FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-06

Lombosfa kutatás és technológia című nemzetközi konferencia volt Sopronban

2018. október 25-26-án, Sopronban a Pannonia Hotelben volt a 8. "Hardwood Science and Technology" - "Lombosfa kutatás és technológia" c. nemzetközi konferencia. 25 országból 50 intézménytől 106 résztvevő, 56 előadás, 22 poszter.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A konferencia a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar, a bécsi BOKU Universität Wien és a Faipari Tudományos Egyesület közös szervezésében jött létre. Idén ismét a konferencia partnereként üdvözölhettük a COST nevű európai szervezet FP1407 számú akcióját is (Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach - ModWoodLife).

 

 

Ez az együttműködés is jól mutatja a konferencia tematikájának fontosságát, továbbá ennek keretében 12 kutató konferenciarészvételét is sikerült támogatni. A konferencia hosszú utat tett meg a 2003-dik évi első rendezvény óta. Prof. Dr. Molnár Sándor 15 évvel ezelőtt felismerte, előre látta a lombos faanyagok tematikájának fontosságát. Mára egyértelmű, hogy az olyan jelentős európai "fa nagyhatalmak", mint Németország, Ausztria, vagy Svájc sorra indítják a lombosfa gazdálkodással, feldolgozással és termékfejlesztéssel kapcsolatos projektjeiket. A soproni konferencia létjogosultságát bizonyítja a jelentkezők, érdeklődők száma, és összetétele.

A rendezvényen a világ 25 országának (2 kontinensről) 50 intézménye képviseltette magát (AT, AUS, BG, CRO, CZ, ESP, FIN, FR, GER, GRE, HU, IRL, IT, LAT, NED, NOR, POL, RO, RUS, SI, SK, SRB, SWE, SUI, UA). A konferencia résztvevőinek száma 106 fő volt, ebből 78 külföldi. A konferencia teljes időtartama alatt 56 előadás hangzott el, és 22 poszterprezentációt láthattak a résztvevők. Szakmánk, ill. a tudományág jövőjére nézve pozitív jelenség, hogy a résztvevők között magas arányban (~40%) voltak jelen fiatal kutatók.

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombosfák igen magas (kb. 85%) részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagok feldolgozását. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabbak az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, és a lombosfa erdők részarányának növekedése.

A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését. Ezt segítette az EHIA (European Hardwoods Innovation Alliance - Európai Lombosfa Innovációs Szövetség) kutatási és innovációs igazgatójának meghívása is a rendezvényre.

Ki kell alakítani a versenyképes és innovatív feldolgozási láncot. Új koncepciók megfogalmazására, új, innovatív gyártási rendszerekre van szükség, ki kell alakítani a kutatóintézetek és az üzemek közötti hatékony technológia-transzfert.

Ennek megfelelően a konferencia előadásai a lombos fák erőgazdálkodási aspektusait, a lombos faanyagok (angolul hardwood) anyagtulajdonságait, feldolgozási technológiákat, a belőlük gyártható termékeket és a piaci helyzetet, a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeket tárgyalták, ill. mutatták be.

A konferencia, ill. a résztvevőkkel folytatott személyes konzultációk eredményeként több kutatási együttműködési lehetőség is megfogalmazódott, melyek reményeink szerint közös pályázatokban, majd azt követőn sikeres együttműködésekben válnak valóra.

A konferencia kiadványa megtekinthető és letölthető:

- Hardwood2018_Program (pdf 1,1 MB, 16 oldal)

- HWC2018_proceedings_final_online (pdf 6,7 MB, 192 oldal)

 

A konferencián készült képek. (Közel 700 felvétel, 3-4 MB/kép. Google drive-ban gyorsan végignézhető.)

 

Rákattintva nagyítható.

Prof. Dr. Németh Róbert és Dr. Bak Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.