FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-29

A hét műtárgya: Mix karszék

Az ArtHungry 42. heti műtárgya a Mix karszék, amely megnyerte a 4. ArtHungry Díj formatervezési kategóriáját és nem mellékesen Magyar Formatervezési Díjat is kapott az idei Design Héten. A tervezők a SoE ITF-en végzett mérnökök.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A szék tervezőivel, Csoma Saroltával és Horváth Mátéval beszélgettünk.

 

 

Mióta dolgoztok együtt? Hogyan zajlik a munka kettőtök között? A Mix szék esetében hogyan osztottátok meg a feladatokat?

Mindketten a Soproni Egyetem Ipari termék- és formatervező mérnök szakára jártunk. 2014-ben egy budapesti workshopon találkoztunk, ahol egy csapatban terveztünk kollégiumi bútort. Azóta több projekten is dolgoztunk már együtt. A munkán kívül a magánéletben is egy párt alkotunk, így lépten-nyomon egymás véleményébe botlunk. Az alkotás minden fázisában meghallgatjuk egymás ötleteit, ezzel segítve a munkánkat. Általában teljesen más szemszögből közelítjük meg az adott problémát, ez nagymértékben segíti a tervezést és rávilágít olyan megoldásokra, lehetőségekre, amelyekre egymagunk nem biztos, hogy rájönnénk. A Mix karszék tervezése is hasonlóan zajlott.

Mennyire inspirálódtatok a saját életetekből a szétszerelhető, könnyen szállítható szék kapcsán? Állandó költözés, albérletek.

Tavaly költöztünk Budapestre, amikor megtapasztaltuk, hogy az egyik legnehezebben szállítható bútordarab a szék. A különböző típusokat (a legtöbb saját tervezésű) nem tudtuk rakásolni, így a teherautó szinte azonnal meg is telt. Mivel saját lakásunk nincs, a közel jövőben is fogunk még párszor költözni, ez a problémakör vetette fel bennünk a Mix szék alapkoncepcióját.

Kinek ajánljátok? Ki a célcsoport? Inkább külföldre szánjátok vagy itthoni piacra?

Hasonló helyzetben lévő fiataloknak szánjuk, akik nem engedhetik meg maguknak a saját ingatlant, viszont nem csak ideiglenes bútorokra vágynak. A csavaroknak és a különleges geometriai kötésnek köszönhetően teljesen személyre szabható a szék és így időtálló, minőségi bútort kapnak. Szeretnénk, ha idehaza sikeres lenne a termék, de természetesen dolgozunk a külföldi piacok elérésén is.

 

 

Gyönyörű a kőris és a krion kombinációja. Nagyon jó választás! Rögtön megvolt, már a tervezés elején, hogy ezekkel az anyagokkal szeretnétek dolgozni? Vagy volt "béta verzió" is?

Az első ötlet egy öntött alumínium váz és háttámla volt. Ehhez sajnos nem találtunk olyan kivitelezőt, aki le tudta volna gyártani a prototípust, a határidő pedig szoros volt, hiszen a széket akkor már beválasztották a Magyar Formatervezési Díj második fordulójára. Felmerült a 3D nyomtatás lehetősége is, ennek a költségét viszont nem tudtuk finanszírozni. Végül felkerestük Néző Jánost a NezozeN Kft. tulajdonosát, aki foglalkozik egyedi termékek gyártásával, és megfelelő gépparkkal rendelkezik. Már az első megbeszélés sikeres volt, ekkor dőlt el, hogy a támla, és később az ülőlap is, krionból készül.

Fontos számotokra a környezettudatosság, az újrahasznosíthatóság. A szék esetében ez hogyan és hol érhető tetten?

A krion 100%-ban újrahasznosítható, illetve kétharmad részt természetes ásványi anyagokból áll. Ha szükséges a fa vagy krion alkatrészeket külön lehet cserélni, nem kell egy teljesen új széket megvenni. Az elhasználódott tömörfa elemekből készülhet akár farostlemez is, természetesen ekkor gondoskodni kell a szelektív hulladékgyűjtésről. A felületkezeléshez olyan természetes olajat választottunk, amit csak növényi anyagokból állítanak elő, lélegző és tökéletesen páraáteresztő bevonatot képez.

Nagyon kompakt, igényes a szék csomagolása is. Ennek megalkotásánál mit tartottatok szem előtt?

Itt is fő szempont volt a környezettudatosság és a szállítás optimalizálása. A csomagoláshoz szerves alapanyagokból álló hullámpapírlemezt választottuk, mely biológiailag teljes mértékben lebomlik. Az alkatrészek rögzítésénél ügyeltünk arra, hogy a gyakran alkalmazott szintetikus habanyagok helyett szintén hullámpapírlemezt használtunk. Fontos volt, hogy a különböző anyagok külön dobozba kerüljenek, hogy a vásárló maga tudja összeállítani kombinációkat, ezzel is bevonva őt a tervezés és az alkotás folyamatába. A kis helyigényű dobozokkal jóval alacsonyabb áron lehet szállítani a terméket, és egyszerűbb a raktározás is. Az összeszerelési útmutató is a doboz belső oldalán van, ezzel is megspóroltuk az extra papírhasználatot.

 

 

A szék formai kialakításánál mi volt az alapvető szempontotok?

A szék, mint bútordarab kívülről térforma belülről szerkezet, nem lehet különválasztani formai, statikai vagy ergonómiai tervezésre, hiszen ha csak egy is hibádzik, elmarad a siker. Mind a három kritériumnak összhangban kell lennie és folyamatos tervezést igényelnek.

Még egyszer gratulálunk az ArtHungry Díjhoz és különdíjhoz, valamint a Magyar Formatervezési Díjhoz is! Ezek kapcsán jöttek már esetleg megkeresések? Várható valamikor a közeljövőben a szék forgalmazása, árusítása itthon vagy külföldön? Újabb tervek?

Köszönjük szépen a gratulációt! Az elmúlt hónapban sok minden megváltozott. Megkeresnek minket kiállításokkal kapcsolatban, amire eddig nem volt példa. Kiállítottunk a Győri Design Héten, szerepeltünk a S/alon lakástrend kiállításon, és jelentkeztünk Stockholmba a FurnitureFair Grennhouse részére, ahová beválogatták a széket és a hozzá tervezett asztalt is.

Természetesen elkezdtünk dolgozni a termékcsaládon, készülni fog karfa nélküli, rakásolható verzió, pihenő- és bárszék, illetve étkező- és dohányzóasztal is. Mindezek mellett gőzerővel dolgozunk a forgalomba hozatalon, első körben építész és belsőépítész cégeket szeretnénk felkeresni. Később szeretnénk elindítani egy webshopot is, ahol a magánfelhasználók is könnyedén hozzájuthatnak a bútorokhoz.

Emellett vállalunk belsőépítészeti munkákat és egyedi bútorok tervezését is, illetve szeretnénk egy saját brand-et létrehozni.

 

 

A Mix karszék gyártója, a Nezozen Kft. ősminták, öntőformák, prototípusok készítésével, egyedi épület- és bútorasztalos munkákkal foglalkozik és komplett gyártástechnológiával rendelkeznek Krion, Corian, Hi-Macs lapok megmunkálásához. Néző János, a Nezozen Kft. tulajdonosa nyitott az újra, nem riad vissza a kihívásoktól. Támogatja a kezdő vállalkozásokat, fiatal tervezőket, és ezt a cég szlogenje is tükrözi:

"Ha meg tudod rajzolni, mi meg tudjuk csinálni!"

Többek között Hukaya Simon Moholy-Nagy ösztöndíjas formatervező "Puha Poligon" csempe projektjének hajtogatott papír hatású felületeihez is itt alkottak ősformát.

A díjazott Mix karszék Arthungry oldala >
A 4. ArtHungry Díj győzteseit itt találjátok >

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra!

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Forrás: phenomenon.hu
Írta:

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.