcell).

A BKIK a legjobb budapesti csapatot, a Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Gimnáziuma és Szakközépiskolája csapatát díjazta 1-1 Bosch elektromos kéziszerszámmal. (Csonka Ádám, Kuzmich Domonkos, Einviller Máté).

Könyvajándékot kapott a második legjobbnak ítélt budapesti csapat, a Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Gimnáziuma és Szakközépiskolája másik alakulata. (Telekdi Adám, Kálóczi Márk, Szekeres Dániel)

A legjobb Leitz szponzori feladat megoldásáért a Székesfehérvári SzC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kapott ajándékcsomagot a Leitz-től. (Várdai Péter József, Tauz Milán, Keszeg Dávid).

 

Összességében egy lendületesen és nagyon jó hangulatban eltöltött kétnapos versenynek lehettünk résztvevői. Szervezőkként a szerkesztőség nevében bízunk abban, hogy az ajándékokon és az elkészített bútorokon kívül minden résztvevő hazavitt valamit az eseményről: a tanulók és tanáraik a megmérettetés bátorságot adó érzését, a szponzorok és a segítők pedig az oktatás és a szakmai utánpótlás szolgálatának ügyét.

 

A jó hangulatú kétnapos soproni verseny részleteiről a decemberben megjelenő Magyar Asztalosban olvashat.

 

Fotók: Bognár Anna és Tóth Norbert

Akik a versenyt támogatták:

Forrás: faipar

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.