FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-14

Virágzik a magyar bútoripar

A hazai gazdaság erősödése, fellendülése a magyar bútoriparban is érezteti pozitív hatásait, leginkább a konyha- és a gyerekbútorok szegmense virágzik. Az ágazat növekedése várhatóan a következő évben sem hagy alább.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A bútoriparnak is sok munkát adnak a magas fordulatszámon pörgő ingatlanfejlesztések, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatását egyértelműen érezni lehet a lakáspiacon, miközben óriási volumenben zajlanak irodaház-építések, illetve szállodák és közösségi terek is nagy számban újulnak meg. Mindezen beruházásoknak a lakberendezőkön túl a bútorgyártók és -kereskedők is haszonélvezői - derül ki a Bútorszövetség által a Világgazdaság számára készített összefoglalóból. Eszerint az európai és a magyar bútoripar forgalma egyaránt növekedési pályára állt. Magyarországon a Domus egyeduralmának megszűnése után a készbútorpiac a nagy külföldi cégek kezébe került, a nagyüzemek száma a rendszerváltás óta folyamatosan csökken, a hajdani körülbelül negyven helyett ma legfeljebb tizenöt működik.

 

Kis- és középüzemből mintegy háromezret tartanak számon, az egyedi, személyre szabott gyártás még mindig a helyi asztalosok területe Magyarországon. A hazai kis gyártók, konyhások, beépített bútorokat készítők 90 százalékban itthon értékesítenek.

 

Kérdésünkre egy pápai asztalos teljes mértékben megerősítette a Bútorszövetség helyzetjelentését, mint mondta, egyrészt a fizetőképes kereslet jelentős növekedésének, másrészt pedig az ágazatban tapasztalható szakemberhiánynak köszönhetően 2014-től kezdődően folyamatos emelkedést mutat a bútorgyártással kapcsolatos megkeresések száma a jó hírű mesterek, cégek körében. A Naplónak nyilatkozó fiatal szakember több mint tizenöt éve készít bútorokat egyedi megrendelésre, főleg magánszemélyek számára. Saját bevallása szerint 2009-2010 környékén, a gazdasági válság éveiben komolyan elgondolkodott rajta, hogy a több munkalehetőség reményében elhagyja Magyarországot, ugyanis akkoriban erős lejtmenetben volt a hazai bútoripar.

 

- Mostanra 180 fokos fordulatot vett a helyzet. Az asztalosoknak rengeteg munkájuk van, sokan nem is tudnak eleget tenni az összes felkérésnek. 2014-ben kezdődött az ágazat fellendülése, ami töretlen maradt, és egyesek szerint most ért el a csúcsra, de én még további bővülésre számítok a következő évben is. A megrendelői igények rendkívül változatosak, sokan nyitottak a modern trendek felé, ugyanakkor a klasszikus stílusú bútorok is népszerűek. Dizájn tekintetében nem tudnék egy irányvonalat megjelölni a jelenlegi legnépszerűbbként, habár mostanában a skandináv és a minimalista stílus különösen felkapott, kedvelt. A legtöbben új konyha- vagy gyerekbútort szeretnének, olykor mindkettőt - jegyezte meg mosolyogva a pápai asztalos. Hozzáfűzte, az egyre súlyosabb szakemberhiány maga után vonta, hogy meglehetősen felhígult a bútorosszakma, ezért érdemes megtekinteni néhány referenciamunkát a megbízás véglegesítése előtt.

 

A Bútorszövetség tájékoztatása szerint a bútorok forgási sebessége egyre gyorsabb: míg nagyszüleink az esküvőre kapott bútorral élték le az életüket, ma már a legtöbben 10-15 évente lecserélik a nagyobb, sőt a beépített bútorokat is, a kiegészítőket pedig akár három-öt évente, mert változnak a trendek, az ízlés, az emberek újakat akarnak a megunt darabok helyett. Ráadásul minél olcsóbb, mobilabb valami, az életciklusa annál rövidebb, és a gyártók is felismerték, hogy a vásárlók már nem igazán keresik a tartós, időtálló termékeket bútorban sem - írja a Világgazdaság.

 

Kalauz Károly, a Balaton Bútor Kft. ügyvezető igazgatója a Napló megkeresésére megerősítette, a hazai bútoripar egyértelműen virágzik. - Alapvetően az építőipar húzza magával a bútoripart. Az összes nagy beruházásnál szükség van bútorozásra. Akár cél-, akár általános bútor a vevő igénye, az iparágunk valamilyen szegmensét mindenképpen érinti - mutatott rá Kalauz Károly. Megtudtuk tőle azt is, hogy a cégüket nagyon sok irányból érik hatások, ugyanis hazai és külföldi kapcsolataik is vannak, amik által belföldi és exportpartnereket egyaránt kiszolgálnak. Nagyok az elvárások, elég csak a tengerentúli megrendelésekre gondolni, azonban helytállnak, folyamatosan kielégítik az igényeket. - A hazai szegmens is növekszik, de az európai, amerikai és az ausztrál piac még dinamikusabb - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató, aki kérdésünkre úgy fogalmazott: mint mindenhol, a hazai bútoriparban is problémát jelent a szakemberhiány.

Forrás: VEOL

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.